Vypsaná fixa vytrhla z rozervané doby Kusy radosti a slepila je dohromady

Vypsaná fixa, foto: Michaela Fousková

Vypsaná fixa vydává po třech letech novou desku. Desátá řadovka nese název Kusy radosti a představuje ji singl a klip Buvol.

Postupný vznik desky během celého roku

Koronavirové období uplynulých dvou let se stalo důvodem a prostorem k vytvoření nového alba Vypsané fixy. Pro ucelený obrázek jejího vzniku nechme mluvit Márdiho, který se šířeji rozpovídal následujícími slovy: „Na začátku roku 2021 jsme byli ze známých důvodů zasaženi dalším koncertním omezením, a tak jsme se rozhodli, že v rámci udržení kapelního ducha vyrazíme nahrát v březnu do studia Sono jen tak do zásoby tři písně. Navázali jsme na to, kde jsme minule skončili, a oslovili jsme producenty předchozí desky Dušana Neuwertha a Ondřeje Ježka, zda by tam nejeli s námi. Povedlo se to domluvit hned! Všichni byli nadšení, že se něco děje. Nikdo totiž neměl moc co dělat a každý byl vděčný za jakoukoliv aktivitu. Tři dny ve studiu byly skvělý, a tak jsme se rozhodli, že takto budeme pokračovat dál po celý rok. V létě, na podzim a v zimě jsme se vždy sešli a nahráli další tři písně, a tak vznikla po kusech deska Kusy radosti.“

První nahrávka v nové sestavě

Texty napsal Márdi sám, obal a grafiku si vzal na starost kytarista Mejla. Jedná se o celkově desátou desku Vypsané fixy, zároveň ale také o první nahrávku v nové sestavě (odešel basák Mejn a jeho post zaujal Kryštof Mašek). Deska vznikala, jak již bylo popsáno, „po kusech“ ve studiích Sono, Jámor a Gui-tón.

Po lockdownech bude křest naživo

Márdi k nahrávání alba ještě dodal: „Cítil jsem, že jsme získali nějaký čas navíc, protože se všechno zastavilo a najednou toho času bylo hodně. A tak všechno zlý bylo k něčemu dobrý. Nikdo nikam nespěchal a dalo se ponořit do větší hloubky. Přes den jsme nahrávali a večer byl večírek, kde jsme poslouchali kapely, kvůli kterým jsme začali hrát my, nebo kapely, kvůli kterým začal hrát někdo jiný. Bylo to fajn a dalo to na chvíli zapomenout na divné časy za okny. Z rozervaný doby jsme nakonec vytrhli naše Kusy radosti a slepili je dohromady. Udělali jsme pořádně to, co umíme nejlíp.“ Kapela zároveň zve na křest alba, který se bude konat v kontrastu se zmíněným lockdownovým obdobím konečně naživo – 22. června v areálu Ledárny Braník.

Singl a klip Buvol: Všichni prahnem po naději

Prvním singlem z nového alba se stala skladba Buvol, k níž byl natočen i videoklip v režii Adama Vopičky. V něm jede skupina studentů v 90. let na školní výlet autobusem, což je situace, která skýtá různé možnosti. Autor singlu Márdi vypráví: „Základní kámen této písně byl položen jednoho jarního rána, když jsem jel autem do města a uvízl jsem v zácpě. Stál jsem mezi vystresovanými, zpocenými a zničenými řidiči, a kolem nás chodili studenti do školy. Jejich chůze byla bezstarostná, uvolněná a rozjívená. Vznikl tak skvělý protiklad mezi jimi a námi – zoufalci v zácpě. Přišlo mi to velmi vtipné, a zároveň jsem si uvědomil, že skoro každý, kdo někdy jde bezstarostně po chodníku, skončí v zácpě a pak se z ní třeba zase dostane. Všichni prahnem po naději, že se to zase rozjede.“

Letní koncerty kapely Vypsaná fixa:

21. 5. Tuchlovice – Pivní slavnosti
21. 5. Osek – Osecká Pohoda
28. 5. Chomutov – Květenles
3. 6.  Volyně – Koupaliště
9. 6.  Letohrad – JAMROCK
10. 6. Česká Kamenice – KAMEN!CE FEST
11. 6. Přerov – Zubrfest
18. 6. Hradec Králové – Rock for People
22. 6. Praha – Open Air Ledárny Braník
24. 6. Kadaň – Vysmáté léto
25. 6. Mohelnice – Fingers up festival
1. 7.  Holýšov – Pekelný ostrov
2. 7.  Vápenný Podol – Podolfest
5. 7.  Manětín – Rock for JK
8. 7.  Prachovské Skály – Prachov
9. 7.  Jihlava – Vysočinafest
15. 7. Vlčkovice – Vlčkovicefest
16. 7. Točník – Žebrák – Hrady CZ
16. 7. Olomouc – Městské slavnosti
21. 7. Světlá nad Sázavou – Sázavafest
22. 7. Karlovy Vary – Thermal stage
23. 7. Kunětická hora – Hrady CZ
28. 7. Ostrava – Štěrkovna
29. 7. Liberec – Benátská noc
30. 7. Švihov – Hrady CZ
30. 7. Hlinsko – Studnicefest
5. 8. Harrachov – Keltská noc
6. 8. Rožmberk nad Vltavou – Hrady CZ
6. 8.  Slavonice – Slavonicefest
12. 8. Chotěmice – Vesnický klub
13. 8. Veveří – Hrady CZ
13. 8. Říčany – Starák fest
20. 8. Hradec nad Moravicí – Hrady CZ
26. 8. Vroutek – Rock for Churchill
27. 8. Bouzov – Hrady CZ
28. 8. Březová nad Svitavou – Bartolomějská pouť
3. 9.  Bezděz – Hrady CZ
3. 9.  Výrava – Letní parket
10. 9. Moravský Krumlov

Text: Sylva Kaplanová, foto: Michaela Fousková, video: YouTube.com

Author