Zimní Masters of Rock láká na Hammerfall, Serious Black a další

HammerFall, Joacim Cans/foto: Honza Švanda

Začátkem prosince se opět můžeme ve zlínské Hale Datart těšit na metalovou přehlídku v podobě zimní verze festivalu Masters of Rock.

Švédští kladiváři Hammerfall k nám míří letos podruhé

Hlavní hvězdou letošního programu bude švédská powermetalová stálice Hammerfall. „Kladiváři“ se u nás letos již objevili v Praze se svým novým albem Brotherhood po boku legendárních Helloween, tentokrát se na ně můžeme těšit ve Zlíně. Kapela slaví příští rok 30 let od svého založení a stále neúnavně tvoří jeden metalový opus za druhým. Vedle nové tvorby se zajisté můžeme těšit i na to nejlepší z jejich tvorby z éry jejich nejznámější desky Crimson Thunder. Stejného žánru se drží také jejich o dvě dekády mladší němečtí kolegové Serious Black, kteří se s Hammerfall potkávají na turné velmi často. Na postu frontmana nedávno došlo ke změně, kdy do kapely přišel energický zpěvák Nikola Mijic, který skvěle zapadl do koncepce kapely, a již s ním v sestavě vznikala nová deska Vengeance Is Mine.

Nejmladší kapelou festivalu budou Magical Heart z Německa

V powermetalových vodách ještě zůstaneme. Dalším zástupcem oblíbeného melodického metalu budou též němečtí Magical Heart. Služebně mladá čtyřčlenná formace vás vezme do své „říše divů“ při živé produkci ze svého debutového alba Another Wonderland z roku 2018. Současně však dokončují práci na svém dalším počinu a jistě nám z něj rádi něco málo rádi zahrají. 25 let příští rok uplyne od vzniku dánské powermetalové skvadry Seven Thorns. V sestavě došlo od vzniku kapely k řadě změn, než se ustálilo pětičlenné komando podpořené příjemným zvukem kláves. Dosud posledním studiovým počinem je deska Symphony of Shadows z roku 2018.

Program zpestří folkmetalová Dalriada a Chris Bay se svým sólovým projektem

Program festivalu zpestří svým sólovým vystoupením oblíbený frontman Freedom Call Chris Bay. Do Česka se vrací velmi rád, tentokrát pouze sám se svou kytarou, aby svým fanouškům udělal radost prostřednictvím akustických verzí nejen písní z repertoáru Freedom Call, ale i řady coververzí obecně známých skladeb. To všechno spojené s velkou dávkou humoru jemu vlastním. A aby bylo ještě veseleji, přidají se i maďarští folkmetaloví bardové Dalriada. Tahle sedmičlenná parta, jejichž nástrojové obsazení zpestřují flétny, housle, dudy nebo klávesy, patří mezi naše festivalové stálice a i tentokrát potěší své fanoušky svým souborem rychlých, melodických a veselých songů ve svém rodném jazyce.

Dvojitý metalový direkt z Řecka v režii kapel Fortress Under Siege a O.Y.D.

Atmosféru antického Řecka nastolí progresivní powermetalisté Fortress Under Siege. Šestičlenná sestava, jež se ve své tvorbě zabývá především mytologií své domovské země, měla dlouhou dvanáctiletou pauzu. Od té doby však vydala tři povedená alba, tím posledním je dva roky staré Atlantis. S sebou berou i své krajany O.Y.D., kteří se vyžívají v kombinování syrového nu metalu s vlivy punku a grunge. Dosud tito sympaťáci vydali dvojici alb Deep Breath a Indigo, a budou to právě oni, kdo úderem půl jedné odpoledne odstartuje program festivalu.

Návrat Guano Apes, tentokrát se nemusíme obávat o počasí

Po necelém čtvrt roce se k nám vrátí oblíbení alternativně rockoví Guano Apes. Žánrově sice lehce vybočují z letošní sestavy, jejich energické vystoupení v čele s pořádně rozdivočelou zpěvačkou Sandrou Nasic však dokáže fanoušky pořádně rozhýbat. Navíc se tentokrát nemusíme obávat deště, který provázel jejich koncert na letošním ročníku festivalu Rock Castle, a i proto bude show této německé ikony o něco veselejší než posledně.

Vstupenky stále v prodeji

Zimní Masters of Rock 2022 je tu již za týden. Letos se nemusíme obávat jakýchkoliv omezení z jistých důvodů, jako tomu bylo loni, proto si pojďme v klidu užít tento nabitý metalový den. Již tradičně budou před arénou k dispozici stánky s merchandise kapel, jídlem i pitím, aby o vás bylo co nejlépe postaráno. Vstupenky jsou stále v prodeji na webu festivalu Masters of Rock a opět zde budete mít možnost pořídit vstupenky na Metalfest, Rock Castle a Masters of Rock 2023.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com