Tolenstein fest 2023: alternativní festival v mystickém prostředí

Surma, Viktorie Surmová/foto: Pavel Dolas

Mohutné torzo zdiva gotického hradu Tolenstein v Dalečíně propůjčilo v sobotu 16. září svou jedinečnou atmosféru stejnojmennému festivalu. Před třinácti lety se zde uskutečnil nultý ročník tohoto gothic-rock-metalového festivalu, který stejně jako i letos vždy v základu stojí na vystoupení kapely XIII. století. Možná jakási nostalgie přiměla organizátory k tomu, aby po devítileté odmlce uspořádali další ročník. Stejně jako před lety se i tentokrát sešla parta nadšených dobrovolníků a nejen, že u organizace poctivě vypila spoustu piva, ale především nachystala nezapomenutelný zážitek návštěvníkům, ale i účinkujícím.

Mystická atmosféra a zahájení v režii Embrace the Darkness

Po otevření bran Tolenstein festu se začal areál hradu pomalu plnit, a to nejen nadšenci tohoto hudebního žánru. Počasí celé akci nemohlo více přát, a vše nasvědčovalo tomu, že tento večer bude nezapomenutelný. Snášející se tma dala vyniknout pořadatelům v kápích, okouzlujícímu osvětlení zříceniny hradu, cestě lemované hořícími loučemi, ale také rakvím, které nesměly pro umocnění atmosféry chybět. Letošní akce byla vypilovaná do každého detailu.

Kapelou, která festival odstartovala, byla kuřimsko-brněnská sestava Embrace the Darkness. Muzikanti, hrající melodic death/doom metal, ve svých skladbách skvěle kombinují zvuk houslí a growl, kterým sympatický zpěvák Seth odzbrojil většinu publika.

Dvě porce symphonic metalu v podání kapel Interitus a Surma

Až z Plzně přijela kapela, která si už v těchto končinách vybudovala slušnou reputaci. Interitus dorazili po letní koncertní pauze, kterou si vyžádal nový přírůstek do rodiny zpěvačky Julie Keglerové. Ovšem jako by se u této symphonicmetalové kapely žádná pauza nekonala. Charakteristický zvuk smyčcových nástrojů a fléten spolu s charizmatickým hlasem zpěvačky, doplněným o Ioannesův growl, naprosto skvěle ladily dohromady.

Při vystoupení pražské Surmy, vypadala zpěvačka Viktorie jako malá mořská víla, která si podmanila rozbouřené moře kolem sebe. Kapela, okouzlující návštěvníky svým symphonic metalem, předvedla parádní show, na kterou nikdo z publika jen tak nezapomene.

Vrcholem festivalu byli XIII. století

Osvědčená klasika v podání XIII. století je taková dalečínská tradice, to kvůli ní se Tolenstein fest vlastně začal pořádat. Frontman Petr Štěpán se svým bratrem Pavlem a baskytaristou Miroslavem Palečkem doplnili tentokrát svoji gothic-rockovou kapelu novou klávesistkou Andreou Koženou. Ta zatím nemá takový drive, na jaký jsme byli u jejích předchůdkyň zvyklí, nicméně kvalita zvuku skladeb nebyla snížena. Legendární songy jako Elizabeth, Karneval nebo Evropa nikdy nenechají publikum v klidu.

Poslední z pětice letošních účinkujících byli Rammstein revival. Bohužel ani záliba frontmana Miroslava Imricha v pyrotechnice nezachránila vystoupení, kterého jsme byli svědky. Spousta z nás měla podezření, že zpěvák, který se ve svých svítících kostýmech nekoordinovaně kolébal ze strany na stranu a sem tam u toho zvedl ruce, koncert „odzpíval“ na playback. Mám obavy, že to by nebylo zábavné ani jako parodie na Rammsteiny. Mnoho návštěvníků v průběhu tohoto vystoupení bohužel opustilo areál předčasně.

Uvidíme se zase za rok?

Nicméně věříme, že celá akce zanechala v návštěvnících příjemné dozvuky. Zajímavý program a mystické prostředí jim jistě zůstanou ve vzpomínkách ještě dlouho po skončení Tolenstein festu 2023. Nezbývá než doufat, že jsme nebyli svědky tohoto menšího alternativního festivalu naposledy.

Text: Eva Zichová, foto: Pavel Dolas

Author