Démoničtí Marduk vyrazili na turné k novému albu, brzy zamíří do Prahy

Koncert a fans/foto: Petr Hanč
Švédská blackmetalová ikona Marduk vydala koncem loňského léta své již patnácté album Memento Mori. V těchto dnech křižuje Evropu v rámci turné k tomuto počinu, jehož součástí bude i Praha.

Silný vliv death metalu v začátcích, poté šli Marduk cestou protikřesťanského black metalu

Marduk patří mezi nejzásadnější blackmetalové formace. Kapelu založil kytarista Morgan Håkansson v roce 1990; ze začátku byla silně ovlivněná death metalem, postupně však její tvorba vykrystalizovala v ryze protikřesťanský black metal. Její texty jsou plné rouhání, vypovídají o válečných zvěrstvech druhé světové války, satanismu, smrti a dalších mrazivých tématech. Pro Marduk jsou typické velmi rychlé skladby s až kulometnými bicími, mrazivě tajemná melodika a časté blast-beaty. Mezi elitu black metalu se Marduk dostali krátce po vydání kultovního alba Panzer Divison Marduk z roku 1999, které sklidilo mnoho pozitivních recenzí. Předposledním albem Viktoria z roku 2018 se opět vrátili ke svým deathmetalovým kořenům. A nyní míří s novým materiálem, který je mementem naší smrtelnosti, do Prahy, kde nám přednesou další porci svého kázání.

Přidají se tech-deathoví Origin a dvojice mladých želízek v ohni Doodswens a Skaphos

Trio předkapel rovněž zahrnuje „staré známé“. První z nich bude americká tech-deathmetalová pětice Origin. Kapela, jejíž tvorbu zdobí složité a zároveň drtivě rychlé riffy se strojově přesnou souhrou bicích, má na svém kontě osm studiových alb, ve kterých se věnuje tématice vesmíru, smrti a esoterismu. Jejím dosud posledním studiovým počinem je Chaosmos z roku 2022.
To o dvacet let mladší Doodswens z Nizozemska se našli v syrovém oldschoolovém black metalu, a na tomto turné se tito tři mladíci chystají ukázat, co v nich opravdu dříme. O jediný rok později vznikli francouzští Skaphos, black/deathmetalová čtveřice, která ve své tvorbě mj. vzdává hold spisovateli H.P. Lovecraftovi. Její arzenál dosud čítá dvojici alb Bathyscaphe a Thooi.

Vstupenky jsou stále v prodeji

Ve čtvrtek 4. dubna v pražském Futurum Music Baru nás tedy čeká jedna z největších blackmetalových legend, tech-deathová stálice a dvojice o generaci mladších formací, o kterých ještě hodně uslyšíme. Vstupenky jsou k dispozici na webu pořadatele Obscure Promotion.

Text: Mates Šimek, ilustrační foto: Petr Hanč, video: YouTube.com