Blaze Bayley odehrál dva české koncerty, vystoupil v Brně a Plzni

Blaze Bayley/foto: Miloš Hlaváček

Britský zpěvák Blaze Bayley, který dříve působil v legendárních Iron Maiden, má za sebou dva české koncerty ke svému novému studiovému albu Circle of Stone. Ty byly původně plánované na loňské jaro, ale musely být ze zdravotních důvodů přesunuty. My jsme se vypravili na plzeňskou zastávku v Kulturním domě Šeříková.

Blaze se fotil a podepisoval, předkapelou byli jeho spoluhráči pod názvem Absolva

Vzhledem k nepřízni počasí přišlo mnohým příchozím vhod bohaté menu a výběr pivních speciálů v přilehlé restauraci. Pořadatel avizoval možnost se s Blazem a jeho kapelou vyfotit nebo si nechat cokoliv podepsat. Během celé jedné hodiny před koncertem toho mnozí fanoušci využili a ocenili toto velmi sympatické gesto. A jak se sál „Šeříkovky“ zaplňoval, dolaďovaly se na pódiu poslední detaily pro vystoupení předkapely Absolva. Ta je složená ze členů Blazeovy kapely a hraje klasický heavy metal. Uvedla se titulní skladbou svého nejnovějšího alba Fire In the Sky. Frontman a kytarista Chris Appleton poté reagoval na aplaus publika slovy: „Duch metalu je zpět, a silnější než kdy předtím,“ s čímž fanoušci hlasitě souhlasili. Se svým bratrem Lukem, který je taktéž kytaristou, často zdvojovali kytarová sóla; jejich souhra byla náramná. Ve svém setu Absolva obsáhla celou svoji tvorbu napříč šesti alby, a po finální skladbě From Beyond the Light už nic nebránilo přestavbě pódia pro Blaze a jeho projekt.

Na úvod starší tvorba, kapela označila celou metalovou komunitu za nezdolné válečníky

Poté, co za hlasitého aplausu zaplněného sálu přišel Blaze na pódium, odstartoval koncert dvojicí skladeb Alive a Ten Seconds ze své třetí desky Blood & Belief. Navzdory loňským zdravotním potížím Blazeův mohutný vokál neztrácí na síle; na zpěvákovi samotném byla po celý koncert vidět radost z toho, že opět stabilně koncertuje. Následovala trojice skladeb z předposlední desky War Within Me. První z nich, baladu pojmenovanou Warrior, uvedl Blaze s tím, že všichni v metalové branži jsme válečníci, a vyzýval k tomu, abychom si nenechali vzít naši svobodu a výjimečnost.

Díky fanouškům a nová tvorba z alba Circle of Stone

Blaze též prozradil, že kapela samotná nemá smlouvu s žádnou nahrávací společností a to, že stále může jezdit na další a další turné, je zásluha pouze a jen jejích fanoušků. Prozradil, že se v průběhu tohoto turné kapele dokonce podařilo prodat třikrát více vinylů, než bylo očekáváno. Následovala instrumentálka The Call of the Ancestors se zdvojeným kytarovým sólem a hned nato čtveřice skladeb z letošní desky Circle of Stone, mezi nimi třeba Rage nebo A Day of Reckoning. Chris Appleton si poté střihl kytarové sólo a na řadu přišla první pecka z Blazeovy éry v Iron Maiden, kterou byla Lightning Strikes Twice. A krátce nato kapela zahrála další, konkrétně When Two Worlds Collide.

Po hospitalizaci chytil Blaze druhou mízu, koncert zakončil tvorbou Iron Maiden

Koncert spěl do svého závěru, poslední skladbou z Blazeovy sólové dráhy byla Stare at the Sun. Před tou nám prozradil, že po svém návratu z nemocnice dospěl k názoru, že společně, jako jedna metalová rodina, jsme neporazitelní, o čemž pojednává i refrén této skladby. Vyzdvihl rovněž kytaristu Chrise, který ho před deseti lety oslovil v jednom malém podniku s nabídkou zahrát si s jeho kapelou, a on teď díky němu prožívá skvělé okamžiky se svojí současnou sestavou. Poté kapela přidala ještě další „maidenovské“ skladby; šlapavou Man On the Edge a závěrečnou Futureal. A to bylo pro tento parádní heavymetalový večer úplně vše.

Text: Mates Šimek, foto: Miloš Hlaváček