Meshuggah: Ve Foru Karlín nabídli pořádnou porci experimentálního metalu

Meshuggah/foto: Petr Hanč

Na pátek 8. března připravila agentura Obscure Promotion pro fanoušky tvrdé muziky další skvělý program. Tentokrát se jednalo o experimentátory v metalu, švédskou kapelu Meshuggah. Ta si s sebou do Prahy přivezla i hosty, a to melodické deathmetalisty a krajany The Halo Effect a německé sludgemetalové duo Mantar.

O úvod večera se postarali Mantar

Vstup na metalový večírek do pražského Fora Karlín byl pro fanoušky otevřen v půl šesté. Jako první se v sedm na pódiu představilo duo Mantar. Kapelu před dvanácti lety založili dlouholetí kamarádi Erinç Sakarya (bicí a vokály) a Hanno Klänhardt (kytara a vokály). Ti si střihli čtyřicetiminutový set, který začal songem Pest Crusade a byl zakončen White Nights.

The Halo Effect představili novinku z připravovaného alba

Po skoro půlhodinové přestávce, pár minut po osmé, na pódium doslova vtrhli švédští The Halo Effect. Kapelu začali v roce 2020 formovat ostřílení muzikanti a bývalí členové In Flames, jmenovitě Niclas Engelin (kytara), Peter Iwers (baskytara), Mikael Stanne (zpěv, také známý z kapely Dark Tranquillity), Jesper Strömblad (kytara) a Daniel Svensson (bicí). Jesper se pravděpodobně ze zdravotních důvodů nyní neúčastní živého vystupování a byl zastoupen Patrikem Jensenem (The Haunted, Witchery) a Daniel si dal na tomto turné pauzu a byl zastoupen Antonem Roosem (Seventh Crystal). Jejich skvělá death/melodická show trvala jen čtyřicet minut, během kterých zaznělo sedm skladeb z prvního a v tuto chvíli zároveň posledního studiového alba Days of the Lost.  Fanoušci si tak mohli vychutnat například songy The Needless End, Last of Our Kind či závěrečnou skladbu Shadowminds. Nechyběla ani novinka Become Surrender z připravovaného (zatím bezejmenného) alba, které by mělo spatřit světlo světa ještě letos.

Meshuggah: dokonalý restart smyslů

A po půlhodinové přestávce se ze tmy a problikávání zjevila hlavní hvězda večera, kapela Meshuggah. Tahle experimentální kapela vystupovala i na renomovaných světových festivalech jakými jsou Ozzfest či Download. Jejich hodinu a půl trvající set obsahoval například skladby Broken Cog, Kaleidoscope, In Death – Is Life, In Death – Is Death nebo Demiurge. Během některých skladeb to vypadalo, že fanoušci převrátí zábrany a vrhnout se za kapelou na stage – tak velký to byl kotel. Příznivci extrémního metalu si během tohoto setu opravdu přišli na své, hutný, agresivní a místy až disharmonický zvuk téhle kapely dokázal všem přítomným dokonale vyčistit hlavu.  

Text a foto: Petr Hanč

Author