Kapely Forrest Jump a Porta Inferi uzavřely v Hranicích své turné Jeden tým

Radim Korbel a Pepa Michálek/foto: Standa Vybíral

Před více než rokem byla v Novém Jičíně započata spolupráce dvou kapel z Moravy. Jednalo se o propojení Forrest Jump a Porta Inferi, které spolu s fanoušky vytvořili Jeden tým. Stejně se jmenuje i jejich společná píseň, jejíž videoklip na YouTube překročil čtyřiačtyřicet tisíc zhlédnutí.

Finále turné Jeden tým

Letos byly ohlášeny poslední dva koncerty Jeden tým Tour a úplné finále proběhlo 23. března v Divadle Staré střelnice v Hranicích. Po otevření sálu se téměř okamžitě zaplnila první řada, a protože se fanoušci navzájem již dobře znají, probíhalo dlouhé vítání. Okolo osmé hodiny večerní začala společná autogramiáda obou kapel. Fanoušci si nechávali podepsat merch nebo velkou podpisovou kartu, a také se fotili.

Forrest Jump se loučili s baskytaristou

S drobným zpožděním zahájila program kapela Forrest Jump se svým songem Dna. Již během první písně se zpěvák Pepa Michálek několikrát málem zranil, zakopával o vlnící se koberec na pódiu. Mimo tradiční písně, jako jsou např. Uprostřed magnetických polí a Z pijavic, zahráli také nepříliš často hrané Orgasmix a Ráno. Tradičně se na pódiu objevily i sestry Valůškovy; Nela ztvárnila mumii během písně Na křídlech nočních můr a Adél rozdováděnou slečnu v songu Hou hou, maličká, ale také vílu v písni Maso. Forresti měli ještě jednoho hosta, a tím byl Martin Kapek, frontman kapely Traktor, který si s nimi střihl píseň Truet (v originále zpívanou ještě s Honzou Toužimským). Mírným zklamáním bylo, že si Martin během zpěvu musel pomáhat vytisknutým textem. Po něm přišla pro Pepu velmi osobní 160628, před kterou si na podnět fanoušků z publika zavázal volnou tkaničku. Před coverem písničky Zafúkané skupiny Fleret kapela poděkovala baskytaristovi Jakubu Ticháčkovi za krásné společné dva roky. Úplně poslední koncert odehraje 19. dubna na festivalu Most Rocku Dost 2024 v Mostě. Forresti ovšem oslabení nezůstanou, v sále se již procházel jeho nástupce Aleš Kuča.

Porta Inferi

Po nich nastoupili Porta Inferi neobvyklým intrem, a to prvními tóny The Final Countdown od Europe, ze kterého plynule přešli na nářez v podobě Warbringer. Do playlistu zařadili všechny své české písně (Svobodná cela, Vrať se nám, Síla je v nás) včetně úplně poslední vydané Nech mé tělo vzkřísit. Stejně jako předchozí kapela, i oni měli problém s vlnícím se kobercem, a chvílemi to vypadalo, že řádící zpěvák Radim Korbel upadne. Vlasy lítaly vzduchem jak na pódiu, tak pod ním, a to např. v rytmu písní Digital World, One Life‘s Enough, Phoenix či starší Beautiful Morning. Wings of Dreams byla věnována novomanželům, kteří na festivaly jezdí se svými maskoty – velkými plyšovými hrošíky. Tyto hračky byly za odměnu předány na pódium a častokrát se staly vtipným doplněním pódiové show, „zazpívaly“ si například do mikrofonu. Mimo hrošíků měli muzikanti ještě jednoho hosta, úplně prvního zpěváka Porty Inferi, Mira Raindla, který v Hranicích žije. Zazpíval Black River, a stejně jako Martin Kapek si dopomohl textem na papíře. Před očekávaným vrcholem večera zahráli nejnovější anglickou Newborn Sky. Poté už přišli Forrest Jump a společně zahráli Jeden tým, kdy si „ťukali pěstí“ mezi sebou, ale i s fanoušky v předních řadách. Poslední písní večera byla Butterfly Effect.

Celý večer bohužel trošku kazila nekončící fronta na pivo, ale celkový dojem z úžasného setkání s pohodovými lidmi to nezkazilo.

Text: Val Bujnošková, foto: Val Bujnošková a Standa Vybíral