Brněnská Fléda se stala zastávkou turné Ektomorf

Ektomorf, Zoli Farkaś/foto: Val Bujnošková

Na začátku prosince loňského roku vydali maďarští thrashmetalisté Ektomorf své šestnácté studiové album Vivid Black, a na letošní jaro si na jeho podporu domluvili koncertní turné po Evropě. To dostalo název Vivid Black over Europe Tour 2024 a v jeho rámci si muzikanti v čele se Zoltanem Farkaśem naplánovali čtyřicet osm koncertů ve čtyřiceti devíti dnech. V rolích předkapel se vystřídalo celkem šest skupin. Brněnská zastávka turné připadla na sobotu 30. března, a na Flédě se spolu s Ektomorf představily kapely Arany Máté Zenekar, Inmate a The Broken Horizon.

V rolích předskokanů se představily kapely Arany Máté Zenekar, Inmate a The Broken Horizon

Arany Máté Zenekar začali na čas, a přestože klub ještě nebyl plný, parádně diváky nažhavili. Milým překvapením bylo, že kytaru držel Ábris Hagya, současný kytarista Ektomorf. Během svého dvacetiminutového setu zahráli Evil within, Not a shame, End of The World a I am a whore.

Druzí zahráli slovinští Inmate, kteří pro mne byli naživo velkým překvapením, a zasloužili by si více než pětačtyřicet minut. Zpěvák Marko Duplišak byl plný energie, na pódiu pobíhal a skákal do výšky. Muzikanti stihli zahrát deset kousků, mezi kterými nechyběly písně jako Underdog, Tomorrow Never Comes nebo taky Less is more. Přidali také And We Could Have It All z nového alba. Na koncertě byli oslabení o baskytaristu, basové linky zněly z nahrávek. Hutný zvuk kapely dotvářely dvě osmistrunné kytary.

Poslední předkapelou byli španělští The Broken Horizon. Ti už dostali prostoru o trochu více, a tak ze svého repertoáru mohli posluchačům nabídnout výběr dvanácti písní. Zahráli například Enough Is Enough, Heterodoxy a Bandersnatch.

Thrashmetalová smršť v podání Ektomorf

Po bleskurychlé přestavbě jeviště přišel na řadu hřeb večera v podobě maďarských Ektomorf. Ze začátku byla na kapele znát únava z dlouhého turné, ale po první písni Last Hope byli muzikanti rázem svěží, jako by právě začínali. Bez jakýchkoliv dlouhých přestávek zahráli Fire, Black Flag, I Choke, ale i svou nejznámější You Can’t Control Me. Během písní I Know Them a You and Me strhl headbanging jak muzikanty na pódiu, tak fanoušky pod ním. Zpěvák Zoli Farkaś občas trochu zakašlal, ale i tak podal perfektní výkon. Z nového alba zahráli maďarští thrasheři titulní píseň Vivid Black, ale i Die, The Best Of Me, I Don’t Belong To You, Never Be The Same Again a Fade Away. Po takovém koncertním výkonu nezbývá než smeknout klobouk.

Text a foto: Val Bujnošková