Katapult zakončil jarní turné ve vyprodané hale Gong v Dolních Vítkovicích

Olda Říha, Katapult/foto: Pavel Dolas

Nestor českého bigbítu a frontman kapely Katapult Olda Říha letos slaví životní jubileum – krásných sedmdesát pět let, a k tomu úctyhodných šedesát let na hudební scéně. Při té příležitosti kapela vydala novou desku Nostalgia spojenou s řadou koncertů, na kterých skupinu doplnili basák Karel „Bigman Kódl“ Dvořák a bubeník Václav Zima. Úspěšné podzimní turné se kapela rozhodla prodloužit o jarní termíny, a zlatá tečka tentokrát vyšla na industriální prostředí haly Gong v ostravské oblasti Dolních Vítkovic.

Klasický bigbít stále táhne

Zaplněné parkoviště a davy lidí proudící do haly dávaly ve středu 10. dubna tušit, že účast bude hojná. Ostrava nezapřela svou pověst rockového srdce republiky – bylo vyprodáno, a i před vchodem ještě postávalo pár lidí doufajících, že nějaké vstupenky seženou.

Krátce po devatenácté hodině se rozsvítily „rudé oči Marshallů“ a po krátkém Oldově proslovu se rozjela úžasná show. Dvě hodiny nabité energií, za kterou by se nemuseli stydět ani mladší interpreti.

Páteř setlistu tvořily hlavně léty prověřené hity

Na úvod zazněla skladba z nového alba Nostalgia, ale hned po ní se rozjela řada klasických, dnes již většinou zlidovělých hitů, na které publikum čekalo, a které s kapelou nadšeně zpívalo. Kondici svých hlasivek si fanoušci dostali šanci otestovat např. na peckách Půlnoční závodní dráha, Hlupák váhá, Lesní manekýn, Vojín XY, Stovky hotelů nebo závěrečné Někdy příště.

Nechyběla ani vzpomínka na legendárního, předčasně zesnulého basáka kapely Jiřího „Dědka“ Šindeláře.

Po obrovské děkovačce a nekončících ovacích publika zazněl z reproduktorů hit skupiny Alphaville Forever Young, který koncert ukončil.

Stále v sedle

Upřímně… vzhledem k tomu, jak dlouho se Olda Říha pohybuje ve vodách českého bigbítu, jsem nečekal nic velkého. O to větší a příjemnější bylo mé překvapení, jak skvělou show i dnes dokáže udělat.

Text a foto: Pavel Dolas