Tři české koncerty zahájil Udo Dirkschneider ve vyprodaném klubu Roxy

Udo Dirkschneider, U.D.O./foto: Petr Hanč

Udo Dirkschneider se svou kapelou U.D.O. absolvoval v druhé polovině března tři zastávky po České republice v rámci Touchdown Europe Tour 2024. Koncerty v pražském Roxy, brněnském Sonu a ostravském Garage klubu byly oznámeny hned po velmi úspěšném vystoupení na loňském ročníku festivalu Rock Castle. Jak se později ukázalo, byl to od pořadatele Pragokoncert Bohemia skvělý nápad, protože všechny tyto koncerty byly beznadějně vyprodány. My jsme se 20. března vydali hned na první zastávku v pražském Roxy.

O zahájení večera se postaralo heavymetalové mládí z Británie

Klub se otevíral v 18 hodin, a jak se dalo předpokládat, fronta před klubem se tvořila až do vedlejší ulice. Čtyřicet pět minut po otvíračce se na pódiu představila předkapela Tailgunner.

Tahle mladá partička z Anglie hraje slušný „heavík“ a na svém kontě má debutové album Guns for Hire. Nakolik asi muzikanty k výběru názvu skupiny inspirovala stejnojmenná skladba od Iron Maiden? Během třičtvrtěhodinového setu do nás tihle mladíci naložili pěknou dávku heavy metalu ze své vlastní tvorby, kterou proložili coverem Painkiller od Judas Priest. Po jejich vystoupení už bylo v klubu pěkně narváno a čekalo se na osmou hodinu, až přijde hlavní hvězda večera U.D.O.

Heavymetalový veterán v plné síle

Po půlhodinové přestavbě pódia se konečně fanoušci dočkali a za doprovodu hitu Thunderstruck od AC/DC hrajícího z repráků a skandování UDO! (namísto Thunder!) se kapela zjevila na pódiu. Svoji říznou show odstartovali U.D.O. peckou Isolation Man z aktuálního alba Touchdown, a hned od začátku si podmanili vyprodané Roxy. Během večera zazněly např. songy Forever Free, Metal Machine, Independence Day, Fight for the Right, In the Darkness, Man and Machine, One Heart One Soul, Touchdown, I Give as Good as I Get nebo Animal House. Show završil cover We Will Rock You v říznějším podání, který vyšel na Udovu sólovém albu My Way. Celý set trval skoro dvě hodiny a obsahoval dvacet skladeb, během kterých si fanoušci užili dávku pořádného metalu od této nestárnoucí legendy.

Text a foto: Petr Hanč