Masters of Rock 2024: program je znám, představí se i řada méně známých jmen

Masters of Rock, fanoušci a areál s pódiem/foto: Honza Švanda

Dvacátý ročník největšího českého metalového festivalu Masters of Rock vypukne již za dva měsíce. Představujeme program, a také řadu méně známých, avšak skvělých kapel, které doplní line-up na Ronnie James Dio Stage.

Přijedou tajemní vypravěči Melechesh, stálice Die Happy nebo rozradostněná Amalgama

Mezinárodní black-death-folkmetalové uskupení Melechesh nám přijede povyprávět příběhy z mytologie dávné Mezopotámie. Muzikanti za sebou mají již více než třicet let a ve své tvorbě hrdě odkazují na svůj západoasijský původ. Mezi tradiční účastníky festivalu patří služebně stejně „staří“ alternative rockoví Die Happy, v jejichž čele stojí frontmanka Marta Jandová. Tahle kapela z německého Ulmu zvládá jak řízné a rychlé rockové skladby, tak nádherné balady, a její pracovitost a počty odehraných koncertů jí již vytvořily slušné renomé. Těšit se můžeme i na její post-hardcorové krajany Annisokay. Formace kolem frontmana Christopha Wieczoreka dosud vydala pět alb, tím posledním je Aurora z roku 2021. Řádnou dávkou optimismu a pozitivní energie nás naplní ruská čtveřice Amalgama, která nedávno dokončila práce na své šesté studiovce Mastermind. Tahle heavymetalová formace nás zkrátka baví.

Tradičním účastníkem jsou Tri State Corner, po půlroce se k nám vrátí legendární Dark Sky, přidá se i vycházející hvězda Fixation

Do „inventáře“ festivalu patří také Tri State Corner, soubor muzikantů třech různých národností. Jejich příjemný rock je okořeněný hrou na bouzouki, které kapele dodává charakteristický a nezaměnitelný zvuk. Přivítáme také německou hardrockovou legendu Dark Sky, která vznikla už v roce 1982. Po loňském zlínském koncertě se na vás kapela těší s novým albem Signs of the Time, ve Vizovicích snad již zahraje v kompletní sestavě. Pokud vašim uším lahodí progressive metal, budou tu pro vás kanadští Osyron. Předloni pálili jeden skvělý singl za druhým, ty poté zkompletovali do nové desky Momentous. Přidá se i norská metalcorová sestava Fixation, jež má po čtyřech letech od svého vzniku velice slušně našlápnuto směrem ke špici svého žánru nebo německá crossoverová čtveřice Slope, která ve svých textech zrcadlí současnou situaci ve světě, nespravedlnost a osobní pohled na všechno zlé.

V roli náhradníka dorazí Dragonhammer, corovou scénu zastoupí Any Given Day, Adam´s Paradise nebo Sickret

Přijedou také italští powermetaloví mistři Dragonhammer, kteří nahradí odstoupivší kapelu Monuments. Jejich nakažlivě chytlavý power metal plný příběhů ze světa fantasy zkrátka baví; ve Vizovicích se můžeme těšit i na novou tvorbu z předloňské desky Second Life. Metalcorovou smetánku doplní německá formace Any Given Day, která zkraje roku vypustila do světa své čtvrté album Limitless, které považuje za nejtvrdší a nejlepší ze svého repertoáru. Kombinací metalcoru, hardcoru a punku rozduní vaše ušní bubínky také mladá kapela Adam´s Paradise. Na přelomu nu metalu a hardcoru se nachází též švýcarští Sickret, kteří hrdě kráčejí ve stopách takových velikánů jako jsou Korn, Limp Bizkit nebo Deftones. Klasickým melodickým hard rockem nás potěší britská čtveřice Wytch Hazel, thrash-deathmetalový diktát povedou Exit, kteří se zde na festivalu představí vůbec poprvé.

Metalinda oslaví své kulatiny, po změně sestavy se vrací Symfobia, Fleret po dvou letech opět zahájí festival

Čtyřicet let ve Vizovicích oslaví slovenská heavymetalová legenda Metalinda, která nedávno dokončila turné se svými současníky Citron. Kapela, jejímž frontmanem je od roku 2016 Andy Samuel Hudak, si získala srdce mnohých českých i slovenských rockerů už v roce 1990 svým debutovým albem Metalinda. Ze Slovenska dorazí i oblíbená Symfobia, která potěší fanoušky symfonického metalu svojí tvorbou plnou fantasy tématiky a odkazů na problémy současného světa. Do Vizovic přijedou po loňské obměně sestavy. Klasikou všech klasik jsou folkoví Fleret, kteří už tradičně každý druhý rok zahajují festival, a vždy si zde s nimi jejich písně zazpívají tisíce (nejen) metalových fanoušků. Roztancují nás Denoi, kteří spojují metal s elektronickou muzikou, čímž vzniká velmi živý hudební zážitek; při jejich setu se vám rozhodně nebude chtít jen tak nehybně stát na místě. Stálice české rockové scény Gate Crasher zahraje i něco málo ze své letošní šesté studiové desky Pro tohle my žijem.

Vstupenky včetně jednodenních jsou stále k dispozici

Organizátoři festivalu již zveřejnili kompletní line-up i časový program festivalu. Vstupenky na celý festival, jednodenní vstupenky i vstupenky na tři nové VIP tribuny jsou k dispozici na webu festivalu. Do vypuknutí této oblíbené metalové veselice už zbývají jen dva měsíce. Letošní dvacátý ročník slibuje historicky nejnabitější produkci, rozhodně si jej nenechte ujít!

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com