Rybičky 48: Megakoncertům doma kraloval Kuba Ryba z trůnu

Rybičky 48/foto: Petr Hanč

Ve dnech 24. a 25. května 2024 uspořádala kapela Rybičky 48 v domovské Kutné Hoře již druhý ročník festivalu Megakoncert doma. My jsme navštívili sobotní koncert, kterému počasí opravdu přálo, a spolu s fanoušky jsme si užívali slunečnou pohodu v krásném prostředí Parku pod Vlašským dvorem.

Bezchybně organizovaná akce plná lákadel

Brány areálu se otevřely ve třináct hodin, a pro prvních tisíc fanoušků, kteří začali okamžitě proudit do areálu, bylo připraveno focení s kapelou a autogramiáda ve stanu vedle pódia. Na setkání s kapelou se rychle vytvořila dlouhá fronta. Areálu dominovala dvě pódia, která slibovala zajistit hladký průběh programu. Při čekání na první kapelu si fanoušci krátili čas u stánků s dobrým jídlem a pitím, kterých zde byl dostatek. A také sledováním hokejového zápasu mezi Českem a Švédskem, který se promítal na obrazovky vedle hlavního pódia.

Odpoledne otevíraly kapely Highland a Minami

Když v půl čtvrté vtrhla na hlavní pódium kapela Highland, náš hokejový tým právě skóroval čtvrtým gólem, takže ji vítal velký potlesk. Divákům představila písničky ze svého debutového alba Synchronicity (2023), areálem zněly např.: Zkouším žít, Doufám či Instastory. Na malém pódiu se začínalo o hodinku později, a jako první zde vystoupila kapela Minami, která vyhrála druhé finálové kolo soutěže kapel, kterou vyhlásila skupina Rybičky 48 na svém facebookovém profilu. Minami si odehráli svůj pětačtyřicetiminutový set stejně jako všechny spřátelené kapely, které vystoupily během soboty.

Podvečerní program byl žánrově pestrý

Po jeho skončení jsme se přesunuli zpět k hlavní scéně, kde už se připravovala slánská kapela Totální nasazení. Ta začala svůj set Australskou a pokračovala dalšími hity jako např. Činčila, Balkánská, Oceloví ptáci a další. Po skončení se opět spěchalo pod menší pódium, kde nás čekalo osvěžení v podobě dnes již zlidovělých pecek Linda, Prachovské Skály nebo třeba Jožin z bažin v podání kapely Děda Mládek Illegal Band. Hlavní pódium poté obsadil Sofian Medjmedj, interpret oslovující svou tvorbou zejména mladou generaci hudebních fanoušků. Do publika se vmísil nový maskot Rybiček Punky, se kterým se fanoušci mohli vyfotit a spousta jich této šance také využila; Punky tak pomalu procházel celý areál. Po Sofianově pop-rapovém setu už byl na řadě Pokáč, a fanoušci opět spěchali k druhému pódiu, aby si s písničkářem zazpívali jeho největší hity.

Rybičky 48: program plný hitů a překvapení

Areál parku pod hrádkem Vlašský dvůr se postupně zaplňoval a návštěvníci nedočkavě vyhlíželi příchod domácích Rybiček. Fanoušci využívali i terasy, které nabízely krásný výhled na celý prostor, a především samozřejmě na pódium. Patnáct minut před začátkem megakoncertu se objevil na obrazovkách vedle pódia odpočet a pódium bylo zahaleno plachtou s logem kapely. Celý koncert začal příchodem Punkyho, který rozehříval fanoušky remixem písniček od Queen (We Will Rock You), Petera Nagyho (Láska je tu s vami), Green Day (American Idiot), Ramones (Blitzkrieg Bop) a Joan Jett (I Love Rock ’n’ Roll). Poté spadla plachta, vybouchla pyrotechnika a kapela svoji show odpálila písničkou Tohle je rock ‚n‘ roll, vy buzny. Kuba Ryba, který si zranil nohu na pardubickém Majálesu, seděl na trůnu, a to více po pódiu běhali kytaristi Petr Lebeda a Michal Brener.

Kapela odehrála téměř dvouhodinový set, během kterého zazněly i méně hrané koncertní písničky jako Ooou, Ty vole, já budu táta nebo Svatební hymna, ale samozřejmě i ty největší hity jako Magdaléna, Emily, Slibuju, že nebudu pít, Vážené dámy nebo Jdi domů Ivane. Koncert zpestřilo i několikero překvapení; například při hitovce Léto přišly na pódium hostesky od Kapitána Morgana a rozhazovaly fanouškům pirátské klobouky a crew rozhodila několik velkých nafukovacích balónů. Dále při písničce Retrova Vadžajna přišel na pódium kapelu podpořit „Lojza Vošoust“ (převlečený manažer kapely) a v písničce Hej hou rapem překvapil bubeník Ondra Štorek. Slyšeli jsme i song Zamilovaný Nešťastná, který s kluky nazpívala Bára Zemanová. Ta na sobotním koncertu bohužel chyběla, pracovní povinnosti ji vázaly jinde, a tak Kuba poprosil o zpěv Bářiných partů fanynky, které nakonec podpořilo i pánské publikum. Celou show kapela zakončila hitem My ještě nejsme starý. Skvělou atmosféru koncertu podpořila propracovaná světelná produkce a pyroefekty, při kterých často šlehaly plameny až na střechu pódia. A fanoušci? Rozhodně neodcházeli nešťastní…

Text a foto: Petr Hanč

Author