Festival Obscene Extreme letos slaví pětadvacet let, a to s dosud nejnabitějším line-upem

Fans Obscene Extreme/foto: Zdeněk Greendeath Zelený

Již po čtvrtstoletí se každoročně sjíždějí na trutnovské bojiště fanoušci extrémního metalu a grindcoru, aby si užili unikátní festival Obscene Extreme, který v podstatě nemá ve světě obdoby. Pořadatelé letos připravili line-up čítající celou řadu hvězd.

Zábava bez hranic prostřednictvím netradičních soutěží, nově zrekonstruované sezení, první den bude žánrově nejpestřejší

Festival, který byl původně pouze narozeninovou oslavou hlavního mozku této akce Miloslava „Čurbyho“ Urbance, si za ty roky vydobyl na světové scéně velmi pevné postavení a potkáte tu metalisty a kapely ze všech koutů světa. První den tradičně patří mj. neobvyklým soutěžním kláním jakými např. jsou závody v kontejnerech, pojídání chilli papriček nebo pití teplé slané vody na ex. Letošní první den také pod záštitou „Festival of All Riffs“ nabídne sestavu kapel, z nichž každá bude reprezentovat jeden metalový podžánr. Už během prvních poledních kapel se před pódiem rozjede kotel fanoušků v nejrůznějších vtipných a bizarních kostýmech, kteří mohou volně pobíhat po části pódia před odposlechy a vesele skákat do davu pod nimi, anebo se uvelebit na nově zrekonstruovaných lavicích, odkud je krásně vidět na pódium. V přírodním areálu bojiště se díky četným stromům a stinným místům můžete klidně pohodlně natáhnout, a o vaše ratolesti se v odpoledních hodinách postarají animátoři v dětském koutku. K tomu všemu je zde opravdu bohatý výběr pivních speciálů a občerstvení, které je v celém areálu veganské. V nedalekém bistru a restauracích ve městě je ovšem k dispozici mj. i tradiční česká kuchyně.

Čtvrtstoletí festivalu oslavíme se řadou legend extrémního metalu a grindcoru v čele s Napalm Death

Hlavním headlinerem bude britská grindcorová legenda Napalm Death, která i po více než čtyřiceti letech stále táhne jako nezastavitelný buldozer. Pouze o jeden křížek méně má trio amerických deathmetalových legend Dying Fetus, Immolation a Autopsy, které taktéž vůbec neztrácí na síle. Mohutné zastoupení bude mít samozřejmě grindcorová smetánka, z jejíchž řad přivítáme německé veterány Blood, neuvěřitelných třiačtyřicet let hrající nestárnoucí Američany Siege nebo nizozemské Rompeprop. Japonská scéna přispěje mladými drtiči Kandarivas, black-thrashovými nestory Sabbat nebo projektem Melt Banana, který je směsicí grindcoru, synthwavů a dalších žánrů. Nesmí chybět křemežští Gutalax, které jeden z jejich legendárních koncertů zde na festivalu vystřelil na pozici světově snad nejznámější české kapely. Thrashové fanatiky potěší německo-švédská legendární čtveřice Protector, z Německa dále přijedou Nuclear Warfare a doplní je španělská kometa Angelus Apatrida. Protože festival hojně vyhledávají i punkeři, do noty jim zahrají mexičtí Acidez, německé komando Cluster Bomb Unit nebo finští hardcore-punkoví veteráni Terveer Kadet.

Vstupenky, místa v kempech a další služby jsou v prodeji, program je již znám

Od středy 3. července až do neděle 7. července nás tedy na trutnovském bojišti celkem čeká přes osmdesát kapel z téměř všech koutů světa, žánrově od thrashe až po goregrind. Vstupenky, poslední místa ve hlídaných kempech (k dispozici ale bude i rozlehlá louka, kde lze stanovat zcela zdarma), program a veškeré důležité informace jsou k dispozici na webu festivalu. Line-up je letos vzhledem ke krásnému výročí opravdu napěchovaný celou řadou velkých jmen extrémního metalu a grindu.

Kompletní seznam všech kapel

Abraded, Ação Direta, Acid Force, Acidez, Acranius, Analepsy, Anarchus, Angelus Apatrida, Aposentom, Autopsy, Beaver Fever, Belushi Speed Ball, Birdlfesh, Blood, Brain Tourniquet, C.A.R.N.E., Cluster Bomb Unit, Convulse, Crawl, Cripple Bastards, Cryptic Blood, Cutterred Flesh, Deliriant Nerve, Devourment, Disaffect, Distaste, Dropdead, Dying Fetus, Endorphins Lost, Escarnium, Failue, Final Exit, Fleshless, Groinchurn, Gruesome, Gummo, Gutalax, Haemorrhage, Hail Of Rage, Holycide, Hostia, Hørdür, Immolation, Inhume, Internal Suffering, Kandarivas, Lahar, Manger Cadavre, Mass Worship, Meat Spreader, Melt Banana, Mortify, Mutilated Judge, Napalm Death, Necro Bart Inferno, Nuclear Warfare, Phane, Protector, Putridity, Ratos De Porado, Rebaelliun, Rompeprop, Ruidosa Inmundicia, S&M Project Show, Sabbat, Sangre De Idiotas, Sedem Minut Strachu, See You In Hell, Shitstorm, Sickrecy, Siege, Sølitär, Symbtomy, Terveer Kadet, The Arson Project, The Crown, Trucido, Utilize The Remains, Vile, Walking Corpses, Whoresnation, Will Cope, Wolfbrigade, Wormrot.

Text: Mates Šimek, foto: Zdeněk Greendeath Zelený, video: YouTube.com

Author