Metalfest, den druhý: klasika v podání Hermana Franka nebo metaloví bratři

Brothers of Metal/foto: Honza Švanda

Druhým dnem pokračoval plzeňský Metalfest, neduhy počasí stále dávaly fanouškům, kapelám i organizátorům zabrat. Nikdo se však nenechal odradit, a zábava tak mohla opět vypuknout naplno.

Na úvod svěží power metal z Thajska a tajemní britští Crimson Veil

Páteční ráno bylo opět lehce deštivé, a tak se na první kapelu dne, kterou byla thajská progressivní powermetalová sestava Melodius Deite, vypravili spíše ti stateční. Frontman Max Cruz s sebou přivedl hostující zpěvačku, která si říká Anira: po pódiu se procházela s krásnou rohatou korunou posetou několika lebkami. V rychlém sledu nám kapela přehrála značnou část své letošní desky Demonology, set zakončila starším songem Novelist a uznalým poděkováním všem, kdo tuto pětici přišli podpořit.

S „rohatými dámami“ jsme se setkávali i nadále, dvě takovéto jsou totiž součástí anglické čtveřice Crimson Veil. Kapela s tajemným alternativně metalovým základem měla dokonale zvládnutou i estetickou stránku. Aparaturu jim zdobily mimo jiné růže a větvičky, a stejně jako při dubnovém koncertě v Praze zakončili Crimson Veil svoje vystoupení delší skladbou Hex. Zpěvačka se v průběhu koncertu i přes nepříznivé počasí procházela v lehkých šatech v těsné blízkosti fanoušků a ohromovala tanečními kreacemi.

Po roce jsme opět přivítali kytaristu Hermana Franka, Bloodred Hourglass gratulovali mistrům světa

Příznivce klasického heavy metalu nemohl nenadchnout německý kytarista Herman Frank, který letos přijel se svým projektem Iron Allies. Bývaly člen legendárních Accept vystřihl nejedno parádní sólo během sady skladeb z debutového alba této bandy s názvem Blood In Blood Out. Frontman David Reece často k podpoře fanoušků skandoval „Fuck the Rain„. Po skladbě Destroyers of the Night kapela přenechala místo metalcoreové formaci Bloodred Hourglass z Finska, která si zde v Plzni též zahrála poprvé. Bavila nás údernými songy vyprávějící těžké životní příběhy, skladby pocházely především z loňské desky How’s the Heart? Kapela využívala i všemožné samply. Zpěvák Jarkko Koukonen nám pogratuloval k nedávném vítězství na hokejovém mistrovství světa a ocenil „barevnost a pestrost“, kterou fanoušci vytvořili svými pláštěnkami.

Fantasy powermetalovou jízdu nám připravili Brothers of Metal

Do druhé poloviny sobotního programu nás svým druhým letošním koncertem uvedli švédští bojovníci Brothers of Metal. Vstoupili jsme s nimi do světa fantasy plného epických soubojů a mocných válečníků. Mladá, mnohočlenná sestava vedená třemi vokalisty vybrala písně do svého setu rovnoměrně ze dvou vydaných alb a fanoušky potěšila oznámením připravovaného nového singlu. Krátce po skladbě Yggdrasil, jejíž refrén s kapelou zpívalo mnoho přítomných, došlo na představení všech aktérů. Koncert spěl do svého konce, písní Defenders of Valhalla nám tito „metaloví bratři a sestry“ prozatím dali své sbohem.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author