Basinfirefest 2024, den první: návrat legendárních Fear Factory se konal právě zde

Fear Factory/foto: Magda Šotolová

Další ročník Basinfirefestu na rozlehlé louce ve Spáleném Poříčí je minulostí. Festival opět nabídl řadu světových kapel především ostřejších metalových podžánrů, všichni se museli vypořádávat také s vysokými teplotami.

Na úvod přišel thrashový uragán Acid Force, v závěsu za nimi industriální Mean Messiah

Pro nedočkavé a dříve příchozí už byly od úterního odpoledne k dispozici kempy, parkování a také rocková hospoda. Festival tentokrát probíhal od středečního večera do sobotní noci (26.-29.6.2024) a už první část programu slibovala nevšední zážitky. Celé to zahájila slovenská thrashová čtveřice Acid Force, která letos slaví deset let existence. Už na tuto formaci se přišlo podívat mnoho příchozích, kapela vystřihla i několik fláků z loňské desky World Targets in Megadeaths. Další velký festivalový koncert odehrálo v nové sestavě industriální deathové trio Mean Messiah. Kapela přehrála řádnou část svého nového alba In Infinite Illusion, nechyběla nejznámější skladba We Shout. Fanoušci byli poté pozváni na podpisovku.

Pořádně potrhlou show vyprodukovali Hentai Corporation

Velkou dávku legrace a pořádně peprného humoru sliboval koncert Hentai Corporation, a tato příjemná očekávání kapela také naplnila. Frontman Radek Škarohlíd nešetřil vtipnými průpovídkami a představil nám i nového baskytaristu v kapele. Fanoušci několikrát rozjeli mohutný circle pit, legračně působil zvuk kláves mnohdy připomínající znělky ze starých osmibitových her. Kapela také zahrála dva přídavky, a nakonec i největší hitovku Equilibristic Brides.

Deathcorový pól zastoupili Brand of Sacrifice z Kanady

A bylo na čase trošku přitvrdit. K tomu dopomohla kanadská deathcorová pětice Brand of Sacrifice, která mnohé rozpohybovala svými údernými a melodickými riffy. Komický moment nastal hned na začátku jejího setu, když jako své intro použila znělku z Pokémonů, inu proč ne… Skvělý zvuk dokreslovaly pestré samply, kapela si vedle circle pitu vyžádala od fanoušků konečně i wall of death. Dominantou setlistu byla dosud poslední deska Lifeblood; kapela se rozloučila skladbou Eclipse a první den spěl do finále.

Několikaletá pauza nebyla znát, Fear Factory jsou stále nezastavitelní

Po osmi letech (počítáno v rámci festivalů) jsme zde přivítali americkou industriální metalovou veličinu Fear Factory. Její loňský pražský koncert byl známkou toho, že kytarista Dino Cazares a jeho stroje jsou v plné síle zpět. Na úvodní skladbu What Will Become ihned navázala dlouho nehraná vypalovačka New Breed z kultovní desky Demanufacture. Nechyběly Edgecrusher nebo Shock z dalšího skvělého alba Obsolete. Před pódiem se často strhával mohutný moshpit, úderný a mohutný industriální metal v režii „Fearů“ fanoušky k pohybu prostě vybízí. Závěr pak obstarala trojice songů Demanufacture, Replica a závěrečná Zero Signal, všechny tři z již zmíněného, na svoji dobu revolučního počinu. Došlo i na představení jednotlivých členů a sám Dino potvrdil, že nová éra Fear Factory právě nastala.

Text: Mates Šimek, foto: Magda Šotolová

Author