Metalfest, den třetí: Dark Sky už v plné sestavě, festivalová premiéra pro hororové vypravěče Dominum

Dominum/foto: Honza Švanda

Poslední den plzeňského Metalfestu nadešel. Nedělní jízdu jsme začali s Italy Ironwill, krásné představení předvedli Illumishade, Nervosa spustila deathmetalové salvy, s nadsázkou nás postrašili mladí Dominum z Německa.

Ironwill přehráli nejnovější singl, Dark Sky čerpali z nové desky

Nedělní program odšpuntovala italská heavymetalová kapela Ironwill, které tentokrát scházel jeden kytarista. Hudebníci odění v krásných červenočerných šatech začali svižnou skladbou As Fast as Rock and Roll s kombinací ženského a mužského vokálu. Celkově byla jejich hudba na poslech velmi pohodová. Dále došlo i na nejnovější singl Sad Night a zpěvačka Federica Gerotto poděkovala všem, kdo si na její formaci přivstali. V duchu „starého dobrého rock’n’rollu“ jsme pokračovali i nadále, a to s německou hardrockovou legendou Dark Sky. Oproti loňskému koncertu ve Zlíně jsme tyto veterány přivítali v plné sestavě. Jejich koncert měl příjemný nádech osmdesátkového hard rocku a dočkali jsme se i několika skladeb z loňské desky Signs of Time. Frontman Frank Breuninger rozhodil mezi fanoušky i několik kapelních triček, takže si někteří šťastlivci odnesli hezký suvenýr.

Illumishade soucítili se všemi v těžkých časech, Nervosa opět pálila ostrými

O poznání plnější už areál byl během příprav na koncert švýcarské kapely Illumishade, ve které mnozí poznali zpěvačku Fabienne Erni, jež taktéž působí v Eluveitie. Kapela hrála především tvorbu z letošní nové desky Another Side of You. Illumishade potvrdili, že skvěle zvládají jak svižné heavymetalové fláky, tak krásné balady. Jednu z nich s názvem Rise věnovala Fabienne všem, kdo si zrovna procházejí těžkými časy, kapela se s námi později rozloučila skladbou World’s End. Po tomto krásném koncertě byl opět čas na něco ostřejšího. Na řadu přišla brazilská deathmetalová, ryze ženská čtveřice Nervosa. Kapela měla připravenou novou tvorbu z loňské desky Jailbreak, před jejíž titulní skladbou (znamenající „útěk z vězení“) nás kytaristka Prika Amaral vyzvala, abychom se nenechali ničím a nikým jakkoliv ovládat. Poměrně brzy přišla na řadu nejznámější skladba Death nebo nejrychlejší skladba z repertoáru Venomous. V rychlém sledu do nás Nervosa sypala jednu vypalovačku za druhou.

První velký koncert německých Dominum, bavili nás strašidelnými maskami i horory inspirovanou tvorbou

Další z premiér na Metalfestu čekala mladou německou hardrockovou sestavu Dominum, inspirující se hororovou tématikou. Frontman, který si říká Dr. Dead, přišel na pódium v obleku, ostatní aktéři na sobě měli strašidelné masky. Dle jeho slov se jednalo o první velký festival, na kterém vystupují. Ve stejnojmenné skladbě nám Dominum připomněli legendárního Frankensteina, zahráli také coververze hitovek Rock You Like A Hurricane od Scorpions nebo Bad Guy od Billie Eilish v rockové verzi. Ke konci koncertu před hitovkou We All Taste the Same, což je v překladu „Všichni chutnáme stejně“, pronesl frontman krátký projev o tom, že jsme všichni rovnocenní a nezáleží na barvě kůže, vyznání ani čemkoliv jiném. Skladba Patient Zero koncert Dominum uzavřela – a další kapela tak prožila svou úspěšnou premiéru na plzeňském festivalu.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author