Underground Forever Fest nabídl tvrdší odnože hardcore a metalu, vévodili mu X-Core a Genothype

Genothype/foto: Standa Vybíral
V sobotu 6. července proběhl v Načeraticích u Znojma pátý ročník Underground Forever Festu. A byla to akce podařená. Atmosféra těchto lokálních festivalů by se dala nazvat rodinnou, a to je právě to kouzlo, přímý kontakt fanoušků, kapel a pořadatelů.

Odstartovali jsme: Cela

Festival zahájila znojemská crossoverová formace Cela, která se tohoto nelehkého úkolu chopila se ctí. Není to jen tak, nastartovat fans, a ještě navíc v takovém vedru, jaké v sobotu panovalo. Tady je potřeba zmínit, že pořadatelé situaci nepodcenili a kromě vynikajícího občerstvení si pro fanoušky nachystali i vodní mlhu.

To se musí zažít: Namrous Conspiracy, Initium

Druzí v pořadí nastoupili Namrous Conspiracy z Moravských Budějovic. S touhle partou kolem legendárního punkera Namrouse se prostě nenudíte a bavíte se odlehčenou punkovkou s vtipnými texty. To musí zažít, a hlavně si to užít. Nasledně přišla na řadu mladá pelhřimovská formace Initium. Posunuli jsme se tím do vod melodického metalcoru, a musím říct, že to klukům i přes jejich mládí hraje parádně. Frontman se toho nebojí a dokáže fans krásně vtáhnout do hry. Zbytek kapely mu v tom zdárně sekunduje, a zejména dívčí publikum to rozhodně nenechává v klidu.

Pyromann, Macheta: směrem k tvrdším žánrům

Čtvrtou v pořadí byla českobudějovická hardcoreová mlátička Pyromann. Borci měli vše perfektně zmáknuté a jejich set byl nadupaný energií, frontman štěká jako hodně naštvaný pes a kapela tlačí jako buldozer. Prostě hardcore, jak má být. Fans se dostávali do varu a rozjeli moshpit.
Následně vystoupila formace Macheta, s níž jsme se opět dostali k metalcoru, nicméně k mnohem tvrdší formě toho žánru – dovolil bych si říct, že místy až do deathcore. Zpěvák střídal několik poloh svého hlasu, na pódiu lítal z jedné strany na druhou a hecoval publikum. Kapela šlapala jako dobře namazaný stroj a nenechala publikum vychladnout.

X-Core nadchli, pořádající Genothype vyvolali wall of death

Pak už přišel čas na headlinera festivalu, kterým byla legenda X-Core. Naprosto promakaný rapmetal s neskutečnou energií a do detailu propracovanou show prostě nemá chybu. Lidi pařili jako smyslů zbavení, kapela je nenechávala pomalu ani vydechnout a tlačila je svými hity k ještě větší pařbě. Tohle byla neskutečná jízda a brutální dávka energie. Po nich zahrála pořádající formace Genothype – v publiku bylo dle triček poznat, kdo je tady doma. Kapela odstartovala svou show s maximálním nasazením, bohužel v průběhu druhého songu došlo k technickému problému, ale s pomocí kluků z Pyromann se podařilo problém brzy vyřešit. Genothype se do toho opřeli snad ještě víc a došlo dokonce i na wall of death. Fans nechtěli své oblíbence pustit ze stage a žádali si přídavek, kterého se jim dostalo. Genothype za potlesku svých věrných fanoušků opustili stage a přenechali místo poslední formaci, metalovým Scorn Company. Do již mírně prořídlých řad fanoušků pouštěli muzikanti jednu pecku za druhou. Svého úkolu uzavřít letošní ročník festivalu se chopili s plným nasazením a dařilo se jim z publika vymačkat poslední zbytky energie.

Díky

Je také třeba zmínit, že festival byl velmi dobře připraven ve všech směrech včetně krásného areálu, parádního zvuku a vynikajícího občerstvení. Takže pořadatelům patří poděkování a velká pochvala, a budeme se těšit na další ročník.

Text: Dušan Rudický, foto: Standa Vybíral

Author