Fajtfest oslavil patnácté narozeniny

Patnáctý ročník hard/core metalového festivalu Fajtfest je za námi. V týdnu od 3.–7. července se tento festival odehrát na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Byla to, jako každý rok, jízda od začátku do konce a my se s vámi podělíme o malý report z této akce.

Středa

Letošní ročník zprvu čekaly nenadálé změny v line-upu, když kapela P.O.D. náhle zrušila účast na festivalu, a následně pak ze zdravotních důvodů zrušila účast i kapela Sick Of It All. Přesto všechno měl letošní ročník velmi nadupaný line-up, sjely se sem např. světové hvězdy While She Sleeps, Agnostic Front, Alpha Wolf, Unearth, Tallah a mnoho dalších.

oficiální program začínal až ve čtvrtek 4. července, areál festivalu byl otevřen již od středy. Pro nedočkavé fanoušky byl na středu naplánován tradiční Legends day, kdy se na úplném vrcholku kopce předvedly stálice festivalu, mezi kterými byli Straight, Status Praesents, Cocotte Minute a Fuxo se svými Head2Down (SK). Brány Fajtfestu se otevřely v sedmnáct hodin a stanové městečkozačali obsazovat první návštěvníci. Samotný středeční program odstartoval v devatenáct hodin, jako první se představila hard-core/rapová kapela Straight z nedaleké Jihlavy. Straight večer parádně odstartovali a fanoušci se bavili. Následovala pražská hardcore metalová kapela Status Praesents. Tou dobou to již pod pódiem začínalo vřít. Pak na stage vtrhlo tornádo v podobě crossoverové kapely Cocotte Minute. Stan praskal ve švech a pod pódiem se řádilo, fanoušci se drželi oblíbeného kapelního hesla Udělej bordel! Cocotte Minute předvedli doslova strhující show. Poslední kapela, která se ve středu předvedla, byla slovenská nu-metalová skvadra Head2Down s frontmanem Fuxou. Nadšení ve stanu neutichalo, pod pódiem i na něm to vřelo, opět skvělá show. Závěr dne patřil DJ Čističovi, který to ve Skibaru táhl až do ranních hodin.

Čtvrtek

Oficiální program festivalu odstartoval čtvrtkem, který byl ze všech tří dnů nejvíce nabitý a obsahoval největší hvězdy. Jako první se nám na Monster scéně předvedli slovenští Metalphetamine, následovala hard/core metalová skupina z Tachova s názvem Something Like a metalcorové uskupení Newspeak. Kapely z domácí scény předvedly parádní vystoupení a nastartovaly fanoušky čekající pod pódiem. Pak přišla střela z Velké Británie, metalcoroví Grove Street, kteří předvedli energickou show, kterou dostali moshpit do varu. Řada skvělých vystoupení pokračovala s Cut Throat a hardcorovými Worst z Brazílie.

 

Večerní nadílku headlinerů odstartovali němečtí Samurai Pizza Cats. Ti s sebou přinesli dávku „catscoru“ a energickou crazy show, při které se v moshi surfovalo na kousku gumové pizzy. Pod pódiem si kapela našla spoustu fanoušků z řad příznivců Electric Callboy. Další na řadu přišla americká metalcorová kapela Erra, jejíž vystoupení bylo silné, emocionální a plné čistých vokálů.

U metalcoru ještě zůstaneme, jako další na stage vtrhli tasmánští čerti v podobě kapely Alpha Wolf, která za sebou nechala skvělou energickou show. Hřebem čtvrtečního večera byla hardcorová kapela Agnostic Front, která na poslední chvíli nahradila odpadlé Sick Of It All. Její show byla jedna velká bomba. Pardálové z New Yorku rozhýbali celý kopec a měli jedno z nejlepších vystoupení festivalu. Závěr dne patřil ještě System of a Down revivalu a DJ Pytrimu ve Skibaru.

Text: Vendula Smolíková, foto: Jakub Smolík

Author