Fajtfest: oslava patnáctých narozenin se vydařila, festival míří k plnoletosti

Better Lovers/foto: Jakub Smolík

Program letošního Fajtfestu pokračoval nabitým programem také v pátek a sobotu. Návštěvníci se těšili zejména na headlinery, kterými byli např. While She Sleeps, Ithaca nebo Unearth. Fanoušci se s festivalem rozloučili stylově – moshem mezi kapkami deště.

Pátek

Páteční program odstartovala brněnská kapela Black Row s pořádnou dávkou nu-metalu. Následovala pak slovenská scéna, kdy se na kopci předvedly hned tři kapely „zo Slovenska“. Jako první zahráli Breaking the Tarot, kluci předvedli našlapanou metalcorovou show, pódium si s nimi užila i hostující Nicol ze Stellvris. Další vtrhla na stage kapela Sinner Self. Ani tentokrát nebyl čas na odpočinek, kluci ze Sinner Self předvedli skvělé vystoupení s dávkou deathcoru a pod pódiem se to začínalo pořádně rozjíždět. Poslední z tria slovenských kapel, které se na kopec v pátek dostavily, byla kapela Abyss Above. Ta se svým death-metalcorem rozpoutala pod pódiem menší peklo, moc pěkně to tam vřelo. Pak jsme se konečně posunuli dál od našich hranic a na Monster scéně se předvedli BRCDS, kapela z Izraele, dříve známá jako Barricades. Kluky z kapely jsme mohli vidět pařit v moshi po celou dobu fesťáku,stejnou energii pak předvedli i na pódiu. Dávku temného street metalu přivezla až z Mexika kapela Ace Kool. Na stage pak přišla menší změna v podobě fajtfestové stálice, kterou je skvadra TTIOT (The Truth Is Out There). Kapela předvedla skvělou show, na kterou jsme od ní zvyklí, a rozhýbala všechny přítomné. Odpoledne na vrcholku kopce probíhaly podpisovky headlinerů; nejdříve se podepisovala a fotila kapela Knosis, následovali While She Sleeps, kdy se podpisovka protáhla téměř na hodinu, a nakonec si blízké setkání se svými idoly užili fanoušci kapely Tallah.

V podvečer už nebyl žádný čas na odpočinek. Na řadu totiž přišel set největších jmen festivalu a headlineři dne. Jako první startovala brutalita v podobě hardcore/punkové kapely Harm’s Way. Muzikanti předvedli neskutečnou show, během které se pod pódiem odehrával brutální mosh, jel jeden circle pit za druhým a o wall of death také nebyla nouze. Pak konečně program oživil i ženský element, na pódiu se předvedla kapela Dying Wish se svou frontmankou Emmou Boster. Ta to se svou kapelou rozjela a naservírovala nám mohutnou dávku řevu a energické show, za kterou ji dav odměnil divokým moshem. Až z Japonska přilétla kapela Knosis, která nepřestala létat ani po pódiu a bylo tak těžké zpěváka Rya vůbec stíhat sledovat. Za nás měli Knosis nejlepší vystoupení dne a celkově i festivalu!

Překvapením večera bylo zajisté vystoupení americké nu-corové kapely Tallah v čele se zpěvákem Justinem Bonitzem. Ten v první chvíli zaskočil velkou část davu čekajícího pod pódiem svým outfitem, když pak začal zpívat, omráčení bylo to tam a divočina v moshpitu mohla začít.

 

Vrcholem pátečního večera bylo vystoupení britské metalcorové kapely While She Sleeps. Kapela měla skvěle nadupanou show. Pod pódiem všichni posbírali poslední dávky energie, aby je vložili do divokého moshe. Byla to jedna velká pařba. While She Sleeps zahráli jak staré, tak nové hity, kapela oznámila i skvělou novinku – na podzim vyrazína turné, v rámci kterého12. listopadu odehraje v Praze klubový koncert. Vystoupení While She Sleeps bylo další, na které návštěvníci Fajtfestu jen tak nezapomenou.

 

Pro ty, kterým zbyla ještě kapička energie, vystoupili na Monster scéně ještě Bizkit Park. Tento nu-metalový tribute band nenechal nikoho chladným a postaral se o perfektní party s covery Linkin Park, Limp Bizkit, System of a Down, Papa Roach a dalších.

Sobota

Závěrečný sobotní program začal v poledne a odstartovala ho grind-dance kapela MeinKraft. Lepší odstartování si kopec nemohl přát. Kapela předvedla crazy show se svými krabicovými maskami. Kdo tohle vystoupení nestihl, o hodně přišel.

 

Další časové okno patřilo domácím nu-hardcorovým Cryout. Kluci měli super vystoupení, které bohužel ocenilo pouze pár přítomných, kteří se dokázali zmátořit po páteční party. Následovala táborská hardcorová kapela Meresiew. První zahraniční kapelou sobotního line-upu byli italští AASAR, kteří na kopec přivezli dávku black metalu. Následovali pak ukrajinští Space of Variations, kteří se svou náloží metalcoru postarali o parádní vystoupení, které dostalo dav pod pódiem do varu. Další metalcore, tentokrát z britského Manchesteru, přivezla kapela The Human Veil. Mnozí určitě nezapomenou na vystoupení norské punkrockové kapely Blood Command s frontmankou Nikki Brumen a jejich Adidas oblečky. Zpěvačka v průběhu vystoupení stíhala střídat outfity a k tomu svádět přítomné pány nejen pohledem, ale i tělem.

Dávku dánského metalcoru přivezla kapela Ghost Iris. Muzikanti předvedli nabitou show, zpěvák naběhl na pódium s baseballovou pálkou, se kterou pak následně pobíhal i v moshi. Nechybělo ano klikování jak na scéně, tak později i pod ní, místo moshování se klikovalo.

Pak už přišla řada na sobotní headlinery. První se předvedla britská metalcorová Ithaca v čele se zpěvačkou Djamilou. Po dvou letech se na kopec vrátili francouzští Black Bomb A. Kapela opět předvedla perfektní energickou show. Fanoušci při jejich vystoupení šíleli, zpěvák Poun za nimi zavítal i do moshe.

Blížilo se finále Fajtu, na řadu přišla předposlední kapela večera. Na scénu nastoupili američtí metalcoroví pardálové, kapela Unearth. Ti svým vystoupením přivedli kopec do varu a celý ho tak málem „zbořili“. Jedním slovem pecka!

 

S velkou dávkou energie dorazili na kopec ještě i hardcore/punkoví Better Lovers. Na závěr nás čekala jedna třešinka v podobě domácí hardcorové kapely Tchert. Před jejím vystoupením začalo pršet a kapela měla problémy s technikou, ale i přes potíže muzikanti předvedli neskutečnou show a lepší zakončení si festival nemohl přát. Moshovalo se mezi kapkami deště hezky v bahně, co víc si přát. Byla to pecka.

Díky na závěr

Co říct na závěr? Přes drobné nedostatky patří Fajtfest mezi přední festivaly s přátelskou atmosférou. Příští rok jej čekají nemalé změny, na které jsme moc zvědaví a už teď se nemůžeme dočkat dalšího ročníku. Dokonce už známe první dva headlinery. V příštím roce se můžete konečně těšit na kapelu Sick of It All a Clawfinger!

Děkujeme všem pořadatelům Fajtfestu za skvělou akci a za možnost sdílet s nimi unikátní atmosféru festivalu. Věřím, že se na kopci potkáme i příští rok.

Text: Vendula Smolíková, foto: Jakub Smolík

Author