Festival Back to the Symbolic přivítá řadu deathmetalových legend

Fans Back to the Symbolic/foto: Petr Šváb
Vedle megalomanských tuzemských letních festivalů disponuje česká scéna i řadou komornějších akcí. Jednou z těchto je festival Back to the Symbolic ve Třech Dvorech u Kolína, konaný o víkendu 23.-24. srpna v malebném přírodním areálu.

Gates of Ishtar vyrazí za hranice, v patách jim budou death metaloví In Pain

Letos nás zde čeká opět několik kapel, které v Čechách ještě nikdy nehrály. Největším jménem budou letos švédští Gates of Ishtar, průkopníci melodického death metalu, pro které to zároveň bude první zahraniční koncert po osmadvaceti letech. Nedávno opět obnovili po několika pauzách svou činnost a už brzy nám naživo přehrají materiál z tria svých alb. Těmi přispěli k formování žánru, který je v podstatě švédských klenotem.
Poprvé se k nám podívají taktéž jejich deathmetaloví krajané In Pain, kteří to drtí už třicet let. V předloňském roce zkompletovali nové album The Thing from the Grave, které je tématicky nasáklé smrtí, zuřivostí, krví a nejrůznějšími hrůzami: tohle bude masakr v přímém přenosu.
Dalším velkým jménem jsou francouzští thrash-deathoví řezníci Mercyless, kteří se dali dohromady už v roce 1987. Jejich diskografie čítá sedm zářezů našlapaných salvou vypalovaček pohrdající všemi náboženstvími a nezastavila je ani desetiletá pauza.

Tortharry mají venku novou desku, přidají se Fleshless nebo rakouští Vermocracy

Po čtyřech letech se na festival vrací deathmetalová legenda Tortharry. Od těchto borců jsme se nedávno dočkali už jedenáctého studiového alba s názvem Paměť kamenů, které je jejich první deskou nazpívanou v češtině. Tortharry často koncertují i v zahraničí a zvýrazňují tak českou stopu na deathmetalové mapě.
Na podobné vlně jsou též jejich žánroví souputníci Fleshless, kteří také mají odehráno mnoho koncertních štací nejen po Evropě a v předloňském roce vydali nové EP Kingdom of the Liars.
Melodický death metal je více než vlastní mladé rakouské formaci Vermocracy, kteří se v tématice své tvorby příliš neliší od již zmíněných Gates of Ishtar. Tato pětice se momentálně nachází ve svých nejlepších letech a kráčí ve stopách kapel jako Dark Tranquility nebo In Flames. Tímto žánrem se prezentují též Symbtomy, kteří mají dosud venku dvojici demo nahrávek. Členy této kapely jsou i někteří z pořadatelů, kteří pro vás tento krásný festival dělají.

Festival se rychle blíží, vstupenky jsou stále k dispozici

Deathcoreovou smršť rozjedou mladí Landscape of Shadows, kteří letos slaví pět let svého působení a před dvěma lety vydali své první EP Better Than Live (Alone). Goregrindovou tancovačku rozproudí Praselizer z Orlové, oproti tomu příjemným gotickým metalem nás pohostí slovenští Gloom.
Všechny tyto a další kapely, kterých bude celkem dvacet, nám zahrají o předposledním srpnovém víkendu v areálu přírodního koupaliště ve Třech Dvorech u Kolína. Prostředí je zde tvořeno hezkými scenériemi, stanování i parkování je k dispozici zdarma přímo u areálu, jídlo i pití zde pořídíte za férové ceny. Vstupenky a veškeré důležité informace jsou pak k dispozici na webu festivalu.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Šváb, video: YouTube.com

Author