Mr. Big se v Roxy rozloučili ve velkém stylu

Eric Martin, Mr. Big/foto: Magda Šotolová

Kapela Mr. Big, která se na začátku devadesátých let svezla na konci glammetalové vlny, aby dále pokračovala jako oblíbený hardrockový tahoun, vystoupila 7. srpna 2024 v rámci své The Big Finish Tour v pražském klubu Roxy.

Když Mr. Big ohlásili svou farewell tour, bylo jasné, že ji myslí vážně. Přestože po smrti bubeníka Pata Torpeye (†2018) úspěšně našli jeho nástupce (Nick D’Virgilio) a loni vydali další studiové album Ten, skutečnost, že se všichni muzikanti realizují často i v několika dalších projektech, může naznačovat, že Mr. Big svou cestu opravdu považují za uzavřenou. Proto si také fanoušci rozebrali lístky na pražský koncert do posledního, i když aktuální vysoké teploty dávaly tušit, jak pekelné klima nás v klubu bude čekat.

Rychle se plnící klub, zatím stále ještě slušně vychlazený, přivedli do varu jihočeští Satisfvcktion, kteří konečně pořádně roztahují svá křídla a svou letošní letní sezónu mají řádně našlapanou nejen festivalovými koncerty. Vyhrazenou půlhodinku, kterou zaplnili skvělou muzikou, zakončili basák Honza Simota a zpěvák Broňa Míka skokem do diváků. Mimochodem, kapela loni vydala povedené album Leaver, doporučujeme si ho poslechnout.

Mr. Big začínali načas, svou show odpíchli v osm hodin. Do Prahy spolu s Erikem Martinem, Paulem Gilbertem a Billym Sheehanem přicestoval také sympatický Brazilec Edu Cominato. Ten v této fázi turné zaskakoval za Nicka D’Virgilia, který byl vázán ve své vlastní kapele Big Big Train. Setlisty předchozích koncertů napovídaly, že Mr. Big i v Praze plánují vzpomínat hlavně na svou zlatou éru reprezentovanou albem Lean into It (1991). Muzikanti v čele s Erikem Martinem, na jehož tváři bylo už od začátku patrné, že v klubu panující vedro netrápí jen fanoušky, vtrhli na pódium jako velká voda a koncert zahájili skladbou Addicted to That Rush. Po následujících Take Cover a Price You Gotta Pay, které publikum odměnilo velkým potleskem, teprve přišlo to pravé šílenství. Album Lean into It kapela otevřela skladbami Daddy, Brother, Lover, Little Boy, Alive and Kickin‘ a mou nejoblíbenější Green-Tinted Sixties Mind. Tyto tři písně ukázaly, že Eric Martin už bohužel není, a logicky ani nemůže být, v tak skvělé hlasové kondici, jakou disponoval před třiatřiceti lety během natáčení tohoto ikonického alba. Naštěstí svůj hlas mohl opřít o skvělé vokály Billyho Sheehana a Paula Gilberta, a také o publikum, které za něj ochotně a s přehledem odzpívalo refrény. Nálada v sále byla přímo elektrizující, fanoušci si naplno vychutnávali své oblíbené písně.

Chybět samozřejmě nemohly ani další hity v podobě písní Lucky This Time, Voodoo Kiss, Never Say Never, My Kinda Woman, A Little Too Loose, Road to Ruin nebo balady Just Take My Heart a To Be With You, které zněly prostory Roxy jako mnohohlasý chorál. Posledně jmenovaná také uzavřela album Lean into It a otevřela prostor coververzím rockových hitů, kterým Mr. Big věnovali závěr svého vystoupení. Kromě vypalovaček Wild World (orig. Cat Stevens), Shy Boy (orig. Talas) a 30 Days in the Hole (orig. Humble Pie) si propocení fanoušci užili hravé kytarové sólo Paula Gilberta a sólo na baskytaru v podání Billyho Sheehana, při kterém diváci chvílemi zapomínali, že ho Billy hraje na basu, a ne na kytaru… V předposledním coveru Good Lovin‘ (The Olympics) si muzikanti neodpustili legrácku v podobě výměny nástrojů a poté krátce před desátou svůj set zakončili skladbou Baba O’Riley (The Who). Mr. Big se dlouho loučili, sklidili několikaminutový neutuchající potlesk nadšeného publika. A nám nezbývá než doufat, že někdy v budoucnu opět nastane ta správná konstelace, kdy se tyto hvězdy potkají na jednom pódiu a my se opět dočkáme tak skvělého koncertu, jako byl tenhle v Roxy.

Text a foto: Magda Šotolová

Author