Rock for People 2024, den první: Bez Coreyho Taylora, ale s pořádnou náloží metalcoru

Hanabie, Rock for People/foto: Magda Šotolová

Pomalu, ale jistě už začíná foukat ze strnišť a sezóna festivalů se blíží ke svému konci. A že jejich nabídka byla letos více než pestrá! Přinášíme vám obrázkové ohlédnutí za jedním z těch prvních, hradeckým Rock for People.

Festival letos proběhl v termínu 12.–15. 6. a za čtyři dny jeho areálem prošlo přes čtyřicet tisíc návštěvníků. Hned první den naši redakci čekalo rozčarování, Corey Taylor, na kterého jsme se ten den těšili nejvíc, bohužel zrušil z důvodu hlasové indispozice své vystoupení. Inu, co se dá dělat, i božský Corey je jen člověk… A co nás tedy první den zaujalo?

Středu pro nás na YouTube scéně velmi dynamicky odstartovali skotští metalisté Bleed form Within, kterým se povedlo rozpohybovat jeden z prvních středečních moshpitů; pro podobný nářez jsme si pak došli také pod hlavní KB stage, kde Fit for a King servírovali poctivý americký metalcore. Jak se hraje metalcore v Austrálii, nám předvedli Alpha Wolf, Of Mice & Men přivezli ochutnávku stejného žánru z Orange County v Kalifornii.

Pod šapitó stanu Evropa 2 nás příjemně překvapily hned dvě kapely. Tou první byli ostřílení němečtí pankáči Donots, kteří za sebou mají vice než třicetiletou hudební kariéru, a přesto na pódiu hýřili strhující energií, kterou si podmanili všechny diváky včetně fotografů. Druhým příjemným překvapením na této scéně byli sympatičtí britští The Struts, kteří svým pohodovým rockem doslova roztancovali většinu přítomných.

Ze všech dam, které ve středu pokořily prkna pódií RfP, nás nejvíce nadchly japonské nu metalcoristky Hanabie, které vedle strhující hudební show nabídly svými pódiovými outfity v Harajuku stylu pestrou podívanou divákům a bohaté žně fotografům. Nutno podotknout, že jejich fanoušků se pod ČT Art scénou sešlo tolik, že je stan neměl šanci pojmout a nestačil jim dokonce ani ohrazený prostor kolem něj.

Zapadající slunce doprovodilo na pódium americké P.O.D., během jejichž vystoupení řada diváků zavzpomínala na hity, které je provázely léty jejich dospívání. V závěru dne jsme si užili divočinu v podání australských deathcoristů Thy Art Is Murder, svým vystoupením příjemně překvapili američtí Until I Wake. V barevné mlze blikající tečkou za celým dnem pak byli The Prodigy, kteří emotivně vzpomněli na zesnulého frontmana Keitha Flinta.

Středa 12. 6.

The Prodigy / P.O.D.

Enter Shikari / Thy Art is Murder

311 / Alpha Wolf / Anna Vaverková / Aviva / Bleed From Within / Dmitrievna / Donots / Fast Food Orchestra / Fit for a King / Gutalax / Hanabie. / High Fade / James and the Cold Gun / Lufťáci / Noahfinnce / Of Mice and Men / Royel Otis / Scowl / Shame / Smack One / The Struts / Tomas Robin / Until I Wake

text: Magda Šotolová, foto: Petr Hanč a Magda Šotolová

Author