Dark Tranquillity vydávají novou desku, již brzy je přivítáme v Praze

Dark Tranquillity/foto: Magda Šotolová

Dark Tranquillity, jedna z nejvlivnějších melodických deathových kapel, které vznikly ve Švédsku na počátku 90. let, zamíří v rámci Endtime Signals European Tour 2024 do pražského klubu MeetFactory. Spolu s ní zde 1. listopadu vystoupí také skupiny Moonspell, Wolfheart a Hiraes.

Dark Tranquillity přijedou do Prahy představit své třinácté album Endtime Signals

Švédská pětičlenná formace Dark Tranquillity v čele s hlavním skladatelem a zpěvákem Mikaelem Stannem patří mezi průkopníky melodického death metalu. Postupem času do něj kapela přidala také klávesové party kombinované s elektronickými prvky, čímž si vytvořila svoji jedinečnou a nezaměnitelnou hudební image. Vznikl tak po hudební stránce velmi pestrý melodický death metal, který v textech často spojuje pozitivní i negativní emoce, a který vás během prvních pár minut poslechu zkrátka pohltí. V sestavě Dark Tranquillity došlo v posledních letech k četným personálním změnám, směřování a ducha kapely to však nijak nepoznamenalo. Svědčí o tom i před pár týdny vydané třinácté studiové album Endtime Signals. Několik skladeb z této desky kapela zahrála už v rámci svého nedávného vystoupení na festivalu Brutal Assault v Josefově, za necelé dva měsíce se můžeme těšit na další porci její nové muziky.

S gotickými Moonspell se letos setkáme u nás už podruhé

Portugalští Moonspell si během dvaatřiceti let své existence prošli několika různými fázemi, kdy se jejich hudební směřování měnilo. Původně se jednalo o blackmetalový projekt, Moonspell však během pár let postupně přešli k atmosférickému a tajemnému gotickému metalu, v jehož kolejích dosud zůstávají. Letos jsme se s touto legendou setkali ve Vizovicích, kde nás dle slov frontmana Fernanda Ribeira vyprovodili k zaslouženému odpočinku po náročném festivalovém dnu. Dosud posledním vydaným studiovým albem je pak Hermitage z roku 2021.

Tajemní vypravěči Wolfheart budou mít také v zásobě novou tvorbu

Druhou melodeathovou formací zde budou finští Wolfheart. Letos začínají druhou dekádu svého působení a ve své tvorbě vyprávějí rozličné příběhy z oblasti skandinávské mytologie a válečných tažení, které prokládají táhlými a pestrými melodickými pasážemi. O tom, že mají inspirace na rozdávání, svědčí trojice vydaných studiových alb v posledních pěti letech. Tím posledním je čerstvá novinka Draconian Darkness, která vychází právě v těchto dnech.

Večer odstartují melodeathoví Hiraes

Nejmladší kapelou a zároveň tím, kdo tento páteční „čtyřboj“ odstartuje, budou melodeathoví Hiraes od našich německých sousedů. Kapela vznikla před čtyřmi lety, když se dala dohromady čtveřice bývalých členů kapely Dawn of Disease spolu se zpěvačkou Brittou Görtz (ex-Cripper), jejíž úderný, až hrobově temný growl vás na první dobrou posadí na zadek.

Vstupenky na koncert rychle mizí

Tohle všechno nás čeká v pátek 1. listopadu v pražském klubu MeetFactory. Vstupenky jsou k dispozici na webu pořadatele Obscure Promotion a velmi rychle mizí. Tudíž pokud chcete být součástí tohoto vyšperkovaného metalové večírku, rozhodně doporučujeme s nákupem neotálet.

Text: Mates Šimek, foto: Magda Šotolová, videa: YouTube

Author