Rock for People, den čtvrtý: Metalová nadílka v režii Kerryho Kinga, Palaye Royale jako překvapení festivalu

Kerry King, Rock for People/foto: Petr Hanč

Ani poslední den Rock for People nás počasí nezradilo, bylo příjemně pod mrakem a lehký větřík fotografům aranžoval zajímavé kompozice rozevlátých umělců. Poslední den jsme v programu měli tlustou fixou zaškrtnuté jediné jméno – Kerry King.

Jako každý rok, i letos pořadatelé Rock for People mysleli na seniory. Na nedělní odpoledne pro ně připravili vzpomínání na krásné songy Petra Spáleného, který na scéně Evropa 2 vystoupil se svým Apollo Bandem. Na tento koncert jsem se těšila i já, melodické songy Petra Spáleného byly součástí mého dětství, linuly se z rádia i kotoučáku mých rodičů. Milovala jsem jejich texty, ten k písničce Josefína vedl před ostatními o několik koňských délek. A že opravdu bude na co se těšit, jsme zjistili už krátce před koncertem, kdy jsme s fotografy byli svědky toho, s jakou instrumentální erudicí Apollo Band při zvukové zkoušce „sáhl do strun“. Čelist nám spadla všem… A hned první song – Kdybych já byl kovářem – mi vehnal slzy do očí a donutil mne přemýšlet o tom, kolik generací muzikantů Petr Spálený a jeho spoluhráči okouzlili a inspirovali. S kapelou vystoupila také Miluška Voborníková, Petrova manželka a hudební partnerka. Křehce vypadající osmdesátník dokázal publikum strhnout, úžasný byl pohled na tanečnice se stříbrem ve vlasech i circle pit, který kroužil pod pódiem.

Legráckou, která bavila návštěvníky festivalu už před jeho začátkem, byla ZDENA. Jméno, které pořadatelé vepsali do sobotního programu hlavní scény a nikdo netušil, co si pod ním představit. Že tuhle srandu vzali fanoušci zasvé, potvrzovala trička návštěvníků s nápisy: „Neviděli jste Zdenu?“ a občasné halekání „Zdenóóó?“, které se neslo areálem. Ze Zdeny se nakonec vyklubali kanadští Palaye Royale, kteří na hlavní scéně odehráli strhující show. Dav fanoušků si užil pecky jako Little Bastards, Black Sheep, Fucking With My Head, Broken nebo Mr. Doctor Man a další. Další porci jejich fashion-art rocku si fanoušci užili následně na pondělní afterparty v brněnském Sonu. A mimochodem, 10. prosince se tato šílená partička vrací do České republiky, a to do pražského Fora Karlín. Bude se na co těšit!

Na hlavní pódium se jako další dostavila již zmíněná metalová ikona Kerry King se svou kapelou ve složení: zpěv – Mark Osegueda (Death Angel), kytara – Phil Demmel (ex-Machine Head), baskytara – Kyle Sanders (ex-Hellyeah) a bicí – Paul Bostaph (Slayer). Ti na příchozí fanoušky vypálili salvu pecek jak z debutového alba nového projektu, tak i hity Slayer jako Disciple, Raining Blood a Black Magic. Na závěr zazněla titulní skladba z aktuálního alba From Hell I Rise. No, a my jsme si tímto vystoupením splnili hlavní úkol posledního festivalového dne.

Další kapely, které jsme sobotní den zastihli, byly: britští glamrockoví The Darkness, jejichž základ tvoří bratři Justi a Dan Hawkinsové, basovou linku obstarává Frankie Poullain a bicí Rufus Tiger Taylor – syn bubeníka Rogera Taylora z kapely Queen. Američtí iDKHOW nás rozhýbali indiepopovým vystoupením, poslechli jsme si také punkové duo Soft Play z Anglie, které bylo do roku 2022 známé jako Slaves. A z českého zastoupení jsme zastihli kapely Skyline a Truth Is Out There.

Devětadvacátý ročník festivalu Rock for People byl plný skvělé muziky různých žánrů i doplňkových programů. Širokou nabídku občerstvení a skvělou organizaci festivalu není ani třeba zmiňovat, oboje na Rock for People patří ke standardu; je jasně vidět, že festival pořádají profíci. Sezónu letních festivalů utnul nekončící déšť a následné povodně, hudební fanoušky však čeká zima nabitá skvělými koncerty v klubech i halách. A příští rok bude festival Rock for People slavit krásných a kulatých třicet let. Už nyní víme, že se jeho příští ročník odehraje ve dnech 12.-14. 6. 2025 a v současné době se prodává již třetí limitovaná edice vstupenek. A my se necháme překvapit, jaká velká jména se pořadatelům podaří pro jubilejní ročník ulovit.

Sobota 15. 6.

Yungblud / Pendulum

Bombay Bicycle Club / Kaizers Orchestra / Kerry King / The Darkness

58G / Arrogant Twins / Aviana / blackgold / Bitter Season / Cimbal Hell Band / Dagny / Deaf Heart / Girlband! / Glad For Today / iDKHOW  / MAZ Univerze / Picture Parlour / Police Symphony Orchestra / Redzed / Skyline / Soft Play / Solence / The Truth Is Out There / Thumper / Visací Zámek / Vukovi

Text a foto: Magda Šotolová a Petr Hanč

Author