Tom Araya a Kerry King: Dvoje narozeniny v kapele Slayer

Tom Araya, Slayer

Tom Araya, který je jedním ze zakládajících členů thrashmetalové legendy Slayer, dnes slaví 59. narozeniny. Před pár dny slavil 56. narozeniny i jeho kolega, kytarista Kerry King.

Okované klasiky

Slayer by brzy završili čtvrtou dekádu své existence. Kapela však nedávno ukončila činnost. Jejich tvorba tu s námi ale bude už navždy a mnohé mladší kapely uvádějí Slayer mezi své hlavní vzory. Opusy z takových alb jako Show No Mercy nebo Reign in Blood patří mezi okované klasiky, a třeba i poslední deska Repentless z roku 2015 opravdu stojí za to.

Rodinné záležitosti

K ukončení činnosti podle většinových názorů vedly kapelu rodinné záležitosti. Zejména Tom Araya se chtěl více věnovat svým potomkům, a podobné záležitosti řešili i ostatní členové. V posledních letech se na postu druhého kytaristy objevil Gary Holt (Exodus), který nahradil v roce 2013 zesnulého Jeffa Hannemana. Brzy nato se do kapely vrátil bubeník Paul Bostaph, poté, co byl vyhozen zakládající člen Dave Lombardo.

Budete mi chybět

Slayer patří do tzv. Velké americké thrashové čtyřky vedle Metallicy, Megadeth a Anthraxu. Jejich popularita neklesala ani v devadesátých letech, která nebyla pro metal zrovna ideálním obdobím. U nás se představili naposledy minulý rok v pražské Tipsport Areně, kde Tom Araya na konci koncertu řekl památné: „Budete mi chybět“.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda