David Koller v novém klipu My se vám ozveme připomíná ztrátu soukromí

David Koller

David Koller v karanténní době vytvořil videoklip k nové písni My se vám ozveme na velmi aktuální téma sledování a ztráty soukromí. Na léto chystá koncerty v originálním prostředí – v blízkosti vinic.

Velký bratr nikdy nespí

David Koller má nejen nový singl, ale i celkový vizuální koncept pro tento rok, který bude provázet veškerou jeho současnou hudební tvorbu. Novinka My se vám ozveme, kterou napsali společně s Matějem Belkem, byla rovnou opatřena videoklipem.
„Klip je celý střihový, však se nedalo hrát. Je to o tom, že Velký bratr nikdy nespí a vidí tě nejenom na silnici, na ulici, měří ti rychlost, teplotu a určitě si tě může kdykoliv poslechnout z tvého telefonu, mrknout do smsky, mailu a podobně. Už jsme to tady měli a je to pořád horší. Vadí mi ta ztráta soukromí, což zpravidla předchází ztrátě svobody, jak vidíme v přímém přenosu třeba v Číně a nejenom tam,“ apeluje Koller na uvažování o tom, co se v současné době děje a co si mnozí neuvědomujeme.

Sledování dříve a nyní

Videoklip k písni My se vám ozveme hodně využívá archivních záběrů z instruktážního filmu, který představuje způsoby sledování nepohodlných osob za minulého režimu Bohatý archiv záběrů od 70. let až do roku 1989 uvolnila k užití mimo jiné Paměť národa. Na režiséra Víta Hradila to také silně zapůsobilo: „Ze záběrů na mě šla tíseň, a ta se stala pro mě stěžejním prvkem. Song nás ale pořád vracel k tomu podstatnému. Ke ztrátě soukromí. O to nám s Davidem šlo, na to jsme chtěli upozornit. A na tom se začalo stavět. Nic z toho, na co poukazujeme v klipu, samozřejmě není žádná novinka. Nesnažíme se tím otvírat oči, sdělovat něco, co by mělo vyvolat uvědomění si něčeho nového. Vůbec. Jen si myslíme, že není od věci na tyhle věci nezapomínat.“ Klip takto přibližuje, jak bylo možné připravit člověka o soukromí před pár desítkami let a jak o ně snadno přicházíme dnes, v digitální době.

QR kód v podobě zpěvákova obličeje vás pošle dál k novinkám

Zmíněným novým sjednocujícím grafickým konceptem je QR kód vytvořený podle podoby obličeje Davida Kollera. Při načtení tohoto QR kódu, který najdete na plakátech, tričkách či uvnitř klipu, se dostanete na speciální podstránku, kde David Koller postupně chystá nové singly a videoklipy.

Koncerty na vinicích

Vzhledem ke zlepšení epidemiologické situace se již dají konat menší akce pro omezený počet návštěvníků. I David Koller chystá menší koncerty. Jejich částečným spojujícím prvkem se staly vinice, což je originální nápad. Na koncertech zazní klasiky jako Chci zas v tobě spát nebo Amerika, ale samozřejmě také letošní novinka My se vám ozveme.

Termíny turné:

5. 7. Sonberk – Vinařství Sonberk

10. 7. Valtice – Chateau Valtice

11. 7. Mladá Boleslav – amfiteátr

12. – 15. 7. Praha – Jazz Dock

17. 7. Ostrava – Slezsko ostravský hrad

18. 7. Pardubice – Automatické mlýny

24. 7. Třebívlice – Vinařství Třebívlice

25. 7. Malá Skála – Live! Léto 2020

28. 7. Praha – Doupě Mekyho Žbirky

31. 7. Přehrada Les Království (Dvůr Králové)

14. 8. Znojmo – Lahofer – Hudba na vinicích

20. 8. Vysoké Mýto – Slavnosti

21. 8. Liberec – Lidové sady

22. 8. Velké Pavlovice – Vinobraní

26. 8. Praha – Střelecký ostrov

27. 8. Brno – Špilberk

Text: Sylva Kaplanová, foto: archiv umělce, video: YouTube.com

Author