Kamelot vyráží na evropské turné, sekundují jim další tři známé formace

Kamelot, Tommy Karevik/foto: Petr Hanč

Na loňské úspěšné turné k desce The Awakening se chystá navázat americká powermetalová legenda Kamelot a na cesty s sebou bere další tři známé formace: Ad Infinitum, Blackbriar a Frozen Crown. V polovině října všichni společně přijedou i do Zlína.

Koncem 80. let byli Kamelot jedním z powermetalových pilířů

Kamelot, kteří se dali dohromadyv roce 1987, významnou měrou zasáhli do formování power metalu, který byl v té době na vzestupu. Postupně jej kapela kolem hlavního skladatele a kytaristy Thomase Youngblooda, který zůstává jediným členem z původní sestavy, propojovala se symfonickým a progresivním metalem a přidala i operní vokály, čímž ukázala směr nespočtu dalších kapel tohoto žánru. Ve své rané tvorbě Kamelot pojednávali především o středověkých bitvách a fantasy tematice, v současné době mají vydaných třináct studiových alb. Vydáním loňského The Awakening kapela vyslala vzkaz svým fanouškům, chtěla je motivovat, aby se probudili z temných časů posledních let a našli v sobě dostatek sil k překonání všech překážek na cestě životem a ke splnění svých snů. A stejně jako loni v Praze, i letos se můžeme těšit na spojení této kapely se zpěvačkou Melissou Bonny z Ad Infinitum, která mnohé skladby Kamelotu posune k naprosté k dokonalosti.

Ad Infinitum i Frozen Crown budou mít připravená nová alba, doplní je Blackbriar z Nizozemska

A právě již zmínění Ad Infinitum se k výpravě Kamelotu opět přidávají. Tahle mezinárodní symphonic metalová čtveřice získala už po šesti letech své existence velké renomé na metalové scéně a velmi aktivní je i ve studiu. Jen pár dní před koncertem kapele vyjde už pátá deska Abyss, něco málo z ní jsme slyšeli už letos na festivalu Rock Castle. Pouze o jeden rok „starší“ je šestičlenná italská powermetalová formace Frozen Crown, která je taktéž velmi aktivní jak ve studiu, tak v péči o své fanoušky, se kterými ráda a často komunikuje prostřednictvím svého facebookového profilu. Vloni kapela přibrala tehdy teprve sedmnáctiletou kytaristku Alessii Lanzone a ihned se dala do práce na pátém studiovém albu Warhearts, které oficiálně vyjde přesně v den koncertu. K této nabité sestavě se ještě přidají nizozemští Blackbriar. Jejich tvorba je přesně na pomezí symfonického a gotického metalu, což v kombinaci s orchestrálními aranžemi vytváří na poslech velmi příjemné a zajímavé hudební kompozice.

Kamelot tu budou již za pár týdnů, lístky jsou k dispozici

V pátek 18. října nás tedy ve zlínském Masters of Rock Café čeká nabitý powermetalový večer ve společnosti legendy a tří o generaci mladších kapel. Vstupenky na tento program plný skvělé hudby jsou k dispozici v síti Ticketportal, na webu pořádající agentury Pragokoncert a na webu festivalu Masters of Rock.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Hanč, video: YouTube.com

Author