Cocotte Minute: Martin Zeller v rozhovoru o albu Best Off Kha a nadcházejícím turné

Martin Zeller, Cocotte Minute/foto: Magda Šotolová

Českou hudební formaci Cocotte Minute asi nemusíme představovat. Po velice našláplém létě teď mají muzikanti krátký oddech, a proto jsme si vzali na pokec frontmana Martina Zellera.

Zdravím tě, Marťas, a hned na úvod se zeptám… jaký bylo léto pro CM?

Hell. Bylo to dost nabitý. Ale kdo by nechtěl mít narvanej diář! Proto to přeci děláme. Jenom asi, ty vole, pizzu po koncertě nechci vidět aspoň rok! (smích) A auto bez klimatizace už je taky asi zbytečná askeze!

 

Vyrážíte na podzimní turné Best Off Kha tour 2024. Uvádíte, že je to jedna z nejdůležitějších tour CM. Důvod?

Dospěli jsme. Jsme kapela, co vydala regulérní best of. To se nepodaří každýmu, a myslím, že i navíc ve formě, kdy ještě nejsme svoje vlastní parodie. O to víc z toho máme radost. Je to velkej zlom vlastně a chceme to s lidma na tour důstojně oslavit.

Takže ty starý páky, co na nás už nechoděj, protože jsou líný, by měly hnout kostma, a přijít si zavzpomínat, a společně s našima mladejma fans si dát pár panáků a pokecat s novou generací naší fans smetchky. A všichni si tak nějak užít to, kam až jsme za ty léta cocotsky poctivý práce došli.

 

První zastávka je v Aši a zakončení dvojkoncertem v pražském Akropolis. Celkem jedenáct zastávek. Jak se těšíte?

Co to je za otázku? Přeci si nenabookujeme tour, na kterou se netěšíme! (smích)

 

Chystám se na váš brněnský koncert, plánujete nějaké novinky i v choreo, popř. v celkovém aranžmá?

Na tour zahrajeme poprvé, a taky asi i naposled, všechny ty hity z Best Off Khy. Některý věci jsme hráli zatím třeba jenom jednou. Sám jsem zvědavej, jak se s tím vypořádáme. Dotáhli jsme projekce zase o pár fintiček dál, choreošku jsme už dostali pod kůži a drog máme dost a v kvalitě excelent+. Takže to bude jízda!

Jako support jste si pozvali poměrně mladou, ale velice talentovanou kapelu Byt číslo 4. Doporučil vám ji Majkláč „The Switch“? Protože v Pitevně měla obrovské ohlasy.

 

„Bytaře“ nám předhodil Volt. Náš (teď už bejvalej) booker. Ale máš pravdu je to kapela z RHM bookingu. Ale to, že jsme měli stejnej booking, zásadní roli nehrálo. Kdyby nebyli dobrý, prostě bychom je nevzali. Dokonce, i kdyby nám cpali nějaký prachy, jakože je kluci stejně nemaj, ani tehdy bychom je nevzali. Naopak, my jim samozřejmě ještě nějaký prachy dáme. Ale tedy jako málo, aby nezpychli! (smích)

 

Nemohl jsem si nevšimnout, že právě natáčíte i nový klip. Podle toho červeného srdce… bude o lásce? (smích)

Ano i ne. Scénář je zábavnej a soudě podle toho, co jsme natočili, by to mohlo bejt ve výsledku dost vtipný. Sám jsem zvědavej, co zase Jakub dodá. Máme od něj, myslím, čtyři nebo pět klipů a všechny jsou zatím top. 

 

Vydali jste vinyl. Jaký vztah máte k tomuto hudebnímu nosiči?

Nevím. Asi žádnej. Ještě jsme nikdy vinyl nevydávali, ale fanoušci nás bombardovali relativně masivně, ať to konečně uděláme.

A vlastně i proto jsme se rozhodli, že tedy je asi čas na Best Off Khu, a rovnou to tedy vyšvihneme i na náš historicky první vinyl.

Hodně péče jsme dali i zvuku na vinyl, ať to hraje pořádně, tak uvidíme, co na to řeknou fans.

 

Dvacet let od debutu. Chtěli jste Best Off Khou udělat tlustou čáru za minulostí?

No, na rovinu? Ono to prostě tak nějak náhodou vyšlo. Žádnej velkej záměr v tom nebyl, jakože dvacet let od debutu. Klidně to může bejt dvacet dva let od prvního dema nebo asi dvacet tři, když jsme se s Czendálem v CM potkali. Nám jsou výročí tak trochu fuk. V tom jsme vlastně dost mimo. (smích) Ale taková pomyslná čára to je. Je to takový absolutorium. Ne každá kapela se dožije best of výběru a navíc ve stavu, kdy ještě není karikatura sebe sama. 

Otázky pokládal: Jirka Kunčík, foto: Magda Šotolová, video: YouTube.com

Author