Havířovské slavnosti patřily Skandinávii: vystoupili Amaranthe a Pretty Maids

Amaranthe, Elize Ryd

Havířovské slavnosti se každoročně konají první zářijový víkend v areálu Sportovní haly Slavie pod širým nebem. Festival se letos znovu pyšnil svým multižánrovým zaměřením a lákal na jména světového i domácího významu. To, že si Havířovské slavnosti každoročně zvou populární umělce světového významu, nemá mezi městskými slavnostmi v České republice naprosto konkurenci. Naším hlavním cílem byl však sobotní program, kdy se měly předvést kapely Pretty Maids a Amaranthe.

Domácí hudební scéna

Že je Havířov pro nás místem vzdáleným, jsme se přesvědčili v momentě, kdy nás čekala téměř šestihodinová cesta na místo konání. Tam jsme dorazili až v podvečerních hodinách. Pódium se zrovna připravovalo pro slovenskou zpěvačku Simonu Hégerovou alias Simu. Ta je populární především u mladší části publika a složení fans v zaplněném prostoru pod pódiem tomu také odpovídalo. Publikum zpívalo její známé hity jako Spolu nebo Pre Teba. Jinak tomu nebylo ani v momentě, kdy se objevil Mikolas Josef. Pištící fanynky, taneční hity a chytlavé refrény. Přesně tak by se dala shrnout celá show. Nutno podotknout, že zpěvák má talent na komunikaci s publikem, které jeho taneční triky a vtípky ocenilo hlasitým potleskem. Po jeho vystoupení jsme zhlédli famózní ohňostroj, který doprovázely známé skladby Karla Gotta.

Amaranthe kombinují metal, taneční hudbu a pop

Švédové Amaranthe se přiřítili na havířovské pódium okolo desáté večerní. Husto pod pódiem si již vzali do režie především rockoví fanoušci, kteří už nedočkavě čekali na své hrdiny. Hudba Amaranthe je tvořena především kombinací metalu, taneční hudby a popu. Ta je vynesla na čelní místa hudebních žebříčků hned po první desce, která se stala velmi populární v mnoha zemích, a od té doby jejich hvězda stále stoupá. Kapela je nyní navíc na turné k zatím poslednímu albu Helix, které vyšlo na podzim loňského roku. Svůj set odstartovali futuristickým intrem Helix a skladbou Maximize.

V momentě, kdy se objevila zpěvačka Elize Ryd doprovázená zbytkem kapely, pod pódiem se začalo tleskat a řádit, jak se na správné fans sluší a patří. Nils Molin, který v roce 2017 nahradil zpěváka Jakea E, do kapely neuvěřitelně zapadl a společně s Henrikem Englundem Wilhemssonem alias GG6 pobíhal po pódiu a povzbuzoval fanoušky. Celkový dojem vystoupení umocnily i klipy, které byly promítané v zadní části pódia. Ty Amaranthe obyčejně na svých show nevyužívají a v Havířově tvořily zajímavou kulisu, kterou by kapela měla převzít za svou. Elize Ryd také předváděla, že je i mimo kariéru zpěvačky především výbornou tanečnicí. Setlist byl tvořený především skladbami z poslední řadovky, ale zazněly také hity jako Amaranthine, Fury, Hunger, Afterlife či Digital World. Celkově Amaranthe působí nabití energií a pozitivnem, které rádi předávají světu, a vychází jim to na výbornou.

Pretty Maids se rozjeli s Another Brick In The Wall

Pretty Maids patří mezi legendární heavymetalové kapely, které vznikly v 80. letech minulého století. Na letošních Havířovských slavnostech tvořili sladkou tečku za festivalem – vystoupili jako poslední kapela v sobotním programu. Historii kapely mapuje patnáct řadových alb a nespočet odehraných koncertů po celém světě. Dánové zatím svůj poslední počin sice vydali v roce 2016, ale proslýchá se, že chystají nové album. Zpěvák Ronnie Atkins se během vystoupení snažil komunikovat s publikem, rozezpívával dav a povídal mezi písněmi. Kapela však, zdá se, trochu působila dojmem nucenosti a únavy. To se však změnilo v půlce vystoupení, kdy se atmosféra poněkud uvolnila a Pretty Maids zahráli cover Another Brick In the Wall od skupiny Pink Floyd, hit Bull’s Eye či Little Drops of Heaven. Závěr koncertu jsme bohužel byli nuceni vynechat kvůli únavě z cestování a z důvodu brzkého návratu do svých domovů, ale zajisté stál za to.

Text: Šárka Vlachová, foto: Milan Papežík

Napsat komentář