Brutal Assault masivně rozšiřuje soupisku kapel pro 25. ročník

Brutal Assault

Největší náš festival tvrdších odnoží metalu Brutal Assault přichází se druhým rozšířením soupisky kapel. Jak je již zvykem, prostor dostává mnoho rozmanitých undergroundových kapel i legend metalové scény.

Blackmetalová delegace, trochu elektroniky a šílenost technického death metalu

Pro začátek se lovilo v blackmetalových vodách a povedlo se – z Ukrajiny přijedou 1914, jejichž mrazivý black metal si nebere servítky ohledně tématiky první světové války a všeho zlého, co s ní souvisí. I přes relativně krátkou existenci mají pevné a vysoké postavení v současné blackmetalové sféře. Tento žánr má vehementní zastoupení například v Norsku – a z této severské země přivítáme avantgardní Arcturus. V této pětici působí nestor black metalu, bubeník Hellhammer, a rovněž frontman ICS Vortex (ex-Dimmu Borgir). Velkým zpestřením bude industrial metalový projekt Author & Punisher, jenž má v arzenálu i dronové stroje a široký výběr samplů. Kanadský technicky deathmetalový válec Beyond Creation přiveze své třetí album Algorythm vydané minulý rok. Jejich instrumentální zručnost je zárukou pořádné porce komplexní a sofistikované deathmetalové parády.

Kapely i z velmi vzdálených zemí a se širokým arzenálem nástrojů

Z dalekého Singapuru se v josefovské pevnosti představí blackmetaloví Draconis Infernum. S blackem si mají co říct i Sigh, dorazivší z Japonska, kteří příštím rokem vstoupí do čtvrté dekády své existence. U těchto veteránů najdeme velmi neobvyklé nástrojové obsazení – Sigh využívají různé gongy, zvony, tamburíny, perkuse, flétny, dokonce i saxofon… Co dodat, kdo viděl na letošním ročníku třeba takové Diablo Swing Orchestra, bude zde překvapen ještě více. Avantgardní italské trio Ottone Pesante má zase v zásobě pozoun a trubky, což se v tomto žánru rozhodně nevidí každý den.

U blackmetalové avantgardy ještě zůstaneme – z Francie přivítejme Pensées Nocturnes. Tento one-man projekt zabývající se nihilismem, přírodou a samotou bude dalším nevšedním zážitkem, letos dokonce vyšlo nové album s názvem Grand Guignol Orchestra. To black’n’rolloví Kvelertak u nás koncertují poměrně často. Tahle norská formace sice funguje teprve dvanáctým rokem, v roli předkapely si však už zahráli třeba před Metallicou.

Dobrá zpráva pro fanoušky core

Z Velké Británie přijede mathcoreová pětice Frontierer, jejich divoká a živelná show dokáže pod pódiem pořádně zatopit. Z oblasti core muziky se k nim přidají Rings of Saturn, jejichž technický deathcore naráží na všemožné jevy nekonečného vesmíru a různé formy života mimo naši planetu. K nám tato trojice dorazí s letos vydaným novým albem Gidim. Metalcoreová pětice While She Sleeps je u nás velmi oblíbená, sem po krátké době opět přiveze svoji velmi energickou a živelnou show.

Frontman Behemoth se sólovým projektem – a že by znovu silný ročník pro thrash metal?

Thrash metal měl na letošnímu ročníku velmi silné zastoupení. Jedním z prvních thrasherů pro dvacátý pátý turnus jsou Havok z amerického Colorada, kteří mají letos za sebou prvních patnáct let existence. K nim do party se přidá Toxic Holocaust, kteří jsou známí svými velmi rychlými a krátkými songy. Frontman Joel Grind si všechny nástroje i zpěvy nahrává sám a vždy si k sobě nabere pár dalších muzikantů na turné. Letos jim též vyšlo nové album Primal Future: 2019.

To, že Řecko je jednou ze zemí metalu zaslíbených, přijedou stvrdit svým technickým death metalem Mass Infection, kteří loni přidali svůj čtvrtý studiový zářez Shadows Became Flesh. A máte rádi Behemoth? Pak budete potěšení, protože se do Josefova chystá jejich frontman Adam „Nergal“ Darski, ovšem pozor – ne se svou metalovou družinou, ale se svým country projektem Me And That Man. Vskutku netradiční pro tento festival, ale jak bylo již avizováno, žánrové rozpětí je zde opravdu široké.

Dvojice deathmetalových legend a horroroví Cradle of Filth

Death metalová legenda od našich polských sousedů, to jsou Vader. Za více, než třicet let tato mašinérie, která lehce inklinuje i k thrashi, vydala patnáct alb a příští rok jede turné, kde budou přehrána obě legendární alba De Profundis a Litany. O něco málo mladší jsou legendární Necrophobic, kteří kombinují black a death metal, k čemuž přispívá jejich vizáž zahrnující strašidelné corpsepainty a mnoho kovu. Patří mezi další jubilanty – letos tomu je třicet let, co se tato švédská formace dala dohromady. Velmi temná atmosféra nastane při koncertě německých Cradle of Filth, kteří se po svých death/black metalových začátcích přejali k extrémům gotického metalu. Frontman Dani Filth je sice malý vzrůstem, to však kompenzuje svým energickým vystupováním a hrozivým vzhledem. V josefovské pevnosti přehraji kompletní album Cruelty and the Beast z roku 1998, které patří mezi jejich nejúspěšnější.

Vstupenky v prodeji. Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Vstupenky jsou stále k dostání na webu festivalu. Doporučujeme s nákupem neotálet, jelikož za poslední tři roky bylo dvakrát vyprodáno a line-up je již teď pořádně našláplý. A to vás čeká až 130 kapel na pěti pódiích. Stay Brutal!

Text a foto: Mates Šimek