Agressive Music Fest navštívilo přes 600 rockerů

V.A.R.

10. ročník Agressive Music Festu ve východočeském Pohoří u Dobrušky je za námi. Počasí sice pár hodin nepřálo, i tak se ovšem akce parádně povedla a k slyšení poté byla pouze slova chvály.

Déšť zbrzdil začátek, všechno si však sedlo, jak mělo

Už v poledních hodinách se malé stanové městečko a park vedle areálu začaly zaplňovat stany, auty a mobilními přívěsy. Areál byl otevřen od dvou odpoledne a ve čtyři hodiny mělo vše vypuknout. Mohutný přívalový déšť však byl proti. Netrval naštěstí dlouho, a s menším zpožděním tedy mohl začít set death/grindových Prolapsed. Pěkně zostra hned na úvod, a v podobném duchu pokračovali Elysium. Následně došlo na set funeral/thrashových Götterdämmerung, ovšem „funeral“ můžeme nechat v uvozovkách, protože to od těchto borců byla pořádná thrashová jízda. První východočeskou kapelou byla deathové trio Tredis Harm Any. Úsměvné bylo umístění prázdné pivní basy před bicí soupravou, což bylo vysvětleno tak, že kapela konečně našla basáka.

Někteří fanoušci Gutalax to berou opravdu vážně

Nakonec se povedlo dohodnout i několik zahraničních kapel. Z Maďarska dorazili thrashoví Archaic. Většinu setu tvořilo jejich aktuální album How Much Blood Do You Shed To Stay Alive? Následovala death metalová stálice Tortharry z nedalekého Hronova, kteří potvrdili svoje postavení mezi českou deathovou špičkou. Šlo se pomalu do finále prvního dne, a na řadě byla jedna z našich nejúspěšnějších kapel svého žánru, kterou znají třeba i v MexikuGutalax! Pobavit dokážou už jen i názvy jejich songů, a když se k tomu přidá několik fanoušků v bílých kombinézách, kteří se předtím ještě vyválejí v bahně, a salva létajících toaletních papírů, je teprve o zábavu postaráno – a v tomto smyslu opravdu bylo. Početný dav před pódiem zůstal i na set industriálních Mean Messiah a páteční noc zakončila česká thrashová legenda Kryptor.

Fanoušci zaplnili pódium při setu Crippled Fingers

Sobotní program odstartovala crust-violence mašina Blitzkrieg Boys z Trutnova. Díky skladbám, které většinou nemají dlouhého trvání, toho stihli odehrát celkem dost, zábavná byla kombinace growlingu a mluveného slova druhého kytaristy. O něco pomalejší, avšak stále v metalovém měřítku byl set rychnovských Yethell, kde působí i organizátor a hlava celého festivalu Radek Vondřejc. To grindová mašinérie Hystos pokračovala v nastoleném trendu první kapely dne. Kdo viděl tento koncert, jistě mu utkvěly v paměti názvy songů jako Honzíkova cysta nebo Příčina smrti neznámá. Pořádné peklo rozpoutali hardcoroví Crippled Fingers, kteří ke konci svého hracího času vybouřili fanoušky až k tomu, aby tito naběhli na pódium. Na hardcoreové vlně se pokračovalo, a to v podání hronovských Inpain. Deathcoreové peklo rozpoutali polští Koios, a další zahraniční kapela Infected Chaos pořádně zrychlila tempo svým brutálním death metalem.

V.A.R. a Stercore s novou tvorbou

Počasí se však opět přihlásilo o slovo a pražící slunce bylo vystřídáno mohutným deštěm, který se rozhodně nechystal ustat. Koncert české thrashové legendy V.A.R. byl tedy o pár desítek minut posunutý, vše se však rozhýbalo a tito veteráni se mohli pustit do akce, a to s novým albem Temná. Aby nebylo deathcoru málo, byli připraveni slovenští Stercore, a stejně jako v případě V.A.R., i oni načasovali na minulý rok vydání dalšího alba Indifference, které tvořilo většinu setu. Do alternativních metalových dimenzí uvedli přítomné opavští Scars of the Insane. Post poslední zahraniční kapely patřil rakouským deatherům Epsilon, posledním deathcoreovým aktem byl pak masakr v podobě Madafaka, při jejichž setu se konečně počasí trošku umoudřilo. Celý festival zakončila death-violence skvadra Anime Torment.

Díky!

Na 10. ročník tohoto pěkného festivalu dorazilo odhadem zhruba 600 návštěvníků a až na několik hodin prudkého deště se vše povedlo. Nezbývá než poděkovat všem kapelám za skvělé výkony a pořadatelům za tuto skvělou akci.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author