Polští Vader k nám v září vyrazí na dvojkoncert

Vader

Deathmetalová legenda Vader z polského města Olsztyn se chystá v první polovině září na dva koncerty k nám, a to v Praze do klubu Nová Chmelnice a v Brně na Melodku.

Začínali s klasickým heavy metalem, učaroval jim však death metal

Je tomu už 37 let od doby, kdy se tito pekelníci v čele s frontmanem Piotrem Wiwczarekem zformovali, a necelých devět let poté přišli se svým debutovým albem. Ve svých začátcích inklinovali ke klasickému heavy metalu, postupně se však rychle a dokonale našli až ve „smrtícím kovu“, v jehož duchu jedou už od prvního alba. Pár let po vydání druhé desky De Profundis v roce 1995, která tvořila většinu jejich setlistu během koncertů v minulém roce, si dokonce zahráli jako předkapela amerických Slayer, na turné také vyrazili s neméně legendárními Testament.

Spolupráce s Nuclear Blast kapele prospívá

Do celosvětového podvědomí se Vader zapsali už v roce 1992, a to videoklipem ke skladbě Dark Age, vysílaným v té době dokonce na MTV, která tento žánr obvykle nijak nepreferuje. Především alba De Profundis a Litany jim pořádně přidala na kreditu, a od té doby s krátkými odstupy pouštějí do světa jedno skvělé deathmetalové album za druhým. Od roku 2009 spolupracují s největším světovým metalovým labelem Nuclear Blast, a právě (nejen) díky spolupráci s tímto gigantem bylo začátkem letošního května vydáno nové album Solitude in Madness, které je dvanáctým studiovým počinem těchto veteránů.

 

Sludge metaloví Mass Worship v roli předkapely

Vader nebudou sami. Jako předkapela je doplní Mass Worship, kteří dorazí ze švédského Stockholmu. Prezentují se též death metalem, avšak v poněkud hlubším a pomalejším, až sludge metalovém hávu. Jejich tvorba však zahrnuje i pořádné vypalovačky. Vznikli teprve před dvěma lety, ovšem všichni členové kapely mají zkušenosti z několika dalších formací a na obou českých koncertech budou na své příznivce připraveni s debutovým albem, které nese stejný název jako kapela sama.

Vstupenky v prodeji, oba koncerty vychází na víkend

Vstupenky na oba české koncerty jsou k dispozici v síti Ticketmaster a na stránkách promotérů Obscure Promotion. Jako první proběhne koncert v pražském klubu Nová Chmelnice v sobotu 12. září, o den později 13. září se pak obě kapely představí na brněnské Melodce. A komu by se chtělo, může vyrazit ještě 15. 9. na Slovensko do bratislavského klubu Randal nebo o den později do košického Collossea.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Šváb, video: YouTube.com