Sorfest na Slezskoostravském hradě přinesl zajímavou stylovou pestrost

Illuminati.ca & Jana „Uriel“ Kratochvílová / foto: Petr Hanč
V polovině září se v areálu Slezskoostravského hradu konal již třináctý ročník festivalu Sorfest. Tento ročník se měl konat už loni v červnu, ale bohužel z důvodu pandemie byl přesunut nejdříve na září 2020, poté na červen 2021 a nakonec na 18. září. Slovem i objektivem ho zachytil Petr Hanč.

Zajímavá kombinace Sjetých gum, Salamandry, Citronu a Neila Younga

Festival začal na první Nádvoří stage a celou akci uváděl rádiový moderátor David Zbavitel. Na úvod festivalu vystoupila po jedné hodině odpolední bigbeatová kapela Skrat hrající už od roku 1981. Návštěvníci se po koncertě mohli hned přesunout na druhou Aréna stage, kde už byla připravena kapela Sjetý Gumy. Ti si na zpěv „vypůjčili“ zpěváka Tomáše Hradila z metalové kapely Salamandra. Asi v polovině vystoupení se k nim připojila zpěvačka Tanja a zazpívala si s nimi Nad hlavou létá rokenrol nebo duet Kam jen jdou lásky mé. Jako přídavek kapela zahrála známou pecku od Neila Younga Rockinʼ In The Free World.

Dark Gamballe přivezli nového mladého bubeníka

Mezitím se na první stage připravila jedna z nejosobitějších kapel u nás, vyškovská crossoverová banda Dark Gamballe. Ta začala songem Soukromý anděl z nového alba Romance panenky a kladiva. Během koncertu zazněly ty největší pecky jako Kult samorostu, Výprask, Strýček Sam, Kapky, Netopýr, Baletky v hlavě, Běh na dlouhou trať nebo Až na konec. Tenhle koncert byl zároveň premiérou nového a velmi talentovaného bubeníka Bohdana „Sannyho“ Voříška, který to zvládl na jedničku, a také „Gamballovcům“ snížil věkový průměr (je mu teprve 17 let).

Legendární kapely sklízely úspěch

Po této náloži přišla další – tentokrát pořádný old school thrash metal. Na druhé stage hrála totiž kapela Kryptor. Tam si fanoušci mohli užít pecky jako Hooligans, Justiční omyl, Rychlost vítězí, Vlčí vdova další. A byl to opravdu pořádný nářez. No a rychle, ať nevychladneme, zpátky na Nádvoří stage, kde už byly slyšet první tóny dalšího výbuchu energie, kapely Krucipüsk. Tady už si fanoušci mohli užít další crossoverové pecky jako Druide!, Musím do Mexika, Dědova víra, Cirkus dneska nebude, Mamánek a další, jako poslední zazněl jejich klasický hit Láska je kurva.

Limetall v „ocelovém městě“

A zase další přesun, tentokrát na domácí Nahum hrající death-thrash, a před pódiem už nechyběl ani menší circle pit. Po této bandě na Nádvoří stage už byla připravena hardrocková/heavymetalová kapela Limetall. Tady si návštěvníci mohli užít písně jako Posel špatných zpráv, Na tenkém ledě, Svět je kosočtverec, Mayday, Sex’n’roll…a nakonec v „ocelovém městě“ nemohla chybět citronovská skladba Ocelové srdce.

Punkáči stále tvrdí, že Svět jsou jen bary

Na Aréna stage jsme změnili trošku žánr a užili si trochu punku – nastoupila tam totiž punková legenda Plexis. Tady nemohly chybět pořádné punkové pecky jako Slepý náboje, Už mi to kroutí nohy, Svět jsou jen bary, Sid Vicious, Mezi cvoky nebo Půlnoční rebel. A jak bylo vidět, trocha poga neuškodí. Inu, blížíme se do finálové trojky. Cocotte Minute si střihli ty nejlepší songy: Czeko, Srdce, Bastard, Králům koruny, Veď mě, Kopem, Tanči, Lodě, Bordel nebo Bratře nedovol, při které si Zeller tradičně zašel do kotle mezi fanoušky a pořádně je vyhecoval. Samozřejmě nemohl chybět cover Můj čas.

Do vesmíru s Janou Uriel Kratochvílovou

I když během koncertu pěkně sprchlo, rozhodně to fanoušky nevyhnalo. Předposlední kapelou byla banda Ingott, kapela v čele s Jurou Šperlem (Limetall). Ti zahráli pořádný heavy metal se skladbami Charon I (Prosba), Reje pekel, Sodoma a Gomora, Adié potvorám a další. A jsme ve finále: Festival uzavřela poslední kapela – Illuminati.ca & Jana „Uriel“ Kratochvílová. Zpěvačka známá svými bláznivými kostýmy se představila s krokodýlí hlavou na hlavě a svou hudbou vzala všechny fanoušky do vesmíru.
Pod hradem v loděnici byla ještě jedna stage zvaná Líheň, která hostila čtyři uskupení (Září, Vadim Windy, The Pant a Coincidence) pod názvem BEST OF LÍHEŇ – 20 let makáme pro muziku!
Festival měl super atmosféru a jeho umístění na hradě má určitě také svoje kouzlo. Příště nás tam můžete čekat zas!

Text a foto: Petr Hanč

Author