Ostrava v plamenech a nářez od Destruction, Loudness či Brainstorm

Destruction/foto: Pavel Dolas
Ve dnech 29.-30. července 2022 se uskutečnil již 8. ročník hudebního festivalu Ostrava v plamenech. Nevšední industriální prostředí letos přivítalo celkem patnáct kapel.

Slezsko-moravsko-slovenský úvod: Bastard, Free Fall, LeRa

Páteční odpoledne odpálila dobře známá havířovská kapela Bastard. Není lehké něco zahajovat, ale tahle kapela to rozjela ve velkém stylu. Jejich vystoupení vždy oživí zpěvačka Lucie Roubíčková, která jako host spolu s Pavlem Škarpou zazpívá písničku Osudy. Z okolí Uherského Hradiště přijela kapela Free Fall, příjemní týpci, kteří ví, co chtějí hrát, a dělají to výborně. Poté přišla na pódium krásná slovenská blondýna s úžasným hlasem a s uměleckým jménem LeRa. Její hudební set se mi hodně líbil.

Forrest Jump: Zafúkané nesmí chybět

Jak nejlépe popsat Panoptiko, kteří vystupovali jako další? Hudební a divadelní show v rytmu rocku, se skvělými kostýmy a českými texty. Jejich produkce je specifická a je se na co dívat, kapela ví, co chce svou hudbou říci. A po nich tu najednou byli Forrest Jump, kapela na kterou se mnoho fanoušků hodně těšilo. Její dynamika nenechá nikoho v klidu. I když v ní nedávno proběhly rozsáhlé personální změny, není to v hudební produkci vůbec negativně poznat. Poslední skladba Zafúkané nesmí chybět. Je to rituál, při kterém frontman jde mezi fanoušky a podává si s nimi ruku. Srdečný počin tvrdého rockera.

Loudness: Hudební hosté až z Japonska

Citron začínal koncert celou svou deskou Radegast, která vyšla před pětatřiceti lety. S kapelou vystoupili i bývalí členové Václav Vlasák a Jaroslav Bartoň, kteří se na desce podíleli. Po přestavbě pódia se pak pokračovalo novými skladbami. V této části se na pódiu objevila i Tanja, která svým temperamentem koncert kapely Citron vždy oživí. Následující vystoupení nás zavedlo zase do zahraničních vod – Loudness je japonská metalová kapela, která se na poli tvrdé muziky pohybuje už čtyřicet let. Na tomto festivalu nevystupovali poprvé (hráli zde již v roce 2017), a právem sklízeli obrovský úspěch. Těšit se na ně můžeme opět 18. dubna 2023 v Barráku v Ostravě. Poslední kapelou prvního dne byla industrial/epic metalová kapela Chontaraz.

Symfobia: Od začátku do konce se divák baví

Druhý den zahájila kapela Motörgang – ta vznikla jako pocta Lemmymu Kilmisterovi a jeho legendárním Motörhead. Program pokračoval se slovenskou Symfobií. Tuto kapelu jsem poprvé slyšela live již před několika lety, kdy ještě využívala dvou sólových ženských hlasů. Ale i dnes se posluchač a divák při jejich setu od začátku až do konce baví.

Thrash, thrash, thrash: Destruction

Z úplně jiného soudku nastoupila ostravská mlátička Malignant Tumour. To byl tedy nářez. Mezi ně a další divočinu Rotting Christ se vklínila ruská formace Amalgama, která sklidila velký ohlas. Českým fanouškům není neznámá a má tady celkem slušnou základnu fanoušků. Festival zakončily dvě kapely z Německa – Brainstorm a hlavní hvězdy celého festivalu, thrashmetalová legenda Destruction. Malým zklamáním pro fanoušky bylo, že nevystoupila kapela Crematory, na kterou se hodně lidí včetně mě těšilo. Bohužel si nemoc nevybírá. Tak snad příště.

Moderoval frontman Forrest Jump

Organizačně byl festival skvěle zvládnutý, vše probíhalo v klidu. Velkým bonusem bylo parkování zdarma. Ve všech stáncích se platilo bezhotovostně a ani se netvořily velké fronty. Páteční den moderoval zpěvák kapely Forrest Jump Pepa Michálek, což bylo příjemným překvapením. Bohužel v sobotu jakýkoli moderátor chyběl.
Text: Iva Juráková a Sylva Kaplanová, foto: Iva Juráková a Pavel Dolas