Brutal Assault: velké poděkování všem, díky komu je festival zpátky

Areál a kulisa Brutal Assault/foto: Veronika Špundová

Festival Brutal Assault obývá josefovskou pevnost již pětadvacet let a jsme velmi vděční, že po třech letech se zase konal v plném rozsahu, včetně opravdové plejády zahraničních kapel a před natřískaným hledištěm.

Abbath připomněl své časy v Immortal, Venom hráli především starší tvorbu

Pořádně nabitý program pokračoval i v pátek. Po osmi letech se do pevnosti vrátili nestoři black metalu Venom, kteří svůj set postavil zejména na průlomovém albu Black Metal. Otcové technického death metalu Suffocation posílali jednu vypalovačku za druhou, ikonický blackmetalový frontman Abbath zahrál novou tvorbu z alba Dread Reaver, část setlistu však pramenila z jeho dlouholetého působení v norských Immortal. Fanoušci si mimo to užili dánskou thrashovou legendu Artillery, francouzský deathgrindový masakr Benighted, americké hardcore punkové veterány Sick of it All, údernou hardcorovou formaci Comeback Kid nebo polskou deathmetalovou stálici Decapitated.

Fanoušci si pořádně zasurfovali při koncertu Insomnium, Mayhem nezastavil ani déšť

Pátý, a tedy poslední den odstartovala metalcoreová kometa Stellaris s řeckými deathmetalisty Mass Infection. Pořádnou práci s nekonečnou vlnou crowdsurferů měli příslušníci ochranky (nejen) při setu goregrindových Haemorrhage nebo finských folk metalistů Insomnium. Po třech letech se vrátila kanadská legenda Voivod, za deště pak proběhl příjemný koncert islandské post-metalové senzace Sólstáfir. S nepřízní počasí se potýkala taktéž norská blackmetalová legenda Mayhem v čele s frontmanem Attilou Csiharem a baskytaristou Necrobutcherem. Na jejich démonickém představení to však nezanechalo žádnou stopu. Program na hlavních pódiích uzavřeli finští blackmetaloví psychedelici Oranssi Pazuzu, poslední kapelou festivalu byla divoká melodeathová skvadra Nekrogoblikon na Obscure Stage, do jejichž koncertu dali fanoušci všechnu svou zbývající energii.

Termín dalšího ročníku je již znám, festival bude opět čtyřdenní

Jak na kapelách, tak i fanoušcích bylo po celý festival vidět, jak moc si po třech letech užívají Brutal Assault v plné parádě. Výběr kapel byl tak pestrý, že si každý našel to svoje. Pro mnohé možná bylo náročné se držet na nohou celých pět dní, ovšem ta nezaměnitelná atmosféra a kouzlo tohoto festivalu je drželo při životě. Nezbývá než vřele poděkovat pořadatelům, kapelám, crew a tisícům věrných fanoušků za to, že Brutal Assault je zpátky ve starých dobrých kolejích. A už teď se můžeme těšit na ročník číslo 26, který bude opět čtyřdenní a proběhne ve dnech 9.-12. srpna 2023.

Text: Mates Šimek, foto: Veronika Špundová