Arch Enemy, Behemoth a Carcass: silná metalová trojice míří do Prahy

Arch Enemy, Alissa White-Gluz/foto: Honza Švanda
Letošní podzim je výrazně nabitý koncerty velkých jmen světové hudební scény. Kupříkladu v pražské Sportovní hale Fortuna už příští týden, v sobotu 15. října, přivítáme metalové trio Arch Enemy, Behemoth a Carcass.

Po třech letech a na stejném místě: Arch Enemy jsou zpět s novým albem

Arch Enemy jsme u nás přivítali naposledy před třemi spolu s Amon Amarth, kteří dorazí do Prahy hned další den. Tehdy zde kapela měla zastávku v rámci turné k desce Will to Power. V časech koncertně chudších se pak postupně pracovalo na jejím následovníkovi – výsledkem je deska Deceivers.

Stále ti Arch Enemy, jak je známe

Řada skladeb byla obohacena o videoklipy, a nutno říci, že po vizuální i hudební stránce jsou to stále ti Arch Enemy, jak je známe. Precizní melodický death metal plný propracovaných kytarových sól, chytlavých zpěvných refrénů a stoprocentní nasazení všech pěti členů. Zpěvačka Alissa White-Gluz zde místy netradičně využívá i svůj čistý vokál, což u Arch Enemy nebývá zvykem, ovšem vše je ve správný čas na správném místě. A právě nové album Deceivers bude páteří jejich pražského koncertu.

Behemoth jsou vizuálně působiví

Také s Behemoth jsme se u nás setkali naposledy v roce 2019, a to v pražském Foru Karlín, krátce po Novém roce. Nezastavitelný polský blackened deathmetalový válec v čele s kontroverzním frontmanem Adamem „Nergalem“ Darskim bude mít taktéž ve svém arzenálu řadu nových skladeb z letošní desky Opvs Contra Natvram. Atmosféru koncertů tohoto tělesa vždy doplňují hořící kříže, ohnivá show, oltáře namísto mikrofonních stojanů a řada dalších podobných rekvizit.

Proti všemu a všem, co se příčí jejich víře a přesvědčení

Behemoth hrají od roku 2004 v neměnné sestavě a s každým albem posouvají dále hranice svého žánru, přičemž si na paškál berou všechny a vše, co se příčí jejich víře a přesvědčení. K některým novým skladbám jako Off to War, The Deathless Sun nebo Versvs Christvs byly natočeny videoklipy, a můžeme si být jisti, že i tyto skladby budou v Praze součástí setlistu kapely.

Michael Amott a Daniel Erlandsson se potkají s bývalými kolegy z Carcass

Britští Carcass se během více než 35 let své existence postupně odkloňovali od svých grindcoreových začátků k nynějšímu vlastnímu pojetí death metalu. V letech 1996-2007 si kapela dala pauzu, poté se však zakládající členové, baskytarista a frontman Jeff Walker a kytarista Bill Steer, opět sešli a začali tam, kde předtím skončili. S Carcass řadu let hráli i současní členové Arch Enemy, kytarista Michael Amott a Daniel Erlandsson, než se po společném odchodu rozhodli naplno věnovat právě této kapele. Tvorba Carcass zasahuje mnohdy až do technického death metalu, zejména starší alba se vyznačují rychlejšími skladbami, kde se Carcass textově vyžívají v patologii, nemocech, smrti, procesech probíhajících v lidském těle, často i v medicíně. Nejen o tom svědčí název jejich nového alba Torn Arteries, které vyšlo minulý rok, dlouhých osm let po povedené desce Surgical Steel. A nyní Carcass spojují síly s Arch Enemy a Behemoth – a chystají se dobýt Prahu.

Vše odstartují mladí a nadějní Unto Others

Roli předkapely obstarají heavymetalisté Unto Others z amerického Oregonu. Kapela vznikla před dvěma lety z členů speedmetalové kapely Spellcaster. Během loňského roku stihli Unto Others nahrát hned dvě alba, která pojmenovali Mana a Strength. Ve své tvorbě se věnují především fantasy tématice, mysticismu a krásám života, což může být lehce ve sporu s tvorbou hlavních aktérů večera. Nicméně to budou právě oni, kdo vás naladí na tuto trojici smrtícího kovu.

Vstupenky jsou stále k dispozici

Vstupenky na tento metalový svátek čítající tři velikány současné světové metalové scény jsou k dispozici na stránkách pořádající agentury Pragokoncert, Masters of Rock a v síti Ticketportal, již zakoupené na původní termín samozřejmě zůstávají v platnosti. Sestava je opravdu nabitá a koncert vychází příhodně na sobotu, takže rozhodně doporučujeme zde být, protože to bude pořádná metalová jízda.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author