Do roka a několika dní: Scorpions se letos představili fanouškům v Brně

Scorpions, Paweł Mąciwoda/foto: Honza Švanda

Německá hardrocková legenda Scorpions jede letos své druhé turné k novému albu Rock Believer. A nezapomněli ani na nás: 7. června zahráli v brněnské Winning Group Areně.

Věk nehraje roli, Scorpions stále neopouští chuť ke koncertování

Minulý rok jsme si užili koncert těchto veteránů v pražské O2 areně, kde se mezi fans říkalo, že je to naposledy. K našemu štěstí je však opak pravdou, a to i přesto, že jak zakládající kytarista Rudolf Schenker tak i frontman letos dovrší úctyhodných 75 let. Kdo však byl loni nebo letos na koncertě Scorpions, může jen potvrdit, že celá kapela stále šlape jako dobře namazaný stroj a na celé pětici je vidět, že je hraní naživo stále baví.

Na úvod novinka z alba Rock Believer, sborové vokály fans doplňovaly Klausův zpěv

Setlist nedoznal oproti loňskému koncertu téměř žádných změn. Hned zkraje po spadnutí opony s logem kapely rozjela kapela pecku Gas in the Tank z nové desky, následovaly hitovky Make It Real, The Zoo a příjemná instrumentální skladba Coast to Coast. Projekce zobrazovaly rozličné motivy – mohli jsme vidět například hořící motory, hvězdnou oblohu nebo noční život v osvíceném městě. Klaus se procházel po pódiu a rozhazoval mezi fanoušky bubenické paličky, kterými rozhodně nešetřil. Z novinky Rock Believer přišla na řadu balada Seventh Sun a úderná skladba Peacemaker. Na Klausův dotaz „Are you ready to rock?“ přišla odezva v podobě hromadného nadšeného souhlasu a mnozí fanoušci sborově zpívali refrén skladby Bad Boys Running Wild.

Při baladě Wind of Change vytvořili fanoušci krásnou světelnou kulisu

Kytarista Matthias Jabs vystřihl parádní sólo při instrumentálce Delicate Dance. Srdce mnohých fanoušků zaplesala při notoricky známých baladách Send Me an Angel a Wind of Change, při kterých nechal Klaus fanoušky samotné několikrát zpívat refrén a valná většina rozsvítila své mobilní telefony, což vytvořilo nádhernou světelnou kulisu. Oživení a výrazné zrychlení tempa pak nastalo při skladbě Tease Me Please Me a titulce z nové desky Rock Believer. Prostor pro basové sólo poté dostal služebně druhý nejmladší člen kapely, tedy Pawel Maciwoda. Hned po něm předvedl svůj um vynikající bubeník Mikkey Dee, který se ke Scorpions přidal před sedmi lety po ukončení činnosti kapely Motörhead. Právě během jeho sóla zobrazovala projekce herní automat, na jehož displeji se hned několikrát objevil portrét Lemmyho Kilmistera, což byla krásná pocta této legendě.

Koncert uzavřela vypalovačka Rock You Like A Hurricane

Koncert spěl do svého závěru: při rychlejší skladbě Blackout pobíhal Rudolf Schenker po pódiu s kytarou s přimontovaným výfukem, ze kterého proudila pára, pak se na řadu dostala hitovka Big City Nights. Husí kůži obstarala další krásná balada Still Loving You, kde opět fanoušci mohutně podporovali Klause ve zpěvu, a celé to uzavřela jedna z nejznámějších skladeb kapely Rock You Like a Hurricane. Scorpions opět dokázali, že jim stále koluje rock’n’roll v krvi, a rozhodně ještě neřekli své poslední slovo.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author