Americká deathmetalová kapela Suffocation hrála ve vyprodaném pražském Futuru

Suffocation/foto: Zdeněk Greendeath Zelený

Američané Suffocation, kteří se podíleli na formování death metalu do jeho dnešní podoby, zavítali v rámci evropského turné k nové desce Hymns From the Apocrypha do pražského klubu Futurum. Spolu s nimi si zde zahráli Organectomy, Sanguisugabogg a Enterprise Earth.

Tvrdý slamový direkt hned na úvod, Organectomy pálili ostrými

Koncert byl nakonec vyprodán a už během setu novozélandských slam deathmetalových Organectomy se v sále tísnil velmi početný dav. A hned zkraje jsme měli tu čest s pořádnými řezníky – úderné, houpavé kytarové riffy, hutný zvuk basy a kopáků a až hrobově hluboký growl zpěváka Alexe Paula podněcovaly fanoušky před pódiem k hromadnému headbangingu. Svůj krátký set, postavený především na dosud poslední desce Nail Below Nail, zakončili nejnovějším, teprve měsíc starým singlem Tracheal Hanging.

Všichni na pódium! Během setu Sanguisugabogg se skákalo z pódia

Americká deathmetalová čtveřice Sanguisugabogg se také rozhodně s ničím nepárala. Nejmladší kapela line-upu rozpohybovala fanoušky směsicí songů ze své nové desky Homidical Ecstasy; kvůli divokému moshpitu, který vznikl uprostřed sálu, bylo mnohdy složité udržet se na jednom místě. Frontman Devin Swank opakovaně vyzýval ke crowdsurfingu, takže přítomná ostraha trénovala postřeh chytáním „surfařů“. A zatímco v sále už začínalo být opravdu živo, Devin bavil publikum svými perverzními poznámkami k některým skladbám. Spolu s fanoušky také kapela popřála bubeníkovi Codymu Davidsonovi, který shodou náhod v tento den slavil narozeniny.

Enterprise Earth hráli především novější tvorbu

Poté přišel na řadu další americký import – Enterprise Earth. Ti se drželi svých deathcorových kořenů a setlist namíchali především z novější tvorby včetně letošní desky Death: An Anthology, na které se poprvé objevil frontman Travis Worland. V kotli se pokračovalo v tom, co Sanguisugabogg započali, bylo však patrné lehké vylidnění sálu a chvíli také trvalo, než se objevily první náznaky moshpitu. Pravděpodobně už mnozí žhavili motory na velké finále. Skladbou Reanimate // Disintegrate z již zmíněné nové desky se Enterprise Earth rozloučili a vše spělo do finiše.

Suffocation zahráli průřez celou diskografií, opět je zdobila strojově přesná hra

Suffocation předvedli svůj vysoký standard toho, díky čemu je snad každý fanoušek death metalu řadí na špici tohoto žánru. Kapela svůj set odpálila skladbou Seraphim Enslavement z nové desky, a od samého začátku až do konce šlo o technicky, zvukově i vizuálně neskutečnou deathmetalovou řežbu. Na kapele vůbec nebylo znát, že už několik týdnů hrají koncerty nonstop, bez jediného volného dne. Jako vždy Suffocation zahráli průřez téměř celou diskografií včetně debutového alba Effigy of the Forgotten a také prvního LP Human Waste. Frontman Ricky Myers se moc nezdržoval dlouhými proslovy, vyžádal si však aplaus postupně pro všechny předkapely, kterého se mu následně dostalo. Ke konci koncertu se na pódiu objevilo i několik členů z předkapel, a opět si odsud několik fanoušků zaskákalo do davu. Poté, co sál téměř potemněl, nás Suffocation vyprovodili přídavkem v podobě skladby Bind Torture Kill, což byla tečka za tímto náramně vydařeným deathmetalovým mejdanem.

Text: Mates Šimek, foto: Zdeněk Greendeath Zelený

Author