Ještě se nevzdávám, tvrdí Martin Semrád ve svém prvním sólovém singlu

Martin Semrád/foto: Lukáš Kozel/poskytl Martin Semrád

Martin Semrád, bubeník kapely zakázanÝovoce, vydává svůj první sólový singl Ještě se nevzdávám. Na zpěv si přizval ostříleného zpěváka George Raina z kapely Sebastien. Singl se stylově pohybuje mezi rockem a metalem a věnuje se tématu překonávání životních překážek.

Při příležitosti vypuštění videoklipu k tomuto singlu nám Martin odpověděl na pár otázek.

Jak ses dostal k hudbě a kde aktuálně působíš?

Odmala jsem hrál na kýble, kterých byl rázem v domácnosti nedostatek, alespoň tedy těch s nepoškozeným dnem. Potom to na pár let utichlo a naplno jsem se věnoval hokeji a fotbalu. Za svoje první bicí jsem usedl na podzim roku 2012, v té době jsem ještě hrál naplno hokej a bicí bral jen jako koníček. Jelikož jsem z hudební rodiny, tak mě to snad ani minout nemohlo. Později přišlo zranění z hokeje, které se mi občas vracelo a vrací dodnes, a tak jsem se bicím začal věnovat o to více. Před pár lety jsem se začal zajímat i o další nástroje a celkově o nahrávání i produkci. Aktuálně hraji na bicí v kapele zakázanÝovoce a zaskakuji u různých kapel, např. v kapele Terezy Balonové nebo minulý rok s Totálním nasazením. A pokud mi to časově vyjde, rád si párkrát do roka zahraji v kapele Artery, kde jsem začínal. Jde o rodinnou kapelu, hraje zde táta a strejdové, tak je to fajn zpestření.

Proč ses rozhodl pro sólovou tvorbu?

Už pár let skládám tzv. do šuplíku, a jelikož se mi to za tu dobu pěkně nastřádalo a stylově se to moc do žádné z kapel, ve kterých působím, moc nehodí, rozhodl jsem se to vydat za sebe.

Jak singl vznikal?

První byl hlavní riff, který mě napadl během rána při hraní na akustickou kytaru u televize. Postupně jsem během pár dní dodělal v hrubém náčrtu zbytek písničky a potom dopsal text, který byl pro mě nejtěžší. Hudbu jsem potom přehrával do podoby, ve které je to vydané, už na podzim v roce 2022, ale neměl jsem vhodného zpěváka. Začátkem roku mi doporučil Luboš Suchánek z kapely Komunál na zpěv George Raina z kapely Sebastien a Rock Opery, který si se zpěvem poradil naprosto skvěle a já věděl, že je to přesně ten hlas, který song potřeboval! Nahrávání, mix i mastering singlu jsem si řešil sám.

Všechny nástroje si nahráváš sám?

Přesně tak, kompletní muziku si nahrávám sám – bicí, basu, kytary, případně nějaké samply. Výhodou je, že mi do toho nikdo nekecá.

Plánuješ vydat další písničky?

Ano, už chystám další písničky a mohu prozradit, že na některých se opět na zpěv představí George Rain. Rád bych během roku vydal EP, ale určitě tomu bude ještě nějaký ten singl předcházet.

Děkujeme za rozhovor, budeme se těšit.

Ptal se: Honza Švanda, foto: Lukáš Kozel/poskytl Martin Semrád, video: YouTube.com