Kapela Tiket v rozhovoru: V našich nejbližších plánech je vydání singlu Plátno

Tiket/foto: Barbora Chlebová/poskytnuto kapelou Tiket

Když jsem po nocích projížděla sociální sítě, narazila jsem na partu kluků, kteří si říkají Tiket. Kapela pochází z Havířova a věnuje se pop punku. Neváhala jsem tedy kluky oslovit s nabídkou rozhovoru. Frontman kapely Jan „Jéňa“ Jaroš s rozhovorem souhlasil, takže jsme se na to vrhli. Možná si kladete otázku, proč se kluci jmenují Tiket, jak tento název kapely vznikl nebo jaké plány má tako klučičí parta do budoucna. V tomto rozhovoru se dozvíte nejen to, ale i mnohem více.

Ahoj Jéňo, narazila jsem na vaši pop-punkovou kapelu na Instagramu. Mohl bys nám sebe a kapelu představit?

Ahoj! Já se jmenuji Jan Jaroš, ale všichni mi říkají „Jéňa“. Jsem frontman a hlavní zpěvák kapely Tiket, která pochází z Havířova. Kromě mě dále v kapele hraje Adam Foldyna (baskytara), Erik Bubík (bicí) a Kevin Majtán (kytara). Nejlépe bych nás popsal jako mladou, zapálenou a trochu šílenou partu kluků, která hraje spolu od června 2021 s jasným cílem – dojít na vrchol české hudební scény! Je to náš dětský sen, který si prostě chceme jednoho dne splnit. Jako každá „normální“ kapela máme rádi převážně ženy, pivo a rock ‚n‘ roll. A kdo ne, že? Hudba je něco, co nás baví a doufáme, že nás jednoho dne bude živit. Milujeme hudbu, koncerty a chceme žít každý den jako pravé rockové hvězdy. Naše texty obsahují lásku, sexuální okouzlení, osobní příběhy… prostě taková klasika na balení davů holek. Po necelém roce existence naší kapely se nám taky podařilo vyhrát dvě celostátní multižánrové hudební soutěže a získat dva tituly – Objev roku 2022 Rádia Haná a Óčko talent 2022.

Kdy vaše kapela vznikla a kdo ji založil?

Naše kapela Tiket oficiálně vznikla 10. června 2021. V ten den se totiž ke kapele připojil poslední člen, a tím byl náš bubeník Erik. S myšlenkou na založení kapely jsem přišel já na jaře 2021 a postupně jsem se snažil naverbovat tu nejlepší partu kluků, jakou jsem mohl sehnat. Kevina (kytarista) jsem znal z jiné hudební skupiny, Adama (baskytarista) a Erika (bubeník) zase z jednoho uměleckého spolku, ve kterém jsem také fungoval. Zajímavostí je, že se mi podařilo Kevina i Adama nalákat na stejnou větu. Každému jsem napsal: „Čau, neznáš nějakého kytaristu/basáka, který by chtěl hrát pop punk?“ Kevin i Adam tehdy reagovali stejnou odpovědí: „Jo znám, jsem to já!“ Poslední do kapely přišel Erik (bubeník), kterého už naverboval Adam, a tím oficiálně vznikla naše kapela. První zkoušku v celé sestavě jsme měli někdy v půlce července 2021, kde jsme si řekli, co a jak budeme asi hrát, no a hned druhá zkouška už byla generálka na náš první koncert, který proběhl 6. srpna v Ostravě. Byl to tehdy pořádný punk a rád na ten náš začátek vzpomínám.

Proč právě pop punk?

No, protože ho máme rádi! Každý z nás nějak vyrůstal na různých známých rockových kapelách, ale všichni jsme našli lásku v pop punku. Milujeme Blink 182, Good Charlotte, Green Day, Sum 41 a další legendy tohoto žánru. Impulz k založení pop-punkové kapely jsem dostal v září 2020, když Machine Gun Kelly vydal své album Tickets to My Downfall, na kterém se podílel Travis Barker z Blink 182. Tehdy začala ta nová vlna pop punku, která mě celého pohltila. Začal jsem díky tomu objevovat nové umělce jako Jxdn, Yungblud, Stand Atlantic, Girlfriends, Modsun, o kterých jsem dříve neslyšel. Fascinovalo mě, jak se podařilo Travisovi oživit, znovuzrodit ve světě pop punk a dostat ho zpátky na vrchol. To mě tehdy právě motivovalo k tomu, abych založil pop-punkovou kapelu, kde budu hrát hudbu, kterou mám rád.

Proč právě kapela s názvem Tiket? Má nějaký hlubší význam?

Dlouho jsem vymýšlel s Kevinem (kytarista) název pro kapelu. Mně se vždycky líbily křížky místo tečky na „i“, a proto jsem chtěl mít v názvu toto písmeno. Padaly nejrůznější návrhy, ale když jsem poprvé uviděl na papíře název „Tiket“, tak jsem věděl, že máme vybráno. Všichni jsme už totiž hráli v nějakých amatérských garážových kapelách, které se nám rozpadly. Všichni jsme byli hladoví po koncertech, chtěli jsme s někým hrát, splnit si dětské sny a stát se rockovou hvězdou. Kapela Tiket byla, a je naší vstupenkou/lístkem zpátky na pódium, a proto tedy ten název.

Která z vašich písniček je tvá oblíbená? Proč? Znamená pro tebe něco víc než ostatní?

No, to je těžká otázka. Já mám rád asi všechny naše písničky, samozřejmě některé víc a některé méně. Z těch tří, které jsme stihli vydat, je pro mě nejosobnější písnička Proč. Inspiraci pro její text jsem našel ve svém životě, a proto písnička vypráví příběh o nešťastné lásce s jednou slečnou, na které mi hodně záleželo.

Nejlepší vzpomínky mám ale na tvorbu našeho posledního singlu s názvem Netflix & Chill. Ten jsme nahrávali ve studiu TA-MUSICA v Zábřehu na Moravě a pomáhali nám s ním i kluci z kapely O5 a Radeček. Nahrávání pro mě bylo obrovskou zkušeností a zároveň skvělým zážitkem. K singlu jsme natočili i náš dosud nejprofesionálnější videoklip, který natáčel a režíroval Vladimír Špička, který je prostě špička ve svém oboru. Písnička je plná energie, proto během ní skáču a běhám po pódiu jak o život – miluji tu písničku! Lidé, pokud chtějí, ji mohou slyšet na všech streamovacích platformách jako např. Spotify nebo si ji mohou pustit na našem YouTube společně s videoklipem.

Jak to šlape na koncertech? Jaké máte za sebou a jaké plánujete?

Výborně! Vzhledem k tomu, že existujeme přes dva roky, tak už máme za sebou nějakou řadu koncertů. Milujeme vystupování před lidmi, je to pro nás velká dávka dopaminu. Mezi ty top akce, kde jsme hráli, bychom určitě zařadili Votvírák 2022 nebo Džemfest 2022. Obě akce jsme si moc užili a hráli jsme tam po boku těch největších kapel z naší hudební scény. Zejména na Votvíráku jsme si vyzkoušeli na jeden den, jaké je to být rockovou hvězdou a vystupovat na obrovském pódiu. Tehdy jsme hráli jako první kapela na hlavní scéně a celý ročník 2022 největšího českého festivalu jsme zahájili. Byl to neskutečný zážitek.

Samozřejmě každý koncert je pro nás důležitý a přípravu nebereme na lehkou váhu. Každý koncert je pro nás přínosný a ze všech akcí, které jsme již odehráli, jsme získali spoustu zkušeností a kontaktů v hudební branži, za což jsme moc rádi a moc si toho vážíme.

Momentálně koncerty pro rok 2024 dáváme teprve dohromady a lidé se o nich mohou dozvědět na našich sociálních sítích.

Prozradíš nám vaše nejbližší plány?

V nejbližších plánech naší kapely je určitě nahrávání nových písniček a vydání našeho singlu Plátno, ke kterému momentálně natáčíme videoklip. Myslím si, že největší úspěch bude mít hlavně u slečen a u žen, protože je to naše první pomalá láskyplná písnička. Text ani význam toho názvu nechci zatím prozrazovat, každopádně se mají naši posluchači na co těšit.

Co předsevzetí? Máte pro tento rok nějaké?

Určitě máme. Řekli jsme si, že chceme více makat na nových písničkách, dávat do nich moderní prvky, aby naše hudba byla co nejvíc aktuální pro dnešní posluchače. Samozřejmě zůstáváme u našeho pop punku, ale chceme s ním experimentovat a přiblížit se tvorbou k tomu, co se hraje dneska ve světě. Takže v roce 2024 budeme hlavně ve studiu tvořit skvělou hudbu, ke které budeme postupně natáčet i videoklipy. Co se týče koncertů, tak v této oblasti se chceme více přiblížit lidem, takže jsou v plánu kromě festivalů i nějaké menší akustické akce.

Také jsme se všichni v kapele podívali do zrcadla a zjistili, že bychom měli zlepšit náš životní styl. Začali jsme se tedy více starat o naše zdraví a naše postavy, aby lidi (hlavně ženy) měli pořádně na co koukat.

Moc ti děkuji za rozhovor. Ať se tobě i kapele daří, těšilo mě.

Taky mě těšilo a moc děkuji!   

Ptala se: Sára Ferdianová, foto: Barbora Chlebová/poskytnuto kapelou Tiket, video: YouTube.com