Brazilská Crypta navštívila Prahu v rámci turné k novému albu

Crypta, Fernanda Lira/foto: Petr Hanč

Deathmetalová čtveřice Crypta z Brazílie křižuje Evropu na turné ke své druhé desce Shades of Sorrow. V Praze se představila v klubu Storm spolu s dvojící dánských kapel Plaguemace a Nakkeknaekker.

Na turné si Crypta přizvala dvojici začínajících deathmetalových kapel z Dánska, začínali Plaguemace

V tento den panovalo venku krásné počasí, a tak mnozí fanoušci přišli až krátce před začátkem akce. Pár minut po osmé hodině přišli na pódium mladí deathmetaloví bouřliváci Plaguemace a rozjeli svůj „death´n roll“, postavený na debutovém albu Reptilian Warlords. Frontman Andreas Truelsen zval fanoušky blíže k pódiu s vtipným tvrzením, že nikoho nekousne. Celá kapela později zahodila trika a všichni členové na pódiu pořádně řádili. Andreas si také vyžádal potlesk pro další předkapelu Nakkeknaekker, i pro Cryptu; na poslední skladbu Ambrosia se už v slušně zaplněném prostoru před pódiem rozjel mohutný circle pit. Následovala krátká přestavba pódia pro druhou dánskou partu.

Jako zkušení kabrňáci: teenageři Nakkeknaekker odehráli v Česku svůj první koncert

Tou byli dánští deathmetalisté Nakkeknaekker, kteří zde odehráli svůj vůbec první český koncert. Někteří ze členů kapely ještě ani nedovršili dvacítku, a přece jako zkušení mazáci rozjeli řádnou deathmetalovou řežbu, postavenou na dvojici svých demo nahrávek. Zpěvák Christoffer Kofoed také neopomněl poděkovat kapele Crypta za to, že je vytáhla na tohle turné. Radost mu udělala wall of death, kterou fanoušci vytvořili během závěrečného songu Face-Splitting Madness. A mohlo se jít do finále.

Crypta přehrála téměř celé své nové album, po koncertu se s fanoušky celá kapela fotila a podepisovala

Pro Fernandu Lira, která kapelu Crypta založila, byl vprostřed pódia přichystán stojan s mikrofonem ozdobený obručí se sedmi ostrými dýkami, po stranách pódia se leskla dvojice dlouhých mečů. Po odeznění intra naběhla celá čtveřice na pódium a odpálila svůj set skladbou The Other Side of Anger z nové desky Shades of Sorrow. Tu nám Crypta přehrála téměř celou. Obě kytaristky Jéssica a Tainá se často doplňovaly divokým headbangem, k čemuž se mnozí fanoušci často přidávali a vytvářeli parádní kulisu. Po další nové skladbě The Outsider pozdravila Fernanda fanoušky a vyzvídala,  kdo z nich už slyšel jejich novou desku. Jinak se moc nezdržovala dlouhými slovními projevy a společně se svojí formací pálila do fanoušků jeden rychlý a ostrý deathmetalový flák za druhým. Hned po songu Dark Clouds pak přišlo na řadu představení celé kapely a poděkování oběma předkapelám. Tečku za svým koncertem Crypta zapsala skladbou From the Ashes z minulé desky Echoes of the Soul. Poté všechny čtyři dámy sestoupily pod pódium, kde se ochotně podepisovaly a fotily s fanoušky, což bylo od nich velmi příjemné gesto.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Hanč