Metalfest, den první: program odstartovala Alia Tempora, Trollfest pobláznili fanoušky hudbou i vizáží

Trollfest/foto: Honza Švanda

Letošní ročník plzeňského Metalfestu, který opět tradičně odstartoval sezónu velkých open air festivalů, je minulostí. Pořadatelé, kapely i fanoušci bojovali hlavně s nepřízní počasí, dobrou náladu a hladký průběh festivalu však počasí nezkazilo.

Předvečer festivalu přinesl komplikace v podobě podmáčené louky, fanoušky to však neodradilo

Už po čtvrteční dvanácté hodině se i přes krátký déšť začaly všechny tři hlídané kempy hustě zaplňovat davy natěšených metalistů, z nichž velká část dorazila z Německa. Později byly uvedeny do provozu některé stánky s občerstvením a veselice tak mohla začít. K večeru však přicházely další dešťové přeháňky, což mohutně rozbahnilo cestu a louku v kempech, mnohdy docházelo i na nutnost vytahovat zapadlé automobily traktorem. I tak se však mnozí fanoušci bavili v blízkosti areálu dlouho do nočních hodin.

Výpadek úvodní kapely rychle vyřešila kapela Alia Tempora, Serenity připomněli své nové album

Na poslední chvíli musela ze zdravotních důvodů zrušit svoji účast kapela April Art. Situaci však zachránila oblíbená brněnská formace Alia Tempora. Zpěvačka Markie jako vždy zářila dobrou náladou a bavila mj. tancováním s obrovským jednorožcem na pódiu. Neopomněla spolupráci s fanoušky v podobě společného pokřiku „I´m a Dynamite!“ během skladby The Queen And the Knight nebo hromadného poskakování během vtipné skladby Don’t Give a Fox. Alia Tempora se s námi rozloučila hitovkou Loser Like Me a přáním brzkého uzdravení kapele April Art.

Na tahu byla rakouská symphonic metalová formace Serenity. Stejně jako při únorovém zlínském koncertu, i tentokrát nás přivítali skladbou The Fall of Man z loňského alba Nemesis A.D., které opět tvořilo základ jejich setlistu. Zpěvák Georg Neuhauser opakovaně děkoval fanouškům za podporu a dvakrát se prošel i v jejich těsné blízkosti. A pokud někomu snad byla zima, zahřál se při hromadné skákačce během skladby Set the World On Fire. Songem Lionheart řekli Serenity své sbohem a byl čas na pořádnou divočinu.

Útok norských plameňáků Trollfest opravdu bavil, Black Sonic Pearls uctili památku Lemmyho z Motörhead

Pokud někdo z příchozích chtěl zažít pořádnou porci legrace a užít si divokou tancovačku, rozhodně mu přihrála do noty norská mnohočlenná formace Trollfest. Stejně jako předloni ve Vizovicích, i tentokrát byla celá kapela oděna v kostýmech růžových plameňáků, což v kombinaci s jejich mužným vzhledem působilo opravdu komicky. K tomu přispíval svými vtipnými průpovídkami frontman, který si říká Trollmannen. Fanoušci mu splnili přání a společně popřáli zvukaři k narozeninám, baskytarista se poté při jedné skladbě vydal mezi fanoušky, kteří za ním vytvořili vláček a takto si dali kolečko po velké části areálu. Do toho všeho pozdravili festivalovou ochranku první „surfující“ fanoušci, kteří se nad hlavami ostatních hrnuli směrem k pódiu.

O něco klidnější atmosféru nastolila ruská alternativní rocková kapela Black Sonic Pearls se svým pohodovým moderním rockem. Došlo mj. i na pár skladeb z letošní nové desky Sonixomnia a při jedné z nich opět došlo na hromadnou „skákačku“. Svůj set zakončili skladbou Ace of Spades, čímž spolu s námi uctili památku Lemmyho Kilmistera z Motörhead. Toho songem Doctor Alibi uctil taktéž baskytarista Todd „Dammit“ Kerns (Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators), který s kapelou vystoupil jako speciální host.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda