Jubilejní 10. Ostrava v plamenech přivítá U.D.O., kytaristu Phila Campbella a další

U.D.O./foto: Honza Švanda
10. ročník festivalu Ostrava v plamenech v industriálním areálu Dolní Vítkovice se nezadržitelně blíží. V sobotu 3. srpna se můžeme těšit zejména na dvojici metalových velikánů U.D.O. a Phila Campbella.

Druhý ostravský koncert pro Uda Dirkschneidera a to nejlepší z repertoáru Motörhead v podání Phila Campbella

Nestárnoucí heavymetalový frontman Udo Dirkschneider se rozhodně nechystá složit zbraně. Jedním z důkazů je jeho loňské dvacáté studiové album Touchdown: již při prvních poslechu můžeme konstatovat, že „motorová pila stále řeže“. Loni s ním spojil síly Peter Baltes, baskytarista a Udův dlouholetý spoluhráč z kapely Accept. Do Ostravy se Udo vrací po čtyřech měsících od vyprodaného koncertu ve zdejším klubu Barrák. Můžeme se tedy těšit na reprízu toho nejlepšího z repertoáru této legendy.
Podobné renomé má kytarista Phil Campbell, který více než třicet let hrál po boku Lemmyho Kilmistera v Motörhead. V současné době koncertuje se svou kapelou Phil Campbell & The Bastard Sons, jejíž součástí jsou všichni tři jeho synové a frontman Joel Peters. V této sestavě nahráli už čtyři desky, tou poslední je loňská Kings of the Asylum. Na koncertech ovšem nesmí chybět ty největší hitovky Motörhead jako Iron Fist, Overkill nebo Ace of Spades.

Beast In Black si razí cestu mezi powermetalovou elitu, Molybaron kombinují několik žánrů dohromady

Dalším tahákem festivalu je mezinárodní powermetalová pětice Beast In Black. Během necelých deseti let existence se kapela rychle vyšvihla mezi špičku svého žánru. Přispívají k tomu jejich až nakažlivě chytlavé skladby plné zpěvných refrénů a svižných melodických riffů. O jejich oblíbenosti svědčí i vyprodané koncerty nejen u nás. Po zlínské štaci zkraje roku je nyní přivítáme přímo v Ostravě.
Rovnou dekádu svého působení mají za sebou irsko-francouzští Molybaron, kteří spojují hned několik žánrů dohromady. Na třech jejich dosavadních albech se mísí progresivní rock, melodický death i thrash metal, metalcore, místy i úderný groove metal, čímž vzniká zajímavá a na poslech skvělá metalová nálož. V tomto moderním pojetí metalu si mnozí z vás jistě najdou to své.
Těšit se můžeme dále na ruskou powermetalovou Amalgamu, která si zde na festivalu už jednou zahrála. V posledních letech jsou tito čtyři sympaťáci u nás téměř jako doma a po nedávném koncertě ve Vizovicích si můžeme znovu užít jejich koncert. Znovu nám zahrají mimo jiné i novou tvorbu z letošní desky Mastermind.

Gotickou dvojici Blackbriar a Blax doplní dvojité death-thrashové komando Dark Phantom a Hyperia

Příjemný symfonický metal s nádechem gotiky symbolizují Blackbriar z Nizozemí. Šestičlenná sestava vedená zpěvačkou Zorou Cock se ve své tvorbě s oblibou vyžívá v romantických scenériích, tajemných pohádkách a duchovnu. V této seanci budou brzy pokračovat i u nás. Podobné poselství můžeme očekávat od italských Blax, kteří zaujmou pestrou směsicí hard rocku a gothického rocku. Této kombinaci odpovídá i vizáž jednotlivých členů, jak jsme mohli vidět též letos ve Vizovicích.
z Iráku k nám dorazí death-thrashoví řezníci Dark Phantom. Jsou jedněmi z předních iráckých metalových představitelů a brzy se chystají vydat své druhé album Redline. Dalším death-thrashovým nářezem nás pohostí kanadská Hyperia. Na své třetí desce The Serpent’s Circle z loňského roku opět dává prostor ostrému vyjádření k současnému dění ve světě a z něj vyrůstajícímu lidskému šílenství. Jakožto poslední kapela dne vás dokonale vybouří při divoké sobotní noci.
Českými zástupci zde na festivalu budou oblíbení crossoveroví Forrest Jump, kteří taktéž vloni vypustili do světa nové album pojmenované Vrtochy, a také místní rocková formace Adobre.

Vstupenky a vše důležité na festivalovém webu

Vstupenky na festival, program celého dne i všechny důležité a praktické informace jsou k dispozici na webu festivalu. Tento sobotní mejdan už nezadržitelně klepe na dveře a opět slibuje skvělou metalovou podívanou v jedinečném prostředí.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author