Rock for People 2024, den třetí: Rozlučka se SUM 41 a dokonalá show Bring Me The Horizon

SUM 41, Rock for People/foto: Petr Hanč

Třetí den festivalu Rock for People přinesl příjemné počasí a žánrovou pestrost. My jsme se samozřejmě těšili na Bring Me The Horizon a SUM 41, ale užili jsme si také Hoobastank a Dogstar, z českých interpretů pak Anetu Langerovou, J.A.R. a kapelu Mňága a Žďorp.

Páteční program pro nás odpíchli američtí rockeři RED, kteří slušně rozpohybovali davy diváků pod YouTube scénou. Hlavní stage pak ovládli J.A.R., kteří své fanoušky počastovali obrovskou dávkou funku, rapu a nekorektních hlášek, předvedli se zkrátka v té nejlepší kondici.

I ti největší cynikové zamáčkli v koutku oka slzu nostalgie, když Park 360 rozezněly tóny The Reason, nesmrtelného hitu americké kapely Hoobastank, který na začátku milénia bořil hudební hitparády. Švédští Royal Republic servírovali na hlavní scéně pestrý rock’n’roll, sálala z nich radost a chuť se bavit a vystoupení si užít. Tuto pozitivní náladu úspěšně předávali i dál do publika, které je milovalo.

Davy návštěvníků pak putovaly napříč areálem k YouTube scéně, na které svůj rockový repertoár představila kapela Dogstar. Ta poutala pozornost hlavně tím, že její basové party obstarává hollywoodská hvězda Keanu Reeves. Muzikanti si jsou této skutečnosti dobře vědomi, a proto deklarují, že kapela vznikla v garáži jako projekt tří kamarádů, které spojuje láska k muzice a chuť si ji společně zahrát. My v redakci Dogstar sledujeme od jejich reunionu v roce 2020 a nálož jejich pohodové muziky jsme si pořádně užili. Svůj status nejmilejší a nejskromnější hollywoodské hvězdy Keanu Reeves potvrdil i v Hradci; po koncertě sešel pod pódium, kde se pozdravil s fanoušky.

A zatímco pod hlavní pódium přitáhla obrovské davy okatá a hlučná show Avril Lavigne, ve stejném čase proběhl na pódiu ČT Art scény koncert Anety Langerové. Její komorní (a přesto do posledního detailu vysoce profesionální) vystoupení bylo opravdovým zážitkem, za který sklidila usměvavá, do zářivě červené oděná Aneta obrovský potlesk.

Páteční program měl dva headlinery. První z nich, britští metalcoristé Bring Me The Horizon, si pro návštěvníky RfP připravili velkolepou a po všech stánkách ošetřenou show (vtipné komentáře moderující avatarky byly nejvíc) a tisícům fanoušků pod hlavní scénou předvedli, jak bombasticky může vypadat koncert jednadvacátého století.

V ten samý čas, jen o pár desítek metrů dál, na prknech scény Evropa 2, ze sebe vydávala to nejlepší česká klasika, import z Valmezu – kapela Mňága a Žďorp. Notoricky známé hity si spolu s kapelou zpívalo celé šapitó, nálada ve stanu byla povznášející. Mnozí z nás byli příjemně překvapeni, že texty léty prověřených skladeb na rty naskakovaly úplně samy, pohled na skvěle se bavící fanoušky všech věkových kategorií byl velmi příjemný. Naprostá pohodička!

Závěr dne pro nás obstaral druhý headliner, kanadští punkrockeři SUM 41. Ti avizovali konec kapelní činnosti a koncert na RfP byl jejich posledním festivalovým vystoupením. A nutno podotknout, že nostalgickou rozlučku si užily jak tisíce fanoušků, tak i sama kapela. Definitivní tečku za svojí kariérou SUM 41 v Česku udělají 10. listopadu v O2 areně, kde vystoupí v rámci své farewell Tour Of The Setting Sum.

Pátek 14. 6.

Bring Me The Horizon / Sum 41 – last CZ festival show

Avril Lavigne / Brutalismus 3000 / Dogstar / Missio / Royal Republic

Aneta Langerová / Alien Weaponry / Beth McCarthy / Billy Barman / Božejáci / Counterparts / Crawlers / Dead Pony / Delilah Bon / Good Times Only / Ic3peak / J.A.R. / John Wolfhooker / Hoobastank / Hot Milk / James Marriot / Lazy Habits / Mňága a Žďorp / Pam Rabbit / RED / Sanguisugabogg / Shadow of Intent / The Atavists / The Ecstasy of St.Theresa

Text: Magda Šotolová, foto: Petr Hanč a Magda Šotolová

Author