Kelly Family: Živě na Loreley znovu po 23 letech

V srpnu se nám podařilo dostat se do prostředí open-air scény evropského významu. Amfiteátr Loreley se nachází v Německu kousek za Frankfurtem nad Mohanem, u vyhlídky na Rýn a ostrůvku se slavnou sochou víly Loreley. O co lépe je scéna ukrytá v lesích, o to důležitější roli sehrála v historii populární hudby.

V roce 1976 zde odstartovali Genesis dlouholetou tradici koncertů. Od té doby se zde vystřídala řada zvučných jmen jako Metallica, Red Hot Chili Peppers, Joe Cocker, Rainbow, Gary Moore, R.E.M., Muse či Kelly Family. Ti zde v roce 1995 natočili svůj nejznámější živák, který dostal název – jak jinak – Live At Loreley.

Z ulice přes Dortmund na Loreley

Kelly Family jsou kapelou, jejíž příběh nemá ve světě obdoby. Irská skupina s americkými, finskými a německými kořeny složená ze sourozenců, ve dvou generacích existující více než 40 let. Rodina, která procestovala skoro celý svět a dvacet let se živila pouličním hraním. Při tom je držel nad vodou sen, že budou jednou vyprodávat stadiony. Tak se i skutečně stalo. V 90. letech se stali fenoménem, a pro dnešní generaci pětatřicátníků jim nejspíš nikdy ani nepřestali být.

Proto se jejich comeback ohlášený na podzim roku 2016 setkal s takovým ohlasem. Návrat slavné kapely odstartovaly loni v květnu tři vyprodané koncerty v dortmundské Westfalenhalle, na kultovním místě, které je milníkem v jejich kariéře. V roce 1994 se zde konal jejich první velký halový koncert pro 16.000 diváků, při němž se na pódium po třech letech aspoň na chvíli vrátil uzdravený otec Dan Kelly.

Během letošního roku následovalo evropské halové turné We Got Love, v rámci nějž se Kellyovi zastavili i v Praze, a několik letních open-air koncertů. Vyvrcholením obrovsky úspěšných šestnácti měsíců byla o víkendu dvě vystoupení právě na Loreley.

Ta je pro fanoušky kapely místem s neméně kultovním statusem jako Westfalenhalle, možná i více. Proslulé video Live At Loreley zná každý z nich a většinou se vzácně shodují, že se jedná o nejkrásnější koncert v historii skupiny. Proto se pro mnohé právě tato scéna u Rýna stala vysněným cílem, kam by si přáli jednou se podívat. A nejlépe zde prožít koncert svých irských idolů.

Toto přání se jim splnilo o víkendu 24.-25. srpna, kdy se Kellyovi na Loreley vrátili, aby zde odehráli velké finále turné a naplnili sobě i svým fanouškům sen o návratu se vším všudy. Také letošní dva koncerty se zaznamenávaly na DVD.

Staré hity i novinky

Koncerty obnovené Kelly Family bývají pro jejich dlouholeté fanoušky silným zážitkem a splněním něčeho, v co už nejspíš ani nedoufali. Atmosféra na Loreley byla však ještě jiná. Již s velkým časovým předstihem se zde scházeli fanoušci, kteří doufali v nejlepší místa (Loreley měla jako jedno ze dvou míst z celého turné nečíslované sezení a stání).

Kelly Family dnes tvoří šest sourozenců z devítičlenné nejslavnější sestavy (Angelo, Joey, Jimmy, Patricia, John, Kathy) a starší bratr Paul, který s nimi vystupuje v několika písních jako host. Na pódiu je podporuje doprovodná kapela. Sami Kellyovi ovšem také hrají na své nástroje a v popředí stojí jejich pěvecký projev. Repertoár obnovené sestavy tvoří především hity, se kterými měli úspěch v době své největší slávy. Ovšem v nových (a často rockovějších) aranžmá. Nechybí ovšem i dvě nové písně – Keep On Singing a Brothers And Sisters.

V koncertním programu se nejdřív každý z nich postupně představil jako sólový zpěvák, následně se za mikrofonem střídali. Program koncertu je po celé turné až na malé obměny přesně daný, jak tomu u velkých koncertů bývá. Na Loreley však byli Kellyovi spontánnější a víc na pódiu bláznili jako kdysi, když jim všem bylo o dvacet let méně.

Koncertní show má samozřejmě některé stálé detaily – „kiss cam“ při titulní písni We Got Love, kdy Jimmy nabádá diváky k polibku či objetí, když je zrovna zabere kamera, konfety při singlovém hitu NaNaNa a při pásmu irských melodií, či šlehání plamenů při tvrdších tónech písní, které napsal Joey.

Největší rocker z kapely se hudbě však již léta nevěnuje a místo toho sbírá rekordy ve vytrvalostních sportovních disciplínách. O to obdivuhodnější je jeho nasazení při koncertech, ať již s elektrickou kytarou v rukou či jako zpěvák, kdy při „The Wolf“ dokazuje, že jeho chraplák i pověstná fistule za těch dvacet let vůbec nezestárly.

A mimochodem, věděli jste, že Patricia si nechává pro každý koncert plést nový věnec z pravých květin? Do chvíle nástupu na pódium ho chladí v ledničce, aby nezvadl, a v závěru koncertu ho hází do publika.

Večer ve znamení uctění památky matky rodiny

Došlo ale i na vážnější chvíle. Fanouškům se tajil dech, když Kathy začala Sick Man – píseň z původního repertoáru Loreley 1995 včetně svého sóla na housle. Jimmy zazpíval na památku jejich zesnulé matky píseň Madre tan hermosa, mariánskou píseň, kterou měla v oblibě, a jako recitativ přidal modlitbu Ave Maria ve španělštině.

Hold matce vzdal i Angelo s novou písní Keep On Singing. Tento název je složen z jejích posledních slov a stal se mottem celé rodiny a nyní i fanoušků, kteří svou milovanou kapelu na posledním koncertě turné pomocí transparentů žádali – zpívejte dál. Vrcholem koncertu je však pro většinu fanoušků duet Patricie a Jimmyho Please Don’t Go, kde oba předvádějí maximální pěvecké nasazení a souznění svých výrazných, kontrastně působících hlasů. Tentokrát Jimmy dokonce přinesl na pódium obrovskou kytici růží a společně se sestrou je rozhazovali do publika.

Několikrát během koncertu měli jednotliví členové kapely dojatou řeč ke svým fanouškům i svému týmu. Děkovali za celé turné a vše, co během něj prožili. Stejně tak několikrát během koncertu se rozezněly ochozy amfiteátru. Fanoušci vzpomínali na nejslavnější písně, které na Loreley před více než dvaceti lety zazněly, stejně jako jinde začínali spontánně zpívat typické „yeah-oooh“ z nového aranžmá NaNaNa.

Ukázali se i možní nástupci

Na závěr došlo v podání více než desetitisícového sboru fans i na We Are The World, ke které se s chutí přidal i Angelo. Nejmladší ze sourozenců je dnes kapelníkem a na jeho bedrech ležela umělecká stránka přípravy turné. Za to mu starší bratr Jimmy neopomněl vtipnými, ale i vážněji míněnými slovy veřejně poděkovat.

Kellyovi měli na závěrečných koncertech turné i své rodinné příslušníky. Díky tomu jsme mohli v zákulisí spatřit dospívající potomky Angela, Patricie či Joeye, manželku Johna nebo Angelovu ženu s nejmladším „plodem“ jejich lásky v náručí – tříletým Williamem.

Během koncertu Angelo také prozradil, že jejich společný příběh pokračuje dál. V pondělí se začaly prodávat vstupenky na pět open-air koncertů, které se budou konat příští rok začátkem léta. My už máme zakoupeno do Berlína do dalšího amfiteátru evropského významu, na „lesní scénu“ Waldbühne.

Text: Sylva Kaplanová

Foto: Nicole Baindl

 

Napsat komentář