Plameny Rockfest v Pardubicích: pátek nabitý hvězdami i sedmdesát pět tisíc korun pro Adámka

Již 4. ročník festivalu Plameny Rockfest hostil minulý víkend Pardubický pivovar. Přímo v jeho dvoře vyrostlo pódium, na kterém se měly střídat veličiny české rockové a metalové scény, a dokonce i jeden zahraniční host. V pátek odpoledne pak nádvoří zaplnily stánky s občerstvením, drobnostmi pro radost a merchem vystupujících kapel. Nechybělo pochopitelně ani pivo místní pernštejnské řady. Točila se i velice zajímavá tmavá devatenáctka Porter. Před šestnáctou hodinou pak začal dvůr zaplavovat element nejdůležitější – fanoušci živé muziky v černých „dresech“ s logy svých oblíbených kapel.

Pro Adámka: Festival měl i charitativní podtext

Festival zahájila mladá parta Ultima z nedalekého okolí – z Chrudimi. Jakkoli nejsou mimo region tolik známí, pařilo na ně dokonce i celé zákulisí. Jejich kvalitu dokládá i fakt, že loni Ultima vystupovala jako předkapela na turné Škworů. Po nich už se na pódiu objevila ostřílená banda Cocotte Minute, která pustila do fanoušků svůj…co vlastně? Jejich styl příliš zařaditelný není, každopádně je určitým způsobem alternativně-rockový. Frontman Martin Zeller svými ironicky vtipnými komentáři skvěle bavil publikum. Dokonce prokličkoval mezi chrliči plamenů na pódiu a slezl mezi překvapené fanoušky. Zdravil se s nimi a dle očekávání „udělal bordel“, jak sám v jedné písni zpívá. Jeho bezprostřední projev fanoušky bavil a oceňovali ho potleskem.
Organizace kolem výměny kapel na pódiu fungovala skvěle, bedňáci připravovali aparatury již v předstihu na zakrytém boku pódia. Přesto dostali diváci v pauzách mezi hudebními bloky dostatek času na občerstvení. Teplé a slunečné počasí hrálo do kapsy zejména prodejcům všeho, co teklo. I letos nechali organizátoři Plameny Rockfestu vyrobit designové zálohované kelímky s logem festivalu. Prodej těchto kelímků organizátoři provázali s charitativní sbírkou pro osmiletého Adámka, ke kterému se nedávno štěstí obrátilo zády a jehož rodina ocení jakoukoliv finanční podporu. Nakonec se vybralo krásných 75 727 korun. Opět se tím nejúžasnějším způsobem potvrdilo, že rockeři mají velká srdce. Děkujeme! Více informací naleznete na webu „Pro Adámka“.

Nejobjímanější Viking v Pardubicích

Chlumecký Komunál nastupoval na pódium krátce po devatenácté hodině. A jelikož hrál na domácí půdě, od první písničky si užíval ovace kotle plného svých skalních fanoušků. Jejich extáze a ohnivé efekty kolem pódia vytvořily na pivovarském dvoře velmi hořlavou atmosféru.
Zlatý hřeb pátečního večera přijeli do Pardubic zatlouct pražští Škwor. Již v průběhu odpoledne uspořádali pro své fanoušky autogramiádu a ochotně se podepisovali a fotili se svými obdivovateli. Frontman Petr Hrdlička se v ten okamžik stal nejobjímanějším Vikingem v Pardubicích a přilehlém okolí. Na pódium před zaplněný pivovarský dvůr nastupovali muzikanti se soumrakem. Byli tak první kapelou, která z pyrotechnických efektů v nastupující tmě těžila naplno. Pódium střídavě hořelo a vybuchovalo, muzikanty často halil dým. Škwor své fanoušky potěšili výběrem ze své tvorby, nechyběly ani hity Sraž nás na kolena a Síla starých vín. Fanoušky vytleskaný přídavek pak byl ohnivou tečkou za pátečním programem.

Text: Magda Šotolová, Sylva Kaplanová

Foto: Magda Šotolová

Napsat komentář