Kulturní léto v amfiteátru Loket: přijede Angelo Kelly s rodinou i The Offspring

Město Loket je pozoruhodným místem naší země. Láká svou přírodní krásou, neboť je jakoby vrostlé do zákrutu řeky Ohře, ale také vyhlášeným amfiteátrem. A právě tam pořádá agentura Vlny Agency po celé léto koncerty – dokonce i zahraničních hvězd. Letos přijedou například The Offspring, Kenny Wayne Shepard či Angelo Kelly se svou vlastní hudebně nadanou rodinou.

Amfiteátr Loket: důstojné koncertní místo v přírodě pod hradem

Kdo byl někdy v amfiteátru v Lokti, určitě dá za pravdu, že je to výjimečné místo. Krásná přírodní scenérie kolem, lavička ve skalách, dole sezení asi pro 1600 diváků, vzadu nad amfiteátrem se pyšně vypíná Hrad Loket – a na jevišti burácí rock, linou se tóny vážné hudby či se herci vžívají do svých postav. Vždyť divadlo je hra na život a život sám je jedno velké divadlo, řekl kdysi někdo moudrý.

Od Rusalky po Tři sestry

Pro letošní léto připravila pořádající agentura Vlny Agency pestré zastoupení všech zmíněných uměleckých žánrů. Nedávno zde vystoupil Arakain s hostující Lucií Bílou, již 29. června zazní v amfiteátru tóny Dvořákovy Rusalky a o den později se představí Kenny Wayne Shepard Band. Tři sestry si pomyslně připijí „jedenáctkou“ Gambrinusem s E!E, Doctorem P.P. a MZH 5. července v rámci stejnojmenného turné. 2. srpna uvede amfiteátr Loket jednu z nejslavnějších her na světě – Shakespearova Hamleta, a 9. srpna se bude hrát na folkovou (Mňága a Žďorp), punkrockovou (Wohnout) a funky notu (Laura a její tygři). Filmový hit loňského podzimu Bohemian Rhapsody si připomeneme na konci prázdnin 25. srpna.

 

Offspring: pankáči, v jejichž čele stojí doktor biologie

Ale největší pozornost poutají nejspíš dvě jména, která psala hudební historii v 90. letech, mají ovšem dodnes co říct. Americká punkrocková legenda The Offspring nás po letech poctí návštěvou 20. srpna. Součástí dospívání dnešních pětatřicátníků byly hity jako Pretty Fly nebo Why Don’t You Get A Job? Parta kolem Dextera Hollanda ale nezahálí ani teď a jejich drive je podpořený životními zkušenostmi. Mimochodem, věděli jste, že Holland je zároveň molekulární biolog věnující se výzkumu léčby nemoci AIDS?

 

Angelo Kelly & Family: folkpopová show ovlivněná Irskem

Angelo Kelly (37) se proslavil jako nejmladší člen slavné irské rodinné kapely The Kelly Family, s níž mimochodem v její obnovené verzi koncertuje dodnes. Kromě toho se v mladém věku oženil se svou dětskou láskou Kirou, hudebně nadanou dcerou bývalého starosty německého města Warnemünde. Spolu pak mají pět dětí, z nichž všechny berou od útlého věku do rukou nejrůznější nástroje. Kromě sotva čtyřletého Williama už také vystupují se svými rodiči.
Angelo Kelly s rodinou strávili v letech 2010-2013 dva a půl roku na cestách po Evropě  v obytném voze a s obživou z otcova pouličního muzicírování, jako před lety zažil on sám jako dítě. Již na cestách začal nenápadně zrát rodinný projekt, který postupně nabyl současné podoby. Doma se hrálo a zpívalo, dospívající děti se stávaly stále zdatnějšími hudebníky. Není tedy divu, že se tři starší jednoho dne postavily na pódium společně s mámou a svým slavným otcem. Na konci cesty stálo rozhodnutí usadit se v zemi Angelových předků – v Irsku.

A právě touto zemí je ovlivněn jejich současný hudební program. Angelo, Kira, Gabriel (18), Helen (16), Emma (13) a dnes už částečně i Joseph (8) dali společně dohromady repertoár, který využívá autorské tvorby rodičů a dvou nejstarších dětí, starších písní, které Angelo Kelly napsal pro své sólové desky, a samozřejmě tradiční irské lidové hudby, která se vine celým programem. Právě proto povolal Angelo Kelly několik hudebníků hrajících na tradiční irské nástroje jako flétny, housle a perkuse, aby dodali aranžmá písním patřičný ráz. Program Irish Summer je tedy pro ty, kteří mají tuto hudbu v oblibě, ale i pro ty, kteří měli a mají Angelovu domovskou Kelly Family (možná zazní i nějaký ten kellyovský hit). A na rozdíl od typických folkařů má Angelo Kelly svůj program koncipovaný jako show, která snese srovnání s jinými moderními interprety a která využívá velké scény, světelného parku či projekcí.
Hostem koncertního večera bude kapela Lunetic, která je žánrově sice odlišná – hraje poprockovou hudbu – ale své období velké slávy zažila právě v době, kdy ho zažíval i Angelo Kelly se svou zpívající rodinou.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Josef Beník

 

Author

Napsat komentář