Rockfest Dačice nerozehnal ani déšť, line-up nabídl vedle stálic i nová jména jako Bypass, Codu či Die Happy

Jak už začíná být v Dačicích tradicí, poslední červencový víkend (letos 26.-27. 7.) proběhl v areálu u zámeckého parku už počtrnácté Rockfest. Na dva dny se tedy malebné městečko Dačice na hranici Jihočeského kraje a kraje Vysočina stává sídlem rockových fanoušků, kteří očekávají festivalové stálice i některé originální kapely, které v line-upu festivalů naopak příliš často nevídáme.

Páteční festivalová klasika přitáhla hodně lidí

V pátek se brány otevřely, jak je zvykem, před čtvrtou hodinou odpolední a pořadatelé vsadili spíše na osvědčené „taháky“, což bylo vidět i na účasti, která byla větší (i když ne zas o tolik moc) než v sobotu. O zábavu se postaraly kapely Komunál, Trautenberk, Limetall, Visací zámek, Škwor, Walda Gang a Doga. Po celý den počasí přálo, což také přispělo ke spokojenosti diváků.

Sobota předvedla pestrý line-up

Sobotní část Rockfestu začala už opět klasicky v jednu hodinu odpoledne, a tentokrát bylo kromě osvědčených uskupení nasazeno i několik novinek. Sobotní část začaly známé kapely Törr, Krucipüsk, a poté se vrátila sestava Törr znovu doplněná o Petra Buneše jako Alkehol. Pak následovaly novinky festu – LocoLoco, Bypass s Vilémem Čokem, Coda, Die Happy s Martou Jandovou, XIII. století, a večer uzavřela opět známá a oblíbená kapela Dymytry. Na první čtyři kapely druhého dne střídavě pršelo a celkově byl den znatelně chladnější, než předchozí, ale ani to fanoušky nijak neodradilo.

Novinky v servisu: stánky venku a bezhotovostní platby

Za zmínku stojí, že stánky, které vždy zabíraly místo po stranách areálu, byly přesunuty mimo areál festu. Díky tomu se do areálu vešlo více lidí. Jednu nevýhodu to ale také má – servis pro fanoušky tak není přímo v areálu a je nutno kvůli němu chodit ven. Každý tedy nechť zváží sám, zda se jedná o dobrý tah, či naopak. Další zajímavostí je, že letos poprvé probíhaly platby přes čipové náramky. Někomu byl tenhle systém proti srsti, ale já osobně jsem neměl problém – na začátku akce jsem si nabil čip hotovostí a vyšel jsem s ní až do konce. Platby na stáncích probíhaly rychle, obsluha vždy ukázala, kolik odečítá a kolik na čipu zbývá. Já jsem si letošní Rockfest Dačice užil a těším se zase na další, už patnáctý ročník.

Text: Honza Šindelář, foto: Honza Šindelář, Standa Vybíral

Author

Napsat komentář