Jablonec čeká thrashmetalová smršť v čele s Overkill

Destruction

Nejen v Praze nebo na Moravě, ale i v Severních Čechách se sem tam objeví opravdu vypečená metalová akce. A tentokrát to bude opravdu vostrý – do Jablonce nad Nisou má namířeno několik thrashmetalových legend a jako cíl pro totální destrukci si vybrali místní Eurocentrum. Žádný z příznivců thrash metalu by zde neměl chybět, protože takováhle skvadra se u nás jen tak nesejde.

Headliner Overkill hraje již skoro čtyřicet let

Headlinerem budou američtí Overkill, kteří příští rok uzavřou již čtvrtou dekádu svého působení. Záda jim budou krýt neméně legendární Destruction, kteří se řadí do „Big Four of Teutonic thrash metal“ (Velké čtyřky německého thrash metalu) vedle Kreator, Sodom a Tankard. Tahle formace poprvé udeřila do strun jen o necelý rok později než Overkill.

Flotsam & Jetsam známe z Brutal Assaultu

Z Ameriky přicestují i thrashoví nestoři Flotsam & Jetsam, které dobře známe například z Brutal Assaultu. Prozatím poslední do party k nim budou němečtí Rezet, kteří jsou o nějaký ten rok mladší, ale o to dravější. Tento thrashmetalový dýchánek vám prožene ušní bubínky už 21. září, což vychází na sobotu. Takže do toho dejte všechno, protože v neděli se co? Nedělá!

Overkill: Svůj úspěch měříme v letech, ne v penězích

Overkill vznikli v roce 1980 v New Jersey. Od úplných začátků zde působí baskytarista D.D. Verni a zpěvák Bobby „Blitz“ Elsworth, který od té doby kromě nějakých těch šedin téměř nezměnil svou vizáž a jeho hlas má pořád sílu. Letos vyráží na turné k jejich devatenáctému studiového albu nesoucímu název The Wings of War. První tóny úvodního songu Last Man Standing jsou jen takovým zahřívacím kolem, ale již po první minutě nám tím tito borci posílají jasný vzkaz, že nehodlají složit zbraně a jsou neustále plní energie. Mnozí kritici spekulovali nad tím, že by Overkill měli rozšířit velkou americkou thrash metalovou čtyřku o sebe, na to ale Bobby jednoznačně odpověděl, že svůj úspěch měří v letech a ne v penězích. A chuť hrát je stále naplňuje – mimo songy z nové desky nás zajistě neochudí i o starší tvorbu z alb jako The Years of Decay nebo jejich debutu Feel the Fire.

 

Destruktion: členové Velké čtyřky německého metalu

Destruction byli založeni jen o necelé dva roky později než Overkill. Stejně jako u jejich amerických kolegů, i v Destruction najdeme dva borce, kteří zde působí od úplných začátkůfrontman Marcel „Schmier“ Schirmer a kytarista Mike Sifringer. Tohle trio si k sobě vzalo po dvaceti letech opět druhého kytaristu, kterým je mladý Damis Eskic ze Švýcarska. K nám přijedou letos podruhé. Již na Brutal Assaultu představili novou, v pořadí čtrnáctou desku Born to Perish. Na tento koncert připadla i premiéra nového songu Betrayal, který se dočkal videoklipu, což bylo od nich sympatické gesto. K nám obecně jezdí Destruction velmi často a stejně jako Overkill, i oni se ze sebe stále snaží vydat to nejlepší, nejrychlejší a nejagresivnější, jak to umí jen oni. V repertoáru jistě nebude chybět i něco z jejich rané tvorby, včetně jejich debutové desky Infernal Overkill. Takže obléct džínové vesty, nazout těžké boty a nábojové pásy, a rovnou do kotle!

 

Flotsam & Jetsam: opět s sebou strhnou všechno živé

Třetí, opět legendární kapelou, jsou progressive thrashoví Flotsam and Jetsam z americké Arizony, kteří hrají už roku 1981. Z těch, co pamatují rané začátky, zde zbyli frontman Eric A. Knutson a kytarista Michael Gilbert. Zahrál si tu i Jason Newsted (ex-Metallica). I oni k nám přijedou s novým albem, které je jejich třinácté a nese pozitivní název The End of Chaos. V jejich diskografii se najde i několik kontroverzních faktů – třeba ten, že album Dreams of Death z roku 2005 je téměř celé inspirováno nočními můrami Erica. A kdo pamatuje, tak před pěti lety na Brutal Assaultu i přes poměrně brzkou hodinu bylo téměř nemožné v prostorách několik desítek metrů před pódiem vydržet stát na jednom místě, protože monstrózní kotel, který se současně se začátkem jejich koncertu okamžitě spustil, s sebou bral všechno živé. A tentokrát bude podstatně méně místa, takže kdo se nebojí toho ukázat všem, zač je toho thrash metal, směle do toho. Kapela vás šetřit nebude.

 

Rezet: oč mladší, o to dravější

Jako čtvrtí byli oznámeni němečtí Rezet. Za sebou mají necelých patnáct let na scéně a 4 studiová alba , včetně letos vydaného Deal with It. Letos už se u nás představili jako předkapela brazilské Nervosy, která se u nás zastavila ve zlínském Masters of Rock Café v půlce dubna. A bylo znát, že stále patří mezi mladou krev, když do zde přítomných pumpovali jeden rychlý song za druhým. Frontman Ricky Wagner se nijak nezdržoval dlouhými průpovídkami, a i přes relativně krátký hrací čas mělo jejich vystoupení ten pravý thrashmetalový říz.

Tento den nám dlouho zůstane v paměti

Je možné, že tahle nadupaná sestava ještě bude o nějaké to jméno doplněna, nicméně se nám to rychle blíží. Čtyři velká jména thrash metalu. Každý z nich s novým albem. Dvakrát Američané, dvakrát Němci. Obě tyto země oplývají, mimo jiné žánry, mnohými thrashovými velikány, z nichž mnozí hrají i 30 let a více. Tento den zůstane každému vášnivému milovníkovi thrash metalu, který se zde ukáže, ještě dlouho v paměti.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

 

Napsat komentář