První várka kapel na plzeňský Metalfest Open Air 2020 je venku

Metalfest Open Air Plzeň

V pondělí 2. 9., přesně v 17:00, byl odtajněn seznam prvních třinácti kapel, na které se můžeme těšit na XI. ročníku festivalu Metalfest Open Air 2020. Datum 5. – 7. 6. 2020 už je pevně dané, proto všichni povinně zapsat do svých metalových deníčků!

Headline Running Wild: na Lochotín připlují piráti

Již před týdnem nás pořádající agentura Pragokoncert navnadila na facebookových stránkách – a čekání je konečně u konce! A koho tedy příští rok přivítáme v plzeňském Amfiteátru Lochotín?

Nejvýše psanou kapelou festivalu jsou prozatím Running Wild z Německa, známí pirátskou tématikou svých písní, která se datuje od vydání alba „Under Jolly Roger“ (1987). Začátky kapely můžeme hledat v první polovině 80. let 20. století spolu se jmény jako Helloween, Rage, Blind Guardian nebo Grave Digger. Naposledy jsme je měli možnost vidět před dvěma lety na Masters of Rock 2017.

 

Within Temptation baví duety se známými jmény

Po stránce ženského zastoupení se můžeme těšit na půvabnou Sharon den Adel v čele nizozemských Within Temptation, kteří v letošním roce vydali novou desku s názvem Resist. Na té najdeme několik zajímavých singlů, jako např. The Reckoning se zpěvákem Jacoby Shaddixem z Papa Roach nebo Raise Your Banner s Andersem Fridénem z In Flames.

Nikomu asi netřeba představovat metalovou královnu Doro, která svými alby dobývá první příčky (nejen) německé metalové scény. Doro je původně zpěvačka heavymetalové kapely Warlock, jejich nejpopulárnějším singlem se v roce 1987 stala píseň All We Are. Na své sólové dráze má na kontě nespočet alb, singlů a duetů s osobnostmi jako Lemmy Kilmister, Tarja Turunen, Udo Dirkschneider a mnoho dalších.

 

Saltatio Mortis letos u nás přesvědčili, přijedou zas

Další kapelou na seznamu jsou finští powermetaloví hezounci Sonata Arctica, kteří mají na kontě již deset studiových alb. To poslední, Talvyiö, vyjde 6. září, a nově zveřejněný videoklip Cold napovídá, že se máme na co těšit!

Pátým v pořadí je americký zpěvák Joe Lynn Turner, známý díky své spolupráci s kytaristou Ritchie Blackmorem ve skupinách Deep Purple nebo Rainbow.

Další německou kapelou, kterou příští rok na Metalfestu uvidíme, jsou Saltatio Mortis. Ti na letošním ročníku Masters of Rock sklidili obrovský úspěch a doslova roztančili všechny přítomné fanoušky svými energickými songy a muzikou netradičního žánru středověkého metalu, typického převážně pro Německo.

V trochu jiném žánru se nám představí jejich krajani, heavymetalová kapela Sinner, kterou dal dohromady v roce 1982 zpěvák a basák Mat Sinner z Primal Fear. Připravované album Santa Muerte, které má spatřit světlo světa 13. září, bude již třináctý počin této partičky.

 

Kytarista Accept na sólové dráze

Jméno Hermann Frank si všichni spojujeme s legendární kapelou Accept. Pro ty, kteří v historii této kapely nejsou úplně doma: jedná se o kytaristu, který se ke kapele připojil v roce 1982, krátce před vydáním alba Restless and Wild, avšak po vydání nejúspěšnějšího alba Balls to the Wall v roce 1983 kapelu opustil. V roce 2009 vydal své první sólové album s názvem Loyal to Name. Velký návrat k Accept v roce 2010 přispěl ke vzniku desek Blood of the Nations (2010) a Stalingrad (2012). Po vydání Blind Rage (2014) kapelu opět opustil.

Trochu folk metalu

Folkmetalovou jízdu nám předvede kapela Dalriada z Maďarska, kterou jsme do roku 2006 znali ještě pod názvem Echo of Dalriada. Do širšího povědomí se dostali v roce 2012, kdy spolu s Arkonou a Darkes Era vyjeli na turné po Evropě. Multikulturní kapela Tri State Corner, jejíž členové pocházejí ze tří zemí – Německa, Polska a Řecka, nám nakombinuje tvrdé rockové melodie s citlivými zvuky tradičního řeckého Bouzouki stylu. Zlomový byl pro kapelu rok 2013, kdy se stali předkapelou finských metalových monster Lordi. Poslední zveřejněnou zahraniční kapelou je švédská symphonic/powermetalová kapela Majestica, kterou dal v roce 2004 dohromady její zpěvák (a zároveň kytarista kapely Sabaton) Tommy Johansson. Letos kapela vydala nové album Above the Sky, které nám určitě příští rok přehrají naživo.

 

Ani Češi a Slováci se nedají zahanbit

Ze slovenské scény se nabízí stále populárnější kapela Symfobia, již jsme měli možnost vidět třeba letos na festivalu RockHeart v Moravském Krumlově. Z českých jmen se nám představí Dark Gamballe, pětice borců z Vyškova v čele se zpěvákem, který vystupuje pod pseudonymem „10“. Pánové to spolu táhnou už od roku 2000 a svými alby suverénně bodovali v mnoha kategoriích hudebních cen, např. Ceny Anděl. Mimo jiné měli tu čest být oficiální předkapelou skupiny Waltari na české a slovenské části turné.

 

Lístky už se začaly prodávat

Na zveřejnění dalších kapel si budeme muset ještě chvíli počkat, ovšem už teď nás pořadatelé zahrnuli pořádnou dávkou hvězd, a to jsme teprve na začátku! Kromě odtajnění prvních kapel začal také prodej vstupenek. Ty můžete zakoupit na webu www.metalfest.cz a www.mastersofrock.cz nebo se pro ně zastavte osobně v klubu Masters of Rock Café ve Zlíně či pražském sídle agentury Pragokoncert. Zakoupit můžete třídenní permanentku za zaváděcí cenu 1700 Kč.

Text: Ema Moravcová, foto: Honza Švanda

Author

Napsat komentář